Thursday, 25 April, 2024

Συνωστισμός στις τράπεζες με το άνοιγμα

Συνωστισμός στις τράπεζες με το άνοιγμα

Γέμισαν από συνταξιούχους που περίμεναν τα 120 ευρώ

004

Ουρές έξω από τα 1.000 υποκαταστήματα τραπεζών σχηματίζουν από πολύ νωρίς το πρωί οι συνταξιούχοι προκειμένου να πάρουν τα 120 ευρώ από τις συντάξεις τους.

003

Κι ενώ με βάση την αρχική ενημέρωση η εξυπηρέτηση των συνταξιούχων θα γινόταν με αλφαβητική σειρά, έγινε γνωστό ότι αυτή δεν τηρείται. Οι συνταξιούχοι ανεξάρτητα από το επώνυμό τους μπορούν να εξυπηρετούνται. Άτομα με ειδικές ανάγκες εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα όλες τις ημέρες. Αργά το βράδυ της Τρίτης ελήφθη απόφαση από τις τράπεζες ότι οι συνταξιούχοι θα εξυπηρετούνταν αλφαβητικά (Τετάρτη όσων το επώνυμο από Α έως Ι, Πέμπτη Κ έως Μ και Παρασκευή από Ν έως Ω). Ωστόσο, πολλοί από τους συνταξιούχους δεν το γνώριζαν με αποτέλεσμα να γίνεται συνωστισμός έξω από τα υποκαταστήματα και τελικά η αλφαβητική σειρά να μην τηρηθεί.
«Η καταβολή συντάξεων εξελίσσεται ομαλά σε όλα τα ανοικτά υποκαταστήματα των τραπεζών» δήλωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη.
Όπως είπε στο Mega o πρόεδρος των εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα, Γ. Αρβανίτης, εφόσον χρειαστεί θα παραταθεί το ωράριο των τραπεζών.
Οι συνταξιούχοι θα λάβουν τα 120 ευρώ της σύνταξης, με την προϋπόθεση να μην έχουν βγάλει από το λογαριασμό τους τα 60 ευρώ μέσω των ΑΤΜ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, οι συνταξιούχοι θα μπορούν να πάρουν μόνο 120 ευρώ μετρητά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Θα πρέπει να προσέλθουν στις τράπεζες με την αστυνομική τους ταυτότητα ή με άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο, ενώ μπορούν να εξυπηρετηθούν κανονικά οι συνδικαιούχοι των λογαριασμών και όσοι έχουν εξουσιοδοτηθεί.
Παράλληλα οι τράπεζες θα μεριμνήσουν ώστε να εκδοθούν το συντομότερο κάρτες σε όσους καταθέτες δεν έχουν ώστε να συναλλάσσονται κανονικά σε σημεία πώλησης που δέχονται χρεωστικές κάρτες, καθώς και να κάνουν τις προβλεπόμενες αναλήψεις των 60 ευρώ ημερησίως.
Η Alpha Bank, η Πειραιώς, η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank, και η Attica ανακοίνωσαν ποια υποκαταστήματα των τραπεζών τους που θα είναι ανοιχτά μέχρι και την Παρασκευή για την καταβολή των συντάξεων. Παράλληλα, οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα μπορούν, για να μην ταλαιπωρούνται και τις τρεις ημέρες, να αποσύρουν έως 120 ευρώ μετρητά συνολικά με τη μία φορά. Αυτό το δικαίωμα της ανάληψης πάνω από το όριο των 60 ευρώ, θα το έχουν μόνον κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.

002

Στα Γιαννιτσά δεν έλειψαν οι μικροεντάσεις και οι έντονες διαμαρτυρίες των συνταξιούχων έξω από τις τράπεζες  ειδικά για το γεγονός ότι  οι συντάξεις του ΟΑΕΕ δεν είχαν μπει πριν τις 11 το πρωί και οι συνταξιούχοι ταλαιπωρήθηκαν με την αναμονή και το πήγαινε έλα. Εν συνεχεία, δόθηκαν, όμως «κουρεμένες» κατά το ήμισυ. Το κονδύλι των 272 εκατ. ευρώ δεν κατάφερε να συγκεντρωθεί, αφού οι ελεύθεροι επιχειρηματίες δεν κατέβαλαν τις εισφορές που ήταν απαραίτητες εξαιτίας του κλεισίματος των τραπεζών. Αυτό σε συνδυασμό με την δυσκολία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να ανταπεξέλθει στην υποχρέωση του για καταβολή της μηνιαίας επιχορήγησης έστρεψαν τη διοίκηση του ΟΑΕΕ να λάβει την παραπάνω απόφαση σε συνεννόηση με του υπουργείο Εργασίας. Από τα 700 ευρώ που είναι η μέση σύνταξη πιστώνονται τα 350, με τον συνταξιούχο να μπορεί να πάρει μόνο τα 120.

Η Αστυνομία και αρκετοί security ήταν σε διάφορα σημεία των δρόμων, από την πλατεία Γ. Γιώτα έως το Άη Γιώργη, για τη φύλαξη των τραπεζών, αλλά και των πολιτών που έβγαλαν σήμερα χρήματα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου