Friday, 19 April, 2024

Συνέντευξη, Σταύρος Καραγεωργιάδης: “Η Αλμωπία διψάει για πολιτισμό”!

Στην τηλεδιάσκεψη που έγινε πρόσφατα, παρουσία και της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη

συμμετείχε και ένα όνομα που για όσους δεν γνωρίζουν, προκάλεσε έκπληξη.

Ο Σταύρος Καραγεωργιαδης, εκπροσώπησε τον χώρο του πολιτισμού στην Αλμωπία και μάλιστα επάξια. Για να καταλάβετε καλύτερα περί τίνος πρόκειται, είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου του  Cambridge (οικονομικά), αλλά και απόφοιτος σχολής ηθοποιίας, με ιδιαίτερη έμφαση στο Αρχαίο θέατρο.Παράλληλα είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης, ενώ έχει διδάξει και στο ΔΙΕΚ Αριδαίας θεατρική αγωγή. Είναι επιχειρηματίας (μονάδα παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας) και έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος του πρώην Δημάρχου Αριδαίας Τάκη Μπίνου.

Όποτε μια συζήτηση μαζί του, μόνο ενδιαφέρον θα είχε.

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τη συμμετοχή στην τηλεδιάσκεψη;

Προφανώς μόνο θετικές. Η ευκαιρία του να εκθέτεις τα προβλήματα σου, απέναντι στην αρμόδια Υπουργό και μάλιστα από το ” σπίτι” σου, είναι μοναδική! Σου δίνεται όμως, και η δυνατότητα να μάθεις μέσα από αυτή την τηλεδιάσκεψη και όλα τα θέματα του Νομού Πέλλας σε αυτό τον τομέα, και η ευκαιρία να συντονιστείς.

Ποια είναι τα κύρια θέματα που θέσατε σε αυτή τη συζήτηση με την Υπουργό Πολιτισμού;

Υπάρχει ένα, που πιθανόν λίγοι να γνωρίζουν… Έθεσα ανοιχτά την αλλαγή του θεσμοθετημένου πλαισίου, που αφορά το καθεστώς λειτουργίας των καθαρά ερασιτεχνικών συλλόγων. Η χορήγηση κονδυλίων για την στήριξη της προσπάθειας μας, είναι πλέον πολυτέλεια για εμάς. Η κρατική μέριμνα είναι παρελθόν. Σαν να μη έφτανε αυτό, το κράτος λέει: “Αν κάνεις, για παράδειγμα παραπάνω από μία παράσταση, ως ερασιτεχνικός θίασος, τότε μπαίνεις σε καθεστώς ΦΠΑ”! Αυτό πρέπει να αλλάξει. Τα έσοδα μας είναι ανταποδοτικά. Με αυτά θα συντηρηθεί ο Σύλλογος και θα συνεχίσει να λειτουργεί, αλλιώς δεν μπορούμε να υπάρχουμε! Οι Σύλλογοι, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού κάθε άλλο, παρά κερδοσκοπικές επιχειρήσεις θα πρέπει να θεωρούνται!

Η Αλμωπία, στον τομέα του πολιτισμού πως τα πάει;

Έχω την εντύπωση πάρα πολύ καλά! Αυτή την στιγμή υπάρχουν περίπου 50 Σύλλογοι σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες, που ασχολούνται με την Λαογραφία και την παράδοση. Υπάρχουν επίσης 2 ενεργοί Θεατρικοί Σύλλογοι, αλλά και πολλές θεατρικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στη διάρκεια της χρονιάς. Το πιο αισιόδοξο όμως, έχει να κάνει με το γυμνάσιο μας που και αυτό διαθέτει διαχρονικά θεατρική ομάδα.

Το ” Ξενιτιδειο” στην Αριδαία, είναι η μοναδική κλειστή αίθουσα για τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Αρκεί αυτό;

Νομίζω ότι διαθέτουμε μια από τις καλύτερες αίθουσες σε επίπεδο Νομού. Μπορεί να διαθέτει 200 καρέκλες, αλλά έχει υπέροχη ακουστική. Όσοι έρχονται εδώ πραγματικά ζηλεύουν. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρχουν καμαρίνια και ηχητική εγκατάσταση. Από εκεί και πέρα μας αρκεί ως χώρος.

Σε μία καθαρά αγροτική περιοχή, περισσεύει κάτι και για την ενασχόληση με τον πολιτισμό;

Από την Άψαλο έως τον Αρχάγγελο θα αισθανθούμε τη “δίψα” για τον πολιτισμό. Ειδικότερα οι νέοι δίνουν βροντερά το παρών τους. Σε αυτόν τον τόπο, ο πολιτισμός είναι το κυρίαρχο στοιχείο για την επιβίωση του.

Θεωρείτε ότι η επιλογή σας ήταν η καλύτερη δυνατή, σε ότι αφορά την Αλμωπία, για να συζητήσετε με την Υπουργό;

Καταρχήν ευχαριστώ τον Πρόεδρο της ΔΗΜΤΟ Σκύδρας Μάκη Δημητριάδη, για αυτή την επιλογή. Ήταν μεγάλη η τιμή να εκπροσωπήσω την Αλμωπία σε αυτή την τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν εξαίρετοι άνθρωποι από όλο το Νομό Πέλλας. Πιστεύω ότι σε αυτή την φάση, έκανα ότι μπορούσα και μέσα από τις γνώσεις που διαθέτω, για να εκπροσωπήσω επάξια την Αλμωπία.

Πείτε μας μερικά πράγματα για το θέατρο στην περιοχή της Αλμωπίας;

Είναι ένας ιδιαίτερα αναπτυσσόμενος χώρος, που πιστεύω ότι έχει τα φόντα να φέρει και άλλους ανθρώπους σε αυτό το τομέα. Συνδυάζει πολλά πράγματα. Τη μουσική, την ενδυματολογία και διαμορφώνει χαρακτήρες. Ανεβάζουμε παραστάσεις που ο κόσμος τις χειροκροτεί. Κάποια στιγμή θα δούμε και άλλα ενεργά σχήματα, είμαι βέβαιος για αυτό. Στόχος μας η Αριδαία να αποτελέσει στο μέλλον, το επίκεντρο για ένα πανελλήνιο θεατρικό φεστιβάλ. Αν και η πρόταση μας χρειάζεται χρηματοδότηση, που προς το παρών είναι απαγορευτική, εμείς θα επιμείνουμε σε αυτό.

Ποιο είναι το γενικό πλάνο, για να στηθεί σε γερές βάσεις ο πολιτισμός στην Αλμωπία;

Αυτό αφορά κυρίως τον Δήμο μας. Εμείς καλούμαστε να λειτουργήσουμε συμβουλευτικά και υποστηρικτικά, σε όποια δράση ανεβάσει το επίπεδο του πολιτισμού στον τόπο μας.

Ποιο μήνυμα θέλετε να αφήσετε στους αναγνώστες;

Όσοι ζούνε στο εξωτερικό, όταν μιλούν για πολιτισμό, εννοούν ΕΛΛΑΔΑ! Ας κρατήσουμε λοιπόν, ψηλά αυτή την ιδέα, την οποία οφείλουμε να στηρίζουμε με όλη μας την αγάπη! Σίμος Σλατίνης

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου