Thursday, 28 March, 2024

Υπόθεση Καϊλή: “Βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα”; Άρθρο του Χρήστου Λαμπρούδη

Για την υπόθεση Καϊλή

Γράφει ο Χρήστος Λαμπρούδης: Ιστορικός, Διεθνείς Σχέσεις-Στρατηγική Ασφάλεια

Με αφορμή την υπόθεση της Ευρωβουλευτού, Εύας Καϊλή για ακόμη μια φορά όλοι βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα, κρίσεις και ετυμηγορίες (όπως και με την περίπτωση της Κιβωτού). Η κοινή γνώμη βιάζεται για ακόμη μια φορά να διχαστεί και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν αμέτρητες αναρτήσεις ευφυολογήματα, που κατά την γνώμη μου δείχνουν ανωριμότητα και ότι όλοι καταλήξαμε «μαχητές του πληκτρολογίου» και του «καναπέ», έχοντας μια αν μη τι άλλο ασυγχώρητα επιφανειακή προσέγγιση των πραγμάτων.

Πρέπει όμως να μάθουμε να μην βιαζόμαστε και να αρχίσουμε να λειτουργούμε με διαφορετικό τρόπο σκέψης.

Η πολιτική,  η διπλωματία και οι Διεθνείς Σχέσεις λειτουργούν με συγκεκριμένες παραμέτρους, όπου δεν υπάρχει καμία ηθική. Σχεδόν ποτέ αυτό που φαίνεται, δεν είναι και αυτό που πραγματικά είναι. Αυτό ισχύει για όλες τις περιπτώσεις. Πρέπει να μάθουμε να περιμένουμε και να δούμε την τελική κατάληξη και κυρίως ΠΟΙΟΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ!!! Μόνο τότε θα υπάρχουν πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Στις μέρες μας δεν είναι δύσκολο να στηθεί μια πλεκτάνη εναντίον ενός ανθρώπου (όποιος και να είναι αυτός) και να καταλήξει να προσπαθεί να αποδείξει, ότι δεν είναι ελέφαντας. Φτάνει να έχεις χρήματα, διασυνδέσεις και τα ΜΜΕ με το μέρος σου, τα οποία πρέπει να καταλάβει όλος ο κόσμος και να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι κοινωφελή ιδρύματα, αλλά ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν σαν κύριο σκοπό το κέρδος!!!

Στη συγκεκριμένη περίπτωση α) Μπορεί όντως η κυρία Καϊλή και όλοι αυτοί που κατηγορούνται, να χρηματίστηκαν. β) Το Κατάρ που έχει στενές σχέσεις με την Τουρκία και είναι δηλωμένο εχθρικό προς την Ελλάδα υπέρ της Τουρκίας, μπορεί επίτηδες να χρημάτισε Έλληνες, ώστε μελλοντικά να εκτεθούν για εύλογους λόγους και απώτερους σκοπούς, οπότε και πάλι είναι ένοχοι, οι οποίοι έπεσαν σε παγίδα λόγω αφέλειας. γ)  Μπορεί να είναι εξιλαστήρια θύματα πλεκτάνης, ενώ άλλοι, ήταν αυτοί που έκαναν την δουλειά. δ) Μπορεί να είναι παραπλάνηση της κοινής γνώμης, ώστε να στραφεί εκεί η προσοχή και παραδίπλα να περνάει κάτι άλλο. ε) Μπορεί οι προσαγωγές που έγιναν να είναι επιλεκτικές και να υπάρχουν από πίσω «μεγαλύτερα ψάρια». στ) Μπορεί να είναι εκβιασμός ή πρόληψη κάποιων κέντρων για μελλοντικά θέματα προς ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο…

Μην ξεχνάτε επίσης, ότι στο πρόσωπό της κυρίας Καϊλή εμπλέκεται και η υπόθεση των υποκλοπών σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ζούμε όμως σε μια εποχή με έξαρση της τεχνολογίας, όπου η πληροφορία είναι πλέον πολύτιμη σε κάθε πεδίο. Το γεγονός αυτό αναβαθμίζει και τις Υπηρεσίες Πληροφοριών, οι οποίες με την αξιολόγηση και την αξιοποίησή των πληροφοριών ολοένα και περισσότερο συμμετέχουν στην Στρατηγική αλλά και στην Υψηλή Στρατηγική ενός κράτους. Οι Υπηρεσίες Πληροφοριών πρέπει να λειτουργούν ανεξάρτητα, σε ισορροπία με το απόρρητο και τα ανθρώπινα δικαιώματα μεν, κάνοντας όμως και την δουλειά που πρέπει δε. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχουν και τα κατάλληλα άτομα, τα οποία θα τηρούν τα παραπάνω. Έτσι λειτουργούν τα σοβαρά κράτη. Το να εμπλέκονται οι Υπηρεσίες Πληροφοριών σε φθηνά πολιτικά παιχνίδια, είναι ένα ολέθριο και επιζήμιο σφάλμα.

Επιστρέφοντας τώρα στην κυρία Καϊλή, η αλήθεια είναι πως ήδη έκανε φάουλ λέγοντας ότι το Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα, ενώ 15.000 περίπου ξένοι εργάτες πέθαναν λόγω των εργασιακών συνθηκών. Επισκέφτηκε επίσης μετά το Κατάρ, όπου συναντήθηκε με την ηγεσία και υψηλόβαθμους μέχρι και εκπροσώπους της FIFA του World Cup, ακόμη και τον πρόεδρο του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας. Πολλές από αυτές τις συναντήσεις έγιναν κεκλεισμένων των θυρών και η διάρκεια τους υπερέβη τον προγραμματισμένο χρόνο. Τα αποτελέσματα της επίσκεψής της αυτής κρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πως είχαν ανέλπιστη πρόοδο. Λογικό λοιπόν να βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής των αρχών.

Μπορεί στο άμεσο μέλλον και ο Αβραμόπουλος να κατηγορηθεί, λόγω του ότι ήταν επίτιμο μέλος αυτής της ΜΚΟ που εμπλέκεται. Μπορεί και ο Σχοινάς.

Θυμάστε την περίπτωση του Χριστόδουλου; Μετά από χρόνια αποκαλύφτηκε η αλήθεια και ο σκοπός του διασυρμού του. Αν συμβεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον και με την Καϊλή ή ακόμη με τον Πατέρα Αντώνιο; Εάν τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται;

Ας μην βιαζόμαστε λοιπόν. Ας δείξουμε ωριμότητα και ας περιμένουμε να δούμε, όπως προανέφερα, ποιος κερδίζει από αυτό. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία, ούτε τυχαία είναι και η χρονική στιγμή, η οποία επιλέγεται, για οτιδήποτε. Προσωπικά δεν παίρνω το μέρος κανενός, ούτε και είμαι με το μέρος κάποιου. Μοναδικός μου γνώμονας είναι η αλήθεια και ποια είναι τα βαθύτερα αίτια! Τι κρύβεται πίσω από το κάθε τι.

Ας το πω και διαφορετικά. Εάν η κυρία Καϊλή είναι τελικά ένοχη, φυσικά και να τιμωρηθεί. Ας θεωρήσω κιόλας ότι είναι όντως ένοχη, με ότι αυτό συνεπάγεται. Παράλληλα όμως θέλει η Le Soir και οποιαδήποτε Le Soir να μας πει ότι στις Η.Π.Α και την Ε.Ε δεν υπάρχουν lobbies που επηρεάζουν πολιτικές ακόμη και με χρηματισμό; Η Τουρκία πάντως το κάνει επίσημα με ποικίλους τρόπους. Γιατί κανείς δεν ασχολήθηκε με αυτό; Γιατί κανείς δεν ασχολήθηκε με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που αρνείται να δώσει κατάθεση για μίζες της Pfizer σε όλο σχεδόν το Ευρωκοινοβούλιο (και την ίδια φυσικά), όσον αφορά τα εμβόλια;

Πόσες ΜΚΟ που δρουν ανεξέλεγκτα στην Ελλάδα, ανήκουν σε πολιτικούς από όλα τα κόμματα ή σε συγγενείς τους; Εάν τελικά μια «συμμορία» χτύπησε μια αντίπαλη ή κάποια «μεγάλα ψάρια έδωσαν τα μικρά»,  αυτό μας καλύπτει; Εμένα πάντως όχι διότι θέλω να ξεκουμπιστούν όλες αυτές οι συμμορίες και τα ψάρια!

Όσο για την Ελληνική δημοσιογραφία δεν έχουν καταλάβει ακόμη, ότι η δουλειά τους είναι να παρουσιάζουν την ειδησεογραφία και να καταγράφουν την δημοσιότητα κι όχι να εκφέρουν κρίση, γνώμη και άποψη, παραπλανώντας και απροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη. Είναι όμως ιδιωτικές επιχειρήσεις…

Για αυτό λοιπόν: “Μη σπεύδ’ ά μη δει, μηδ’ ά δει σπεύδειν μένε…”. Είμαι σίγουρος, πως όσο ξετυλίγεται «το κουβάρι» αυτής της υπόθεσης, θα φανεί, πως η κυρία Καϊλή όσο ένοχη κι αν είναι (κι όσο κι αν θέλουν κάποιοι, να μας κάνουν, να νιώσουμε για ακόμη μια φορά ταπεινωμένοι και εκτεθειμένοι σαν Έλληνες έναντι της Ευρώπης), δεν είναι η κυρία Καϊλή και οι όμοιοί της το ουσιαστικό πρόβλημα, αλλά η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση!!! Ήδη ξεκίνησαν πάντως οι πρώτες αποκαλύψεις…    

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου