Thursday, 28 March, 2024

Σύψας: Το 2022 θα τελειώσουμε με κορονοϊό. Φθινόπωρο θα κολλήσουν οι ανεμβολίαστοι

Το επόμενο καλοκαίρι του 2022  θα έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία, εκτίμησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ

και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Νίκος Σύψας, ενώ προέβλεψε ένα ιδιαίτερα δύσκολο φθινόπωρο. Ειδικότερα, μιλώντας σε διαδικτυακή ημερίδα, με θέμα «Covid 19: Η αντιμετώπιση και η επόμενη μέρα», ο καθηγητής, κάνοντας λόγο για επέλαση της μετάλλαξης «Δέλτα», σημείωσε ότι το φθινόπωρο θα ζήσουμε δυστυχώς μια πολύ δύσκολη φάση, αφού όλοι οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν και συνεπώς θα υπάρξει ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που θα καταλήξει στο νοσοκομείο και ορισμένοι φυσικά δεν θα τα καταφέρουν.
Συνεπώς, μετά το Φθινόπωρο, θα υπάρχουν οι εμβολιασμένοι που θα είναι προστατευμένοι και θα έχουν την ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο και οι ανεμβολίαστοι που θα έχουν κολλήσει και θα εχουν αποκτήσει αντισώματα. Έτσι θα δημιουργηθεί εκτιμά ο κ. Σύψας τείχος ανοσίας και έτσι θα τελειώσουμε με την πανδημία… Ο καθηγητής, περιγράφοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας σήμερα, έκανε λόγο για «επέλαση» της παραλλαγής «Δ» που όπως είπε είναι εξαιρετικά μεταδοτική, με δείκτη αναπαραγωγής που πλησιάζει το 7. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός ιός είχε δείκτη αναπαραγωγής μεταξύ 2 και 3. «Οι νέες ηλικίες αυτήν τη στιγμή μολύνονται ταχύτατα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το στέλεχος “Δ” θα καλύψει όλη την Ελλάδα ίσως και εντός του Ιουλίου, οπωσδήποτε όμως εντός του Αυγούστου, και ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων θα έρθει στις αρχές Αυγούστου, με βάση τις προβολές που κάνουμε αυτήν τη στιγμή. Μέχρι στιγμής το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο, με την έννοια ότι προσβάλλονται νέοι άνθρωποι που δεν χρειάζονται νοσηλεία. Ομως ταχύτατα θα περάσει στους ανθρώπους που είναι ευπαθείς, δηλαδή σε άτομα άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα. Και εκεί θα αρχίσει η κρίση στο σύστημα υγείας, η οποία πιστεύω ότι θα παρατηρηθεί τον Αύγουστο ή στις αρχές Σεπτεμβρίου» επεσήμανε ο κ. Σύψας. Ο ίδιος σημείωσε ότι το 40% των πλήρως εμβολιασμένων θα βοηθήσει ώστε να μη φτάσει στα όριά του το ΕΣΥ, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι απόλυτοι αριθμοί των ανεμβολίαστων είναι αρκετοί για να πιεστεί το σύστημα. «Επομένως το παιχνίδι παίζεται στο πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούμε και πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες», πρόσθεσε.
Ο καθηγητής χαρακτήρισε «πολύ κακή ιδέα» το να βγάλουμε τη μάσκα τώρα που η πανδημία ξαναμπαίνει σε εκθετική πορεία. Οπως επεσήμανε, «όσον αφορά τις μάσκες είναι προφανές ότι συνεχίζουμε να τις φοράμε παντού, σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους, με την εξαίρεση βέβαια περιοχών χωρίς συνωστισμό, όπως σε έναν ερημικό δρόμο ή στο βουνό. Στην πόλη μέσα, όπου γύρω μας κυκλοφορούν άνθρωποι, δεν είναι καλή ιδέα να βγάλουμε τη μάσκα ακόμα και αν έχουμε εμβολιαστεί». Κατά τη διάρκεια της ημερίδας ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας Αργύριος Τζουβελέκης αναφέρθηκε στη θεραπεία της COVID-19 και η καθηγήτρια Εργαστηριακής Αιματολογίας-Αιμοδοσίας Αθανασία Μουζάκη στην εργαστηριακή διερεύνηση του SARS-CoV-2 και τις παραλλαγές του. Τόσο ο κ. Σύψας όσο και η πρόεδρος του ΚΕΣΥ Μίνα Γκάγκα εστίασαν στην επόμενη μέρα για το σύστημα υγείας αλλά και στα «μαθήματα» της πανδημίας. 
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η πανδημία ανέδειξε την απουσία πρωτοβάθμιας περίθαλψης, επαρκών κλινών ΜΕΘ σε αριθμό και ποιότητα, συστήματος συνεχούς εκπαίδευσης και αξιολόγησης των γιατρών αλλά και της επείγουσας Ιατρικής. Πρόσθεσε ότι η κρίση της πανδημίας κατέδειξε την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου διοίκησης των νοσοκομείων και της τοποθέτησης ατόμων με ειδική εκπαίδευση στη διοίκηση νοσοκομείων και τη διαχείριση κρίσεων.
Πηγή: skai.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

One comment

  1. Υποτιθεται οτι η ανοσία των εμβολίων διαρκεί περίπου 9 μήνες. Γιαυτό η Pfizer έκανε αίτηση για 3η δόση. Οσοι δηλαδή εμβολιάστηκαν τον π.χ. Μάρτιο, τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο δεν θα είναι προστατευμένοι. Τί θα γίνει τότε; Είναι απλό. 3η δόση.