Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Συνεργασία της Υφ. Βιομηχανίας με τον Υπ. Εσωτερικών για τους εργαζόμενους της πρώην Δημοτικής Επιχείρησης Καταρρακτών

Συνεργασία της Υφυπουργού Βιομηχανίας κ. Θεοδώρας Τζάκρη με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή για το θέμα των εργαζομένων της πρώην Δημοτικής Επιχείρησης Καταρρακτών

Η Υφυπουργός Βιομηχανίας κ. Θεοδώρα Τζάκρη είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, στον οποίο προώθησε πρόταση συμπλήρωσης του άρθρου 41 παρ. 3 του Ν. 4325/15 που αφορά στη μεταφορά προσωπικού ανώνυμης εταιρείας ΟΤΑ, της οποίας ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 90% του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει στον οικείο ΟΤΑ σε περίπτωση λύσης αυτής σε υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου του οικείου Δήμου  και στην παρούσα φάση τους εργαζόμενους στην πρώην Δημοτική Επιχείρηση Καταρρακτών Έδεσσας στις υπηρεσίες του Δήμου.

          Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση, με την οποία συμφωνούν και οι εργαζόμενοι, σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η ανάληψη της δραστηριότητας από τον Δήμο ή από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το προσωπικό των ΑΕ ΟΤΑ μεταφέρεται υποχρεωτικά σε υπηρεσίες και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου του οικείου Δήμου ανταποδοτικού (π.χ. Υπηρεσίες καθαριότητας) ή κοινωνικού χαρακτήρα, μετά από αίτηση του εργαζόμενου και εγκριτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σκοπός της επιδιωκόμενης ρύθμισης είναι η προστασία των θέσεων εργασίας του προσωπικού των ανωνύμων εταιρειών ΟΤΑ, των οποίων η λειτουργία παύει με τρόπο ώστε να μην δημιουργεί πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος, εφόσον δεν συνεπάγεται δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό ούτε και επιβάρυνση στον προϋπολογισμό μισθοδοσίας του οικείου ΟΤΑ, εφόσον οι εργαζόμενοι προβλέπεται να μεταφερθούν σε φορείς και υπηρεσίες των δήμων ανταποδοτικού χαρακτήρα, ενώ επιπλέον θα αποφευχθεί η καταβολή αποζημιώσεων απόλυσης στους εργαζόμενους των ΑΕ.

Περαιτέρω, με την προτεινόμενη ρύθμιση μεταφοράς προσωπικού εξυπηρετείται η επείγουσα ανάγκη των ΟΤΑ σε προσωπικό, καθώς λόγω των ιδιόμορφων δημοσιονομικών συνθηκών στις οποίες βρίσκεται η χώρα μας, το προσωπικό τους έχει συρρικνωθεί δραματικά.

Ο κύριος Κουρουμπλής είδε θετικά την προτεινόμενη ρύθμιση, εφόσον με αυτή προβλέπεται ότι  οι εργαζόμενοι θα τοποθετηθούν σε θέσεις εργασίας για την εξυπηρέτηση ζωτικών αναγκών των Δήμων, όπως οι υπηρεσίες καθαριότητας και δεσμεύτηκε να  δρομολογήσει την ανωτέρω ρύθμισης προς ψήφισή της σε επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Συνεργασία της Υφ.  Βιομηχανίας με τον Υπ. Εσωτερικών για τους εργαζόμενους της πρώην Δημοτικής Επιχείρησης Καταρρακτών

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου