Friday, 19 April, 2024

Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν επίδομα 200, 250 και 300 ευρώ. Μέσα Μαρτίου η προκαταβολή επικουρικής

Με έκτακτες καταβολές στους παλαιούς συνταξιούχους αναμένεται να συνδυαστεί η προκήρυξη εκλογών στα μέσα Μάρτιου. Εκεί περί τις 10-15 του επόμενου μήνα

παράλληλα με τις πολιτικές εξελίξεις, αναμένεται να καταβληθεί η προκαταβολή επικουρικής σύνταξης (100 ευρώ ανά μήνα αναμονής), αλλά και το εφάπαξ επίδομα των 200-300 ευρώ στους παλαιούς συνταξιούχος οι οποίοι, λόγω προσωπικής διαφορά, αποκλείστηκαν των αναπροσαρμογών του προηγούμενου μήνα.

Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα θα καταβληθούν τα αναδρομικά Ιανουαρίου των συνταξιούχων που έλαβαν την αναπροσαρμογή από τις αρχές του έτους (7,75%), αλλά με την σύνταξη Φεβρουαρίου δεν πιστώθηκε το ποσό που αφορά στον Ιανουάριο.

Σε κάθε περίπτωση οι πληρωμές θα γίνουν με αυτόματο τρόπο στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων χωρίς να απαιτηθεί η κατάθεση σχετικής αίτησης.

1.Τα αναδρομικά των αυξήσεων (7,75%) σε όσους δεν είχαν προσωπική διαφορά θα πρέπει να υπολογιστούν στο καθαρό/επιπλέον ποσό που έλαβε ο συνταξιούχος για τον Φεβρουάριο, συν το ποσό της αύξησης που αντιστοιχεί για τον Μάρτιο (διπλή αύξηση). Οι εν λόγω πληρωμές θα γίνουν εντός της προσεχούς εβδομάδος και πριν την Καθαρά Δευτέρα (ανάλογα το επί μέρος ταμείο).

2.Μέχρι τις 15 Μαρτίου, αναδρομικά και αυτόματα, θα καταβάλει ο e-EFKA εν είδει προκαταβολής, τμήμα της επικουρικής που υπολογίζεται στα 100 ευρώ για κάθε μήνα αναμονής (από την ημερομηνία κατάθεσες της αίτησης για επικουρική). Ποσό όμως που μπορεί να ξεπεράσει και τα 5.000 ευρώ στην περίπτωση που η αίτηση εκκρεμεί εδώ και 4 χρόνια (48 μήνες).

Είναι προφανές ότι πρόκειται για κίνηση που σκοπό έχει να… διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την αδικαιολόγητη καθυστέρηση απόδοσης των επικουρικών συντάξεων, πρόβλημα που έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια καθώς ο ΕΦΚΑ έδωσε προτεραιότητα στην εκκαθάριση των αιτήσεων κύριας σύνταξης.

Κατά αυτόν τον τρόπο περισσότερες από 120.00 αιτήσεις επικουρικής σύνταξης εκκρεμούν εδώ και 5 ή 6 χρόνια, προκαλώντας εύλογη ανησυχία στους ασφαλισμένους. Ανησυχία που επιχειρεί να μετατρέψει σε προεκλογικό φενακισμό η κυβέρνηση με τα 100 ευρώ ανά μήνα και ανά άτομο.

Το μέτρο αφορά ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει αίτηση για τη λήψη επικουρικής σύνταξης, γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, πριν από την 1η Ιουλίου 2022 και για τους οποίους έχει εκδοθεί ήδη απόφαση κύριας σύνταξης.

Ειδικά για τις επικουρικές συντάξεις λόγω γήρατος, ο αιτών θα πρέπει να έχει συμπληρώσει κατ’ ελάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης). Το μέτρο εκτιμάται ότι αφορά περίπου 50.000 συνταξιούχους.

3.Μέσα στον Μάρτιο και σαφώς προ των… εκλογών θα καταβληθεί και τα έκτακτο-εφάπαξ επίδομα των 200-300 ευρώ στους παλιούς συνταξιούχους με την προσωπική διαφορά και οι οποίοι δεν έλαβαν αύξηση φέτος.

Πρόκειται για περισσότερους από 1,1 εκ συνταξιούχους οι οποίοι θα λάβουν από τον προϋπολογισμό, με έκτατη πίστωση και πριν την καταβολή της σύνταξης Απριλίου, τα ακόλουθα ποσά:

-300 ευρώ λαμβάνουν:

α) όσοι έχουν κύρια ή κυρίες συντάξεις από 800 έως 1.000 ευρώ και δεν πήραν αύξηση τον προηγούμενο μίνα, ούτε επίδομα 250 ευρώ τα Χριστούγεννα, ενώ δεν έτυχαν φοροελαφρύνσεων από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (εφαρμοζόταν για ετήσιο εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ).

β) όσοι λαμβάνουν σύνταξη 1.000 έως 1.100 ευρώ και από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς είχαν ελάχιστο όφελος 2-3 ευρώ το μήνα

γ) όσοι λαμβάνουν κάτω από 800 ευρώ και δεν πήραν αύξηση γιατί διατηρούν «προσωπική διαφορά», έστω και εάν πήραν το «250άρι» τα Χριστούγεννα

-250 ευρώ θα λάβουν

α) όσοι έχουν κύρια ή κύριες συντάξεις από 1.100 και έως 1.600 ευρώ και δεν έλαβαν καμιά αύξηση τον περασμένο μήνα, καίτοι πήραν πίσω μικροποσά από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και

β) όσοι λαμβάνουν έως 1.100 ευρώ και έλαβαν αύξηση κατώτερη του 3,5%.

-200 ευρώ θα πάρουν:

α)όσοι έχουν σύνταξη από 1.100 έως 1.600 ευρώ και πήραν αύξηση μικρότερη του 3,5%

β)όσοι λαμβάνουν κάτω των 1.100 ευρώ και, ταυτόχρονο, έλαβαν αύξηση από 3,5% έως και 6,99%.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου