Friday, 19 April, 2024

Το Υπ. Πολιτισμού αναγνωρίζει “Μακεδονική” γλώσσα στην Ελλάδα; Αντιδράσεις Γιάννου και Μπάτση

Βόμβα μεγατόνων από τον πρώην Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων Γιώργο Τάτσιο.
Στην προσωπική του σελίδα από το “Αλήθεια 21” αποκαλύπτει ότι ο Σύλλογος «Κρστε Μισορκοφ» που εδρεύει στην Αριδαία και έχει σαν σκοπό, σύμφωνα με τους ίδιους, τη διάδοση της δήθεν “Μακεδονικής” γλώσσας, έκανε αίτηση στο Υπουργείο Πολιτισμού, και εντάχθηκε στους πολιτιστικούς φορείς της χώρας για χρηματοδότηση!
Αυτή η ενέργεια αν μη τι άλλο, παραπέμπει σε έμμεση αναγνώριση “Μακεδονικής” γλώσσας, μέσα στην ελληνική επικράτεια…
Και ίσως ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου για τα περαιτέρω…
Ακολουθεί το κείμενο του κ. Τάτσιου:
“Η ΑΜΚΕ (αστική μη κερδοσκοπική εταιρία) με τίτλο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ “ΚΡΣΤΕ ΜΙΣΙΡΚΟΦ” με έδρα στην Αριδαία ιδρύθηκε στα τέλη του 2018, ως παραγόμενο αποτέλεσμα της “συμφωνίας” του Κοτζιά στις Πρέσπες. Τα ιδρυτικά της μέλη (Ευγενία Νατσουλίδου, Παπα-Τσαρκνιάς και η κ.Τσαρκνιά) θεώρησαν ότι η αναγνώριση από το ελληνικό κράτος (δήθεν) “μακεδονικής” γλώσσας για το κράτος των Σκοπίων ήταν πρώτης τάξης ευκαιρία να συνεχίσουν το έργο τους για κατασκευή (δήθεν) “μακεδονικής” μειονότητας στην Ελλάδα. Επιχείρησαν να λειτουργήσουν φροντιστήρια “μακεδονικής” (σλάβικης) γλώσσας χωρίς επιτυχία, καθώς ΔΕΝ ΒΡΗΚΑΝ ΜΑΘΗΤΕΣ.
Πρόσφατα έκαναν αίτηση στην Πύλη Πολιτιστικών Φορέων για ένταξη στο μητρώο του Υπουργείου Πολιτισμού. Οι υπεύθυνοι του εν λόγω μητρώου του ΥΠΠΟ ενέκριναν την ένταξή τους και τους έδωσαν το δικαίωμα να διεκδικούν ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ από το ελληνικό κράτος για να συνεχίσουν την προπαγάνδα τους περί (δήθεν) “μακεδονικής” μειονότητας στην Ελλάδα.
Οι ιδιοκτήτες της συγκεκριμένης ΑΜΚΕ κατάλαβαν ότι οι κυβερνήσεις της Ελλάδος τους αφήνουν ελεύθερο το πεδίο να δράσουν ανενόχλητοι. Το 2018 ιδρύθηκε η Αδελφότητα Ντόπιων Σερραίων ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟΣ στην Ηράκλεια Σερρών. Τότε ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΜ Γεώργιος Τάτσιος κατήγγειλε το σωματείο και με επιδέξιες ενέργειες των νομικών επετεύχθη η διάλυσή του για την διατήρηση της Δημόσιας Τάξης. Σήμερα οι προπαγανδιστές έχουν αποθρασυνθεί και δρουν με ΔΟΛΟ παραπλανώντας τους υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι με την έγκρισή τους ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ως “μακεδονική” μητρική γλώσσα στην Ελλάδα. Η κρατική χρηματοδότηση τέτοιας οργάνωσης αποτελεί ΣΚΑΝΔΑΛΟ!
Η Αντίδραση του δημάρχου Αλμωπίας Χρήστου Μπάτση για τη χρηματοδότηση από το Υπουργείο
«Με λύπη μου ενημερώθηκα στις 12/5/2021 σχετικά με την αναγνώριση μιας ΑΜΚΕ που εδρεύει στην Αριδαία από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Ψάχνοντας να μάθω, είδα ότι στη σελίδα 35 και με κωδικό 1704 υπάρχει έγκριση για έναν φορέα που αναφέρεται ως «Μακεδονική κίνηση προώθησης της μητρικής γλώσσας», χωρίς τίποτα άλλο.
Ψάχνοντας όμως λίγο παραπάνω, είδα ότι αυτή η ΑΜΚΕ εκπροσωπείται και υπάρχει αλληλογραφία με τον Αρχιμανδρίτη Νίκοδημο Νικολαο Τσαρκνιά NPO της KRSTE MISIRKOV. Οπότε από την πρώτη στιγμή γεννήθηκαν και κάποια ερωτήματα. Δεν έψαξε κανείς να μάθει τι εκπροσωπεί ο συγκεκριμένος Αρχιμανδρίτης. Πότε έγινε η αίτηση και από ποιο όνομα. Από ποιον ή ποιους ελέγχθηκε η αίτηση. Συγκεκριμένα η αίτηση που κατατέθηκε ηλεκτρονικά σε τι αναφέρεται;
Π.χ. διάδοση μητρικής γλώσσας και έγινε δεκτή;
Αν παρόλα αυτά, με τι μελέτη, που βασίστηκαν οι υπάλληλοι αυτοί και έδωσαν μία τέτοια έγκριση; Έχουν γνώση της κατάστασης και των προβλημάτων που θα φέρει μία τέτοια έγκριση; Επειδή προκύπτουν πάρα πολλά ερωτήματα, το θέμα πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά. Γιατί, αν υπήρχε παραπλάνηση του υπουργείου, πρέπει να ακυρωθεί η απόφαση και σίγουρα να μην χρηματοδοτείται μία ΑΜΚΕ που δεν αγαπάει το Έθνος και την Ελλάδα.
Σε ότι με αφορά, η γνώμη μου είναι ότι δεν δίνεις έγκριση, η χρηματοδότηση σε οτιδήποτε, δημιουργεί πρόβλημα στην κοινωνία ενός Εθνους. Διαφωνώ με την απόφαση και όποιον την υποστηρίζει. Πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά η υπόθεση και αν έχουν γίνει λάθη σκοπίμως ή επίτηδες να αποδοθούν και οι ευθύνες.
Τώρα απαιτείται σοβαρότητα και ενότητα από όλους. Δεν πρέπει να γίνουν άλλα λάθη στο συγκεκριμένο θέμα. Θέλω να πιστεύω ότι έγιναν μία φορά και δεν θα συνεχιστούν”.
Δήμαρχος Έδεσσας, Δημήτρης Γιάννου: «Στη Μακεδονία μιλάμε μόνο ελληνικά»
Άμεση ήταν η αντίδραση του Δημάρχου Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου, σε όσα αποκαλύφτηκαν σήμερα για την περίεργη συμπεριφορά που υπέδειξε το Υπουργείο Πολιτισμού, σχετικά με την χρηματοδότηση της ΑΜΚΕ “Κρστε Μισορκοφ” που εδρεύει στην Αριδαία.
Ο κ. Γιάννου, αφού τονίζει πως στάθηκε ο Δήμος απέναντι σε αυτό το θέμα, ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου πολιτισμού να πάρει θέση απέναντι σε αυτό που προέκυψε.
Αναλυτικά ο Δήμαρχος αναφέρει:
«ΟΥ ΓΑΡ ΟΙΔΑΣΙ ΤΙ ΠΟΙΟΥΣΙ “Ένα έγγραφο που μας ντροπιάζει όλους!
Εμείς οι Έλληνες Μακεδόνες γνωρίζουμε τον πολιτισμό μας! Ο Δήμος Έδεσσας είχε αρνηθεί να παραχωρήσει αίθουσα στον σύλλογο Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας «Κρστε Μισιρκοβ» για διδασκαλία της δήθεν γλώσσας τους. Μία είναι η γλώσσα των Μακεδόνων, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ!
Μάλλον το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού δεν έψαξε να βρει τι πρεσβεύει ο συγκεκριμένος σύλλογος και τον έχει εντάξει στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων της χώρας μας. Ζητούμε την αντίδραση της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ντροπή! Βρείτε τρόπο να ανακαλέσετε».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου