Thursday, 25 April, 2024

Τέμπη: 20 χρόνια από την τραγωδία με τους 21 μαθητές

13 Απριλίου 2003, 20 χρόνια πριν τα Τέμπη βάφτηκαν για δεύτερη φορά με αίμα από τροχαίο δυστύχημα. Μνημόσυνο τελέστηκε στη Λάρισα για τους 21 μαθητές που έχασαν τη ζωή τους στην «ματωμένη» Κοιλάδα

Πέρασαν 20 χρόνια-ήταν 13 Απριλίου 2003-όταν 21 μαθητές από το Μακροχώρι Ημαθίας έχασαν τη ζωή τους στην Κοιλάδα Τεμπών, επιστρέφοντας από σχολική εκδρομή.

Σήμερα τελέστηκε μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών τους, μοιραία στη σκιά της πρόσφατης τραγωδίας με τους 57 νεκρούς μετά την σύγκρουση αμαξοστοιχιών στο ύψος του Ευαγγελισμού. Το μνημόσυνο τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Βεροίας Παντελεήμονα και τον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμο, ενώ στις δηλώσεις τους στο larissanet.gr έγιναν αναφορές ώστε να υπάρξει ασφάλεια σε ότι αφορά τις μετακινήσεις των πολιτών:

Ήταν 13 Απριλίου 2003, για τους μαθητές της Α’ Λυκείου που επέβαιναν στο μοιραίο λεωφορείο επιστρέφοντας από εκδρομή στο Μακροχώρι Ημαθίας θα ήταν το τελευταίο ταξίδι. Το όχημα στο οποίο βρίσκονταν συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με ένα φορτηγό, του οποίου ο οδηγός για άγνωστους λόγους έχασε τον έλεγχο. Το βαρέο όχημα μετέφερε νοβοπάν και μελαμίνες από τον Προμαχώνα του Έβρου. Από τη σφοδρή σύγκρουση του λεωφορείου με το φορτηγό προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές και 21 μαθητές βρήκαν τραγικό θάνατο, ενώ ακόμα 9 παιδιά τραυματίστηκαν.Τα σωστικά συνεργεία που βρέθηκαν στο σημείο της τραγωδίας χρειάστηκαν πάνω από δύο ώρες για να απεγκλωβίσουν νεκρούς και τραυματίες. Τα νοβοπάν που μετέφερε το φορτηγό έκοψαν το λεωφορείο. Τα αίτια του δυστυχήματος ερευνήθηκαν όμως δεν αποσαφηνίστηκαν ποτέ ολοκληρωτικά. Από τη μία ο οδηγός του φορτηγού οδηγούσε πάνω από έξι ώρες χωρίς διάλειμμα και τα ελαστικά του ήταν σε κακή κατάσταση. Από την άλλη το μαθητικό λεωφορείο είχε κριθεί ακατάλληλο λόγω παλαιότητας και έπρεπε να είχε αποσυρθεί τουλάχιστον τρεις μήνες νωρίτερα. Το μόνο που άλλαξε ήταν η νομοθεσία με τροποποιήσεις στην κυκλοφορία των βαρέων και ρυμουλκούμενων οχημάτων ως προς τις ημέρες και ώρες.

Ο επίλογος της τραγωδίας γράφτηκε εννέα χρόνια μετά με τον πιο δύσκολο τρόπο. 4 Ιουλίου 2022, ένας από τους μαθητές που διασώθηκαν από το τροχαίο δυστύχημα και είχε νοσηλευτεί στην εντατική τότε, αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του.

Ο 35χρονος-πλέον- άνδρας δεν μπόρεσε να ξεπεράσει ποτέ τον χαμό των 21 συμμαθητών του και από τότε αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Με ένα δίκαννο κυνηγετικό όπλο έκοψε μόνος του το νήμα της ζωής του μέσα στο σπίτι του, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του και ξυπνώντας τραγικές μνήμες από το δεύτερο δυστύχημα στα Τέμπη.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου