Friday, 19 April, 2024

Συνέντευξη του νέου προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών Στάθη Φουντουκίδη

Σε μία πρώτη συνέντευξη ο νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών Στάθης Φουντουκίδης μιλάει μεταξύ άλλων, για τις σχέσεις με τους συνυποψήφιους του

και θέτει προτεραιότητες, όπως το να σταματήσει κάθε συζήτηση περί τυχόν κατάργησης του Πρωτοδικείου και τον στόχο ανέγερσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου Γιαννιτσών.

Το μήνυμά σας μετά την εκλογή για το αποτέλεσμα και το γεγονός ότι η διαδικασία διεξήχθη με πλήρη προσέλευση.

Δεν κρύβω ότι είμαι πολύ χαρούμενος και υπερήφανος για τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου μας, που για μια ακόμα φορά συμμετείχαν μαζικά στις αρχαιρεσίες. Διαπίστωσα μετά από σχετική έρευνα ότι στα Γιαννιτσά είχαμε το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής πανελλαδικά. Αγγίξαμε το εντυπωσιακό 100%, από τα 91 εγγεγραμμένα μέλη προσήλθαν και ψήφισαν τα 90, ενώ η μια συνάδελφος που δεν προσήλθε έλειπε εκτός Γιαννιτσών λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων.

Η μαζική προσέλευση στις αρχαιρεσίες προσωπικά για εμένα δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς γνωρίζω ότι τα μέλη μας έχουν την κουλτούρα της συμμετοχής, όπως έχει αποδειχθεί σε διάφορες δράσεις του Συλλόγου μας. Τι καλύτερο για έναν νέο Πρόεδρο να αναλαμβάνει τα ηνία ενός συλλόγου του οποίου τα μέλη αποτελούν υπόδειγμα επιστημόνων και ανθρώπων της προσφοράς.

Για το λόγο αυτό η εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό μου αποτελεί μεγάλη τιμή, θα δώσω δε τον καλύτερο εαυτό μου προκειμένου να ανταποκριθώ στις προσδοκίες τους.

Παραλαμβάνετε έναν σύλλογο ενωμένο. Τώρα, ως Πρόεδρος πλέον, με άλλες δυο υποψηφιότητες, πως θα χειριστείτε το θέμα της ενότητας;

Ξεκινώ από το γεγονός ότι πράγματι ο Σύλλογός μας ήταν και είναι ενωμένος. Το έχω διαπιστώσει σε ταξίδια ανά την Ελλάδα και επαφές με συναδέλφους άλλων συλλόγων και σας βεβαιώνω ότι το μεταξύ μας κλίμα είναι ζηλευτό και αντικείμενο θετικών σχολίων, όπου και αν έχουμε βρεθεί. Στις αρχαιρεσίες της 26ης-11-2017 υπήρξαν τρεις υποψηφιότητες για το αξίωμα του προέδρου. Οι δυο συνυποψήφιοί μου είναι άριστοι επιστήμονες και άνθρωποι, φίλοι από παλιά. Το  επίπεδο του προεκλογικού αγώνα κρατήθηκε σε υψηλό επίπεδο. Να ξέρετε ότι μετά την Κυριακή οι μεταξύ των τριών υποψηφίων προέδρων σχέσεις όχι απλά δεν τραυματίστηκαν, αλλά αντιθέτως ενδυναμώθηκαν.

Το ίδιο ισχύει και για τις σχέσεις μεταξύ των επτά υποψηφίων για τις θέσεις του διοικητικού συμβουλίου. Όλες άριστες υποψηφιότητες, δυστυχώς δεν μπορούσαν να εκλεγούν όλοι. Είμαι όμως βέβαιος ότι όλοι τους θα είναι στρατιώτες του Συλλόγου, ανεξαρτήτως αξιωμάτων. Μετά τις εκλογές της Κυριακής, ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών βγαίνει πιο ενωμένος από ποτέ, όλοι μαζί θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας στις προκλήσεις που θα παρουσιαστούν προκειμένου να  φανούμε χρήσιμοι στον Σύλλογο και την τοπική κοινωνία.

Ποιοι είναι οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών; Ποιο το προγραμματικό σας σχέδιο;

Σε πανελλαδικό επίπεδο ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών, συνεπής στον θεσμικό του ρόλο, θα συνεχίζει να παίζει πρωτεύοντα ρόλο σε συνδικαλιστικές εξελίξεις και διεκδικήσεις, με κατάθεση των απόψεων, προτάσεων και διεκδικήσεών μας στα κεντρικά όργανα και φορείς (Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων, Συντονιστική Επιτροπή, αρμόδια Υπουργεία, ασφαλιστικούς φορείς κ.λ.π.). Σε κάθε δε περίπτωση θα αντιμαχόμαστε κάθε ρύθμιση που αποχαρακτηρίζει τον Δικηγόρο από συλλειτουργό της δικαιοσύνης, μετατρέποντάς τον σε απλό πάροχο υπηρεσιών οι οποίες αποτιμώνται με εμπορικά κριτήρια. Στηρίζουμε νέους θεσμούς νομικής απασχόλησης, για τους οποίους έχει ήδη ξεκινήσει συζήτηση σε σχέση με την εισαγωγή τους στο χώρο της Δικαιοσύνης, όπως είναι ο θεσμός του «βοηθού δικαστή» ή του «βοηθού Εισαγγελέα». Με αυτή τη δημιουργική αξιοποίηση πολλών νέων συναδέλφων, που θα βρουν αξιοπρεπή απασχόληση, θα διευκολυνθεί το έργο των δικαστηρίων και θα υπάρξει πραγματική επιτάχυνση κατά την απονομή της Δικαιοσύνης.

Σε τοπικό επίπεδο, μείζον πρόβλημα είναι η χωροταξική πανσπερμία των δικαστικών υπηρεσιών της πόλης των Γιαννιτσών, καθώς και η στέγασή τους σε κτίρια ακατάλληλα, με ελλιπή ή και ανύπαρκτη συντήρηση, που είναι μη λειτουργικά και επικίνδυνα, τόσο για τους επαγγελματίες, όσο και για το κοινό. Ένα άλλο ζήτημα που αναδεικνύει το πόσο ο νομός μας βρίσκεται εκτός προτεραιοτήτων του Κέντρου, είναι η έλλειψη διοικητικού πρωτοδικείου στην Πέλλα. Αυτονόητα λοιπόν μεγάλος στόχος, τόσο του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, όσο και της κοινωνίας της πόλης μας αποτελεί η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Γιαννιτσών και η δημιουργία διοικητικού πρωτοδικείου στο νομό, με έδρα τα Γιαννιτσά και ειδικότερα το νέο δικαστικό μας μέγαρο.

Δυστυχώς η οικονομική συγκυρία και η στενότητα στη ρευστότητα του Δημόσιου Ταμείου δεν είναι σύμμαχοι στις δυο αυτές επιδιώξεις μας, το αντίθετο. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Κοντονής επισκεπτόμενος το νομό μας εξήγγειλε τη δημιουργία δικαστικού μεγάρου στην Έδεσσα, ενώ ρητά δήλωσε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τα Γιαννιτσά. Σκοπεύουμε, σε συνεργασία με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και συμμαχίες με παράγοντες που είναι σε θέση να βοηθήσουν, να μεταβάλλουμε την άποψη της κεντρικής εξουσίας και να τοποθετήσουμε το θέμα της ανέγερσης δικαστικού μεγάρου στα Γιαννιτσά εκ νέου στο πρόγραμμα. Άλλως, θα αναζητήσουμε, σε συνεργασία με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, υπάρχον κτίριο, το οποίο, δίχως πολλές δαπάνες, θα είναι ικανό να στεγάσει τις δικαστικές υπηρεσίες της πόλης μας, καθώς ο Υπουργός δεν ήταν αρνητικός σε τέτοια προοπτική. Θα είμαστε ασυμβίβαστοι και θα σταματήσουμε κάθε συζήτηση περί τυχόν κατάργησης του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών, στα πλαίσια ενός «Δικαστηριακού Καλλικράτη».

Καθημερινή μάχη θα δίνεται στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων από τον Σύλλογο υπηρεσιών, ώστε να καλυτερεύσουμε τις συνθήκες εργασίας των συναδέλφων. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών θα αποτελέσει υπόδειγμα, ένας Σύλλογος που θα έχει εντάξει στην καθημερινότητά του όλες τις ψηφιακές δυνατότητες, που θα έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και θα κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα στη νέα εποχή. Η ηλεκτρονική αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δικηγορικού Συλλόγου είναι ένα ζήτημα που έχει γίνει ήδη έργο από την παρούσα διοίκηση. Με δικές μας ενέργειες το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί, με διασύνδεση με τις υπηρεσίες του Πρωτοδικείου, ώστε να υπάρχει σχετική ενημέρωση προς τους συναδέλφους, διατηρώντας παράλληλα και εμπλουτίζοντας τις ήδη υπάρχουσες λειτουργίες.

Θα επιδιώξουμε τη διαρκή επιμόρφωση των μελών μας σε επίκαιρα νομικά ζητήματα με τη διοργάνωση νομικών ημερίδων και συνεδρίων. Άλλωστε αποτελεί υποχρέωση ενός επιστημονικού φορέα να προσφέρει γνώση και επιμόρφωση στα μέλη του.

Επίσης, θα συνεχίσουμε να οργανώνουμε ή και να συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, πάντα με σεβασμό στην κάθε άποψη, με παρουσία εκπροσώπων εκάστης, προς γόνιμο προβληματισμό των μελών μας, αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Σε μια επαρχιακή πόλη όπως τα Γιαννιτσά, κάθε νέα γνώση, κάθε καινούργια άποψη που σε ωθεί σε δημιουργικές σκέψεις, αποτελούν ζητούμενο για πολλά μέλη και πολλούς συμπολίτες μας. Την ανάγκη αυτή ο Δικηγορικός Σύλλογος θα καλύψει με τις δυνάμεις του. Τα τελευταία χρόνια η παρούσα διοίκηση ήταν παρούσα στα θέματα της τοπικής κοινωνίας, με δράσεις και εκδηλώσεις, σφυρηλατήσαμε τις σχέσεις μας με όλο και περισσότερους κοινωνικούς εταίρους και φορείς του Δήμου μας. Τον δρόμο αυτό θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε. Τέτοιες συνεργασίες μόνο οφέλη έχουν να δώσουν στην τοπική κοινωνία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αποτροπή απομάκρυνσης δημοσίων υπηρεσιών από τον Δήμο Πέλλας μετά από συντονισμένες δράσεις διαφόρων φορέων, μεταξύ των οποίων, σε πρωταγωνιστικό μάλιστα ρόλο, του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών.

Οι δράσεις αλληλεγγύης είναι ένας τομέας που ήδη ο Σύλλογος μας έχει να επιδείξει πλούσιο έργο, ιδιαίτερα κατά το διάστημα της κρίσης, που οδήγησε σε φτωχοποίηση πολλούς συμπολίτες μας. Να θυμίσω τη συλλογή γάλατος κάθε Δεκέμβριο, τη συγκέντρωση φαρμάκων, τροφίμων και ιματισμού κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, αλλά και την συμμετοχή μελών του Συλλόγου σε ομάδες αλληλεγγύης των προσφύγων στην Ειδομένη. Όλα τα είδη ανάγκης που συγκεντρώθηκαν διοχετεύθηκαν σε οικογένειες που τα είχαν ανάγκη, σε ορφανοτροφεία κλπ, έπιασαν πραγματικά τόπο. Ενθαρρύνουμε τις δράσεις αυτές και θα τις εντατικοποιήσουμε και οργανώσουμε σε καλύτερη ακόμα συνεργασία με διάφορους φορείς, για να επιτύχουμε την μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα.

Θα συνεχίσουμε τη συνετή οικονομική διαχείριση του Συλλόγου, προκειμένου να τον κρατήσουμε βιώσιμο και λειτουργικό, σε θέση να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στα μέλη και τους συμπολίτες μας.

Σε ότι έχει να κάνει με τους στόχους της καθημερινότητας;

Βάρος θα δοθεί στην καθημερινότητα του δικηγόρου. Σε πρώτο βαθμό θα επιδιώξουμε να διατηρήσουμε τις φιλικές και συναδελφικές σχέσεις που ήδη υφίστανται μεταξύ των μελών του Συλλόγου μας, κάτι το οποίο, παρεμπιπτόντως, δεν είναι αυτονόητο, ούτε σύνηθες σε άλλους συλλόγους. Σημαντικό για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι να θεσπίσουμε πλαίσιο δεοντολογίας και να παρέμβουμε με αυστηρότητα σε περιπτώσεις μη αποδεκτών συμπεριφορών.

Επιπλέον, θα διασφαλίσουμε ότι τα μέλη του Συλλόγου μας θα αντιμετωπίζονται σε δικαστικές και δημόσιες υπηρεσίες όπως τους αρμόζει, με σεβασμό στον θεσμικό τους ρόλο.

Η προσπάθεια για αύξηση της τοπικής δικηγορικής ύλης αποτελεί επιβεβλημένη ενέργεια της νέας διοίκησης. Στα πλαίσια αυτά θα υπάρξει διεκδίκηση για κάλυψη κενών θέσεων νομικών συμβούλων από ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, δημόσιες υπηρεσίες κλπ, πάντα με σεβασμό στους νόμους και τις θεσμοθετημένες διαδικασίες, με πλήρη διαφάνεια. Συγχρόνως, θα προτρέψουμε μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής μας να απασχολήσουν μέλη του Συλλόγου μας, όχι για λόγους τοπικιστικούς, αλλά επειδή ακράδαντα πιστεύω στη γνώση, επιστημοσύνη, επάρκεια και ικανότητες των συναδέλφων μου. Συναφής με την επέκταση της δικηγορικής ύλης είναι και η ενσωμάτωση στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου μας των Αθύρων και της Ραχώνας.

Θα προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε κάθε ενέργεια επιδείνωσης στον τομέα των ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και υγειονομικών δικαιωμάτων των μελών μας, ενώ θα διερευνήσουμε την σκοπιμότητα σύναψης ομαδικής ασφάλισης αστικής ευθύνης.

Θα προασπίσετε δηλαδή τη βελτίωση των συνθηκών άσκησης του επαγγέλματος των συναδέλφων και δη των νέων.

Η βελτίωση των συνθηκών άσκησης του επαγγέλματος των συναδέλφων σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί παρά να ξεκινά με τους νεότερους συναδέλφους, οι οποίοι εκ των πραγμάτων έχουν την ανάγκη αρωγής του Συλλόγου στα πρώτα βήματά τους. Τούτο φυσικά δεν σημαίνει ότι ο Σύλλογος δεν θα είναι αρωγός στην επίλυση και την αντιμετώπιση προβλημάτων που θα αφορούν στην καθεμία και καθένα ξεχωριστά συνάδελφο, η σκέψη μας όμως θα βρίσκεται κυρίως στους νεότερους, που εισέρχονται στον δικηγορικό κλάδο υπό ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες.

Ακόμη, θα υπάρξει πλήρης καταγραφή του υλικού της βιβλιοθήκης, συνεχής ενημέρωση με χρήσιμα έργα, εκσυγχρονισμός του νέου χώρου και πλήρης λειτουργία του και τις απογευματινές ώρες, προς καλύτερη εξυπηρέτηση των μελών. Ο χώρος που πλέον στεγάζεται η βιβλιοθήκη μας θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως Λέσχη, όπου θα προσέρχονταν οι δικηγόροι, είτε για μελέτη είτε για συζήτηση, όπως και έκδοση ηλεκτρονικού περιοδικού τοπικής νομολογίας, με καταγραφή των πλέον σημαντικών και χρήσιμων για τους συναδέλφους αποφάσεων των δικαστηρίων της πόλης μας, που θα διανέμεται ηλεκτρονικά μέσω email.

Φιλοδοξώ να φέρουμε κοντά ως νέα διοίκηση όλους ή σε κάθε περίπτωση, τους περισσότερους συναδέλφους, στη διαχείριση των ζητημάτων του Συλλόγου. Πιστεύω στη συμμετοχική δράση, θεωρώ ότι κανένας Πρόεδρος και κανένα Διοικητικό Συμβούλιο δεν είναι ικανοί από μόνοι τους να φέρουν εις πέρας το πλήθος των σύνθετων ζητημάτων που θα ανακύψουν. Με πίστη στις ικανότητες, αλλά και τη διάθεση προσφοράς των μελών του Συλλόγου μας, θα καθιερώσουμε την λειτουργία επιτροπών με τομείς ευθύνης πχ τη λειτουργία της βιβλιοθήκης, τη διοργάνωση εκδηλώσεων, τη συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, την καταγραφή της τοπικής νομολογίας κ.ο.κ.

Τα προσωπικά σας πιστεύω ως πολιτική άποψη, διότι είναι γνωστός ο πολιτικός χώρος που κινείστε, μπορεί να επηρεάσουν το Σύλλογο; Θετικά ή αρνητικά;

Όπως όλοι οι πολίτες, έτσι η καθεμιά και ο καθένας από εμάς έχει άποψη και πολιτικό παρελθόν. Θα πρέπει όμως να γίνει σαφής διαχωρισμός μεταξύ των πολιτικών πιστεύω του καθενός και των θεμάτων του Συλλόγου μας. Δεν χωρούν πολιτικά παιχνίδια σε όσους μετέχουν στην διοίκηση και διαχείριση του Συλλόγου.

Προεκλογικά κινήθηκα δίχως κομματική γραμμή, στον δρόμο αυτό θα κινηθεί σύσσωμη η νέα διοίκηση από εδώ και στο εξής. Μοναδικό μας κριτήριο το καλό των μελών μας.

Ποια η άποψή σας για τους νέους συμβούλους που εκλέχθηκαν;

Οι νέοι σύμβουλοι εξελέγησαν με τις ψήφους των συναδέλφων τους, μετά από μαζικότατη συμμετοχή και φέρουν αυξημένη νομιμοποίηση. Ήμουν και είμαι έτοιμος να συνεργαστώ για το καλό του Συλλόγου μας με τον καθένα.

Όμως δεν σας κρύβω, πέρα από τη γενική τοποθέτηση, ότι προσωπικά είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που θα συνεργαστώ με τα συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία εκτιμώ βαθύτατα. Πρόκειται για ένα σχήμα που συνδυάζει εμπειρία, γνώση, συνέπεια, θέληση για δουλειά, αδιαφορία για την ευκαιριακή προβολή, θάρρος, πειθώ, νεανική φρεσκάδα, όλα συνδυασμένα αρμονικά. Να τονίσω δε ότι όλα τα μέλη του ΔΣ, πλην του Προέδρου, είναι γυναίκες, που θα εισφέρουν δημιουργικότητα, φαντασία και την δική τους οπτική στον Σύλλογο.

Είμαι βέβαιος  ότι η συνεργασία μας θα είναι άψογη και γόνιμη.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου