Thursday, 28 March, 2024

Τα πακέτα αναδρομικών που θα καταβληθούν έως το τέλος Μαΐου

Ποσά έως 13.824 ευρώ αναμένεται να καταβληθούν σε τέσσερις κατηγορίες συνταξιούχων μέσα στο δίμηνο Απριλίου-Μαΐου με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας.
Πρόκειται για τα τέσσερα πακέτα αναδρομικών τα οποία σχεδιάζεται να καταβληθούν στο διάστημα αυτό, προκαλώντας πάντως τις έντονες αντιδράσεις από τους φορείς των συνταξιούχων λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που έχει σημειωθεί με τις συνεχείς αναβολές στην πληρωμή τους από το υπουργείο Εργασίας.
Το ποσό των 13.824 ευρώ αφορά όσους έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης που εκκρεμεί εδώ και τρία χρόνια, ενώ έως 4.788 ευρώ είναι τα αναδρομικά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης λόγω των αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος. Ειδικότερα τα τέσσερα πακέτα είναι τα ακόλουθα:
Συνταξιούχοι με πάνω από 30 συντάξιμα έτη:
Πληροφορίες αναφέρουν για τους δικαιούχους συνταξιούχους άνω των 30 συντάξιμων ετών ότι πρώτα θα καταβληθούν οι αυξήσεις και στη συνέχεια τα αναδρομικά (για το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2019).
Ακόμη ένα σενάριο που εξετάζεται είναι να καταβληθούν πρώτα οι αυξήσεις και τα αναδρομικά για τους νέους συνταξιούχους, δηλαδή για όσους αποχώρησαν μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, και στη συνέχεια για τους παλιούς.
Όπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ», τα αναδρομικά σχεδιάζεται να πληρωθούν στον επόμενο μήνα από αυτόν που θα δοθεί η αύξηση, δηλαδή θα γίνει σε διαφορετικό χρόνο η καταβολή της αύξησης και θα ακολουθήσει η καταβολή των αναδρομικών. Αυτό σημαίνει ότι αν οι αυξήσεις δοθούν με τις συντάξεις Απριλίου τότε τα αναδρομικά θα καταβληθούν με τις συντάξεις Μαΐου.
Αναδρομικά κληρονόμων:
Όσον αφορά τα αναδρομικά των κληρονόμων οι δύο επόμενες φάσεις που ακολουθούν προβλέπουν ότι:
Στις 10 Μαρτίου 2021 θα πληρωθούν οι κληρονόμοι που θα υποβάλουν οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου είναι ενδεικτική και η ηλεκτρονική υπηρεσία θα παραμείνει ανοικτή για την υποβολή δικαιολογητικών και μετά την ημερομηνία αυτή εφόσον καθυστερήσει η έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών.
Στις 12 Απριλίου 2021 θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη.
Εργαζόμενοι συνταξιούχοι:
Αναδρομικά έως και ενός έτους και αύξηση 75% στη μηνιαία σύνταξή τους θα λάβουν, με σημαντική καθυστέρηση (τον Απρίλιο ή τον Μάιο), οι κατηγορίες συνταξιούχων που εργάζονται. Και αυτό γιατί θα μειωθεί το «πέναλτι» στο 30% αναδρομικά από τη σύνταξη Μαρτίου 2020, όταν τέθηκε σε ισχύ με βάση τον νέο ασφαλιστικό νόμο Βρούτση (Ν. 4670/2020).
Κερδισμένοι από το νέο μέτρο είναι περίπου 25.000-30.000 συνταξιούχοι που ξεκίνησαν να εργάζονται μετά τις 13 Μαΐου 2016 ή συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ίδια ημερομηνία και συνεχίζουν εργαζόμενοι. Το συνταξιοδοτικό τους εισόδημα από κύριες και επικουρικές καταβάλλεται μειωμένο κατά 60%. Από τον Μάρτιο του 2020 θα έπρεπε να καταβάλλεται μειωμένο κατά 30% (αντί 60% που όριζε ο νόμος Κατρούγκαλου), ωστόσο το νέο «πέναλτι» δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.
Προκαταβολή σύνταξης:
Τον Απρίλιο ξεκινά η προκαταβολή σύνταξης στους εν αναμονή συνταξιούχους (κύριας σύνταξης).
Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχει ψηφιστεί η τροπολογία που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας, ενώ τον Μάρτιο θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους.
Το έναντι ποσό θα δοθεί στους δικαιούχους από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης έως και τη στιγμή που θα εκδοθεί η απόφαση προσωρινής ή οριστικής συνταξιοδότησης. Ωστόσο για τις αιτήσεις που εκκρεμούν εδώ και τρία-τέσσερα χρόνια, εκτός από τη σύνταξη θα δοθούν και αναδρομικά στους δικαιούχους, ίσα με το ποσό της προκαταβολής σύνταξης (έως 384 ευρώ) επί τους μήνες που μεσολαβούν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.
Η προκαταβολή σύνταξης θα εφαρμοστεί τόσο για τις νέες αιτήσεις όσο και για τις παλαιότερες, με προτεραιότητα 70.000 περιπτώσεις για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί καθόλου σύνταξη εδώ και μήνες, εκ των οποίων περίπου 15.000 εκκρεμούν από το 2018.
Έτσι, για τους 15.000 εν αναμονή συνταξιούχους με αιτήσεις πριν από το 2018, τα αναδρομικά θα φτάνουν έως και τα 13.824 ευρώ.
Ο τρόπος υποβολής της αίτησης θα είναι απλός, καθώς οι ασφαλισμένοι θα συμπληρώνουν ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ τους, ώστε να μπουν πρώτοι στις πληρωμές της προκαταβολής σύνταξης έως 384 ευρώ, με τα ανάλογα αναδρομικά.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου