Wednesday, 24 April, 2024

Συνέντευξη. Πρόεδρος Φαρμακοποιών Ν. Πέλλας, Πάνος Ζαρογουλίδης: Τι λέει για την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού και το εμβόλιο

Ο Πρόεδρος των Φαρμακοποιών του Νομού Πέλλας, Πάνος Ζαρογουλίδης, φιλοξενείται σήμερα στον “Λόγο της Πέλλας” καταθέτοντας τις απόψεις του

για την επιδημία του κορονοϊού, για την αρνητική αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή, καθώς και για το πότε, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να αναμένεται το εμβόλιο.

Διαβάστε στη συνέχεια την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του

Πώς αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί την πανδημία του κορονοϊού στην Πέλλα;

Οι Φαρμακοποιοί του Νομού Πέλλας από τον Ιανουάριο του 2020 ξεκινήσαμε να ενημερώνουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο τους συμπολίτες μας για την επικείμενη υγειονομική πρόκληση και τον νέο ιό που εξαπλώθηκε σταδιακά στην Κίνα και όλη την Ευρώπη. Από την πρώτη γραμμή του ‘’πολέμου’’ αντιμετωπίσαμε τις προκλήσεις που έφερε στην επιφάνεια η πανδημία. Την ανασφάλεια, τη διαχείριση της αγωνίας και των αρχικών ερωτημάτων των πολιτών γύρω από τα μέτρα ασφαλείας που όφειλαν να λάβουν, την συμπτωματολογία της νόσου, στηρίζοντας την θέση της χρήσης μάσκας απ’ όλους εξ αρχής, παρασκευάζοντας φαρμακοτεχνικά ιδιοσκευάσματα με αντισηπτική δράση, διασφαλίζοντας την επάρκεια των υλικών για την κάλυψη της φαρμακευτικής αγωγής και ενεργητικής προστασίας των πολιτών, όπως έπραξαν με κοινωνική ευθύνη και όλοι οι συνάδελφοί μας ανά την Ελλάδα.

Γιατί υπάρχει ακόμα κόσμος που αμφισβητεί τον κορονοϊό και τα θλιβερά του αποτελέσματα;

Το ζήτημα είναι γενικό, πολυπαραγοντικό και αποτελεί την συνισταμένη 3 δυνάμεων: παιδείας, πολιτικού σχεδιασμού και επικοινωνίας.

Το ζήτημα της παιδείας δεν έχει να κάνει μόνο με την γνώση που ενδεχομένως να είναι λιγοστή σε ότι αφορά με τον νεοεισερχόμενο επισκέπτη στην ζωή μας αλλά με την αγωγή υγείας του καθενός μας και από την άλλη τη διαρκή διαδικασία που οφείλουμε να ακολουθούμε για να επαληθεύσουμε την ορθότητα των απόψεών μας. Εδώ η επιστήμη έχει αποδείξει ότι τα ανειδίκευτα άτομα υποφέρουν από απατηλή ανωτερότητα, αξιολογώντας λανθασμένα την ικανότητά τους ως πολύ υψηλότερη από ό,τι πραγματικά είναι (Φαινόμενο Dunning-Kruger), η οποία σε συνδυασμό με την αμεσότητα και την ταχύτητα διάχυσης των πληροφοριών που έχουν επιφέρει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη ζωή μας, τροφοδοτούν διαρκώς τους προϋπάρχοντες κοινωνικούς αυτοματισμούς ανάμεσά μας. Έτσι κάθε νέα θεωρία αποτελεί και ένα νέο ανεπιβεβαίωτο επιχείρημα στην φαρέτρα μας, το οποίο διοχετεύεται  δίχως επαλήθευση στον δημόσιο διάλογο ανατροφοδοτώντας  τη διαφοροποίηση, αντί για τη σύμπραξη σε ένα κοινό μέτωπο κατά της πανδημίας, λαμβάνοντας υπόψη τον κοινό στόχο, την εκρίζωση του ιού στον πλανήτη.

Το πολιτικό ζήτημα έχει να κάνει με τον ελλιποβαρή σχεδιασμό που ακολουθήθηκε σχετικά με τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, τόσο πριν το καλοκαίρι όσο και αργότερα, όπου παράλληλα με το άγνωστο του ιού και των συνεπειών που επιφέρει, οδήγησε την κοινωνία σε πολλαπλά τυφλά σημεία με διφορούμενα και αντικρουόμενα μέτρα, τα οποία αποτέλεσαν πεδίο διαλόγου και ερμηνειών σε έναν τομέα που το μόνο που επιδέχεται είναι το επιστημονικό τεκμήριο.  Η χαμηλή αποτελεσματικότητα  ως επιστέγασμα οδήγησε στην υιοθέτηση απόψεων που λανθασμένα υπονομεύτηκαν αρχικά από τους ίδιους τους διαχειριστές οδηγώντας στην αμφισβήτηση  της ίδιας της ασθένειας.

Τέλος η τακτική κατά την οποία παρουσιάστηκε εξαιρετικά απλή και επικοινωνιακά νικηφόρα η διαχείριση του πρώτου εξαμήνου δημιούργησε λανθασμένες εντυπώσεις από το κοινό γύρω από την σοβαρότητα της. Αυτό σε συνδυασμό με την ολέθρια διαχείριση του ανοίγματος του τουρισμού, την ουσιαστική εισαγωγή κρουσμάτων στην χώρα και τη συνεχή στοχοποίηση των νέων, οδήγησαν σε ουσιαστική ρήξη με τη νέα γενιά.

Υπάρχει κόσμος που δείχνει πανικό και θέλει να αγοράσει αυθαίρετα κάποια φάρμακα;

Ο κόσμος μετά την αρχική έκπληξη και την απαξίωση της πανδημίας κατά τα μέσα του καλοκαιριού, σήμερα παρουσιάζει μια σχετική εγρήγορση και ανησυχία για την πορεία της κρίσης, αλλά κυρίως, διακατέχεται από ψυχραιμία ακούει τις απόψεις των ειδικών και περιμένει στωικά να βγούμε από αυτή την δοκιμασία.

Μέχρι που πιστεύετε ότι μπορεί να φτάσει όλο αυτό που ζούμε;

Λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι σήμερα στοιχεία, είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η ηλιακή ακτινοβολία και οι υψηλές θερμοκρασίες βοήθησαν τόσο στη μείωση της διασποράς του ιού,όσο και στην καλύτερη ανταπόκριση του σώματός μας στον ιό. Από την άλλη και σε συνέχεια των παραπάνω η  αναμενόμενη αύξηση της υγρασίας και η πτώση της θερμοκρασίας, θα επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα μέσα από την αύξηση του χρόνου παραμονής ιικού φορτίου και των συνανθρώπων μας στους κλειστούς χώρους.

Τρίτος και καθοριστικός παράγοντας είναι η τεχνητή ανοσοποίηση που θα επιφέρει το εμβόλιο. Αξιολογώντας τα παραπάνω και σε περίπτωση που στο μεσοδιάστημα ο ιός δεν υποστεί κάποια μετάλλαξη που είτε να τον εξαφανίσει είτε να αυξήσει τη νοσηρότητά του, θεωρώ ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο αν όλα πάνε καλά με το εμβόλιο, κάτι που εύχομαι ολόψυχα. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα από όλους αυτούς που νόσησαν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η φυσική ανοσοποίηση κρατά περίπου 4 μήνες, οπότε αυτό θα είναι και το ουσιαστικό παράθυρο που θα έχουμε για να εμβολιάσουμε περίπου 8000000 Έλληνες για να επιτύχουμε ανοσία με κάποιο εμβόλιο αποτελεσματικότητας 90%+ Σε ότι αφορά το κύμα που διανύουμε, θεωρώ ότι στο τέλος αυτής της εβδομάδας τα πράγματα θα είναι καλύτερα στην περιοχή μας!

Τι τελευταίες μέρες βλέπουμε μια ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων στην ΠΕ Πέλλας. Που μπορεί να οφείλεται αυτό;

Η αύξηση ήταν δραματική. Η διασπορά επιτυγχάνεται με τον συνωστισμό, τελεία! Ο ιός απαιτεί τακτική καθαριότητα, απολύμανση, αποστάσεις και κυρίως απουσία από κλειστούς χώρους. Η έλλειψη αγωγής υγείας έχει συνέπειες. Η έλλειψη υπεύθυνης στάσης από πλευράς των φορέων έχει συνέπειες. Είναι δεδομένο  λοιπόν ότι κάποιοι δεν τήρησαν τα μέτρα είτε πχ αναμένοντας άναρχα έξω από την τράπεζα, είτε σε βραδινή συνάθροιση, αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό των φορέων είναι ασυμπτωματικοί οδήγησαν στην έκρηξη και την υπερμετάδοση του ιού.

Τι θα συμβουλεύατε τον κόσμο που θα σας διαβάσει και τι θα λέγατε στους συναδέλφους σας.

Προς τους συμπολίτες μου απευθύνω έκκληση για την ενεργή συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση της κρίσης τηρώντας απλά τα μέτρα προστασίας με πρώτο και αποτελεσματικότερο την αποχή από συναθροίσεις ειδικά σε κλειστούς χώρους τακτικό πλύσιμο χεριών μετά την επαφή αντικειμένων και σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό απολύμανση. Τήρηση αποστάσεων πάνω από 2 μέτρα και χρήση χειρουργικής μάσκας την οποία να ανανεώνουν κάθε 4 ώρες.

Η πανδημία ανέδειξε τα σημαντικά ελλείμματα στην οργάνωση των δομών υγείας την λειτουργία των οποίων επηρέασε σημαντικά η μνημονιακή περίοδος και το εκτεταμένο ψαλίδισμα των δαπανών. Σήμερα οφείλουμε όλοι να πιέσουμε το πολιτικό σύστημα  προς την κατεύθυνση οργάνωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην χώρα με κάθε τρόπο, εξασφαλίζοντας υπηρεσίες υγειονομικής επιτήρησης, έγκαιρης ανίχνευσης και αντιμετώπισης των ασθενειών με χαμηλότερο κόστος καλύτερη διαχείριση των πόρων και αυξημένη αποτελεσματικότητα. Μέχρι τότε υπομονή, προσοχή και την ευλογία του Θεού εύχομαι σε όλους!

Σίμος Σλατίνης

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου