Friday, 29 March, 2024

Τι ισχύει για επιστρεπτέα προκαταβολή 7, ασφαλιστικές εισφορές και επιδότηση δανείων

Για όλες τις οικονομικές εξελίξεις μίλησαν στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» η εργατολόγος, Άσπα Παπαθανασοπούλου

η δικηγόρος, Αριάδνη Νούκα και ο φοροτεχνικός, Αντώνης Μουζάκης.
Για την επιστρεπτέα προκαταβολή 7 ο κ. Μουζάκης είπε πως οι αιτήσεις ξεκινούν στις αρχές Απριλίου και αφορά τις επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με μείωση τζίρου μεγαλύτερη από 20% το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου με Μαρτίου. Όπως είπε, πρώτα θα ολοκληρωθούν οι αιτήσεις και στη συνέχεια θα οριστούν τα κριτήρια για τους δικαιούχους. Αυξημένη ενίσχυση θα δοθεί σε κλειστές επιχειρήσεις και η ελάχιστη ενίσχυση θα είναι 1000 ευρώ. Το 50% της ενίσχυσης είναι αφορολόγητο και δεν επιστρέφεται, ενώ το υπόλοιπο 50% πρέπει να επιστραφεί σε 60 δόσεις.
Στα σκαριά βρίσκεται και η επιστρεπτέα προκαταβολή 8 για την οποία υπάρχουν δύο κριτήρια. Αφενός η μείωση των εσόδων του Απριλίου και αφετέρου η μείωση των εσόδων Απριλίου και Μαΐου σε σχέση με το 2020. Οι αιτήσεις θα γίνουν Μάιο ή Ιούνιο. Το διαθέσιμο ποσό είναι 400-500 εκατομμύρια ευρώ και το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.
Για τις ασφαλιστικές εισφορές, η κυρία Παπαθανασοπούλου είπε πως η εξόφληση γίνεται σε 5 μηνιαίες δόσεις με την πληρωμή της πρώτης δόσης έως τις 30/6. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται την τελευταία εργάσιμη κάθε επόμενου μήνα. Οι φορολογούμενοι δεν επιβαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις, ενώ για τις απλήρωτες δόσεις υπάρχει κίνδυνος κατασχέσεων.
Για τις αναστολές είπε ότι για πρώτη φορά υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια στις επιχειρήσεις. Δεν μπορούν να βάλουν σε αναστολή το προσωπικό τους αν είχαν αύξηση τζίρου από το Δεκέμβριο του 2020 μέχρι και τον Απρίλιο του ίδιου έτους.
Για τις επιδοτήσεις δανείων, η κυρία Νούκα είπε πως μέσα στον Απρίλιο θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «Γέφυρα» και απευθύνεται σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες. Οι αιτήσεις γίνονται χωρίς δικαιολογητικά με ημερομηνία έναρξης εντός της εβδομάδας. Η διάρκεια επιδότησης θα είναι 8 μήνες. Προϋπόθεση είναι η μείωση του τζίρου πάνω από 20% συγκριτικά με το 2019 και επιδοτείται το σύνολο της δόσης.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου