Tuesday, 19 March, 2024

Φαρμακευτικός Σύλλογος Πέλλας: Εδώ και μήνες δε λειτουργούν σχεδόν όλα τα περιφερειακά ιατρεία

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πέλλας, Πάνος Ζαρογουλίδης:

Μετά από πρόσκληση δήλωσης την οποία αιτηθήκαμε ως φαρμακευτικός σύλλογος προς τα μέλη μας φαίνεται ότι τα παρακάτω περιφερειακά ιατρεία:
Άγρα, Αθύρων, Πέλλας, Ακρολίμνης Κρύας Βρύσης, Αμπελιών Γιαννιτσών, Αρσενίου, Αρχαγγέλου Αριδαίας, Άσπρου Σκύδρας, Αψάλου Αριδαίας, Βορεινού Αριδαίας, Νέας Πέλλας, Δροσερού, Εσώβαλτα, Καλλίπολης Σκύδρας, Καρυώτισσας, Λιποχωρίου Πέλλας, Μελισσίου Γιαννιτσών, Νέου Αγ. Αθανασίου Έδεσσας, Παναγίτσας, Παλαιφύτου,  Πολύκαρπης, Μεγαπλατάνου Μοναστηράκι, Σαραρακηνων, Πενταπλατάνου, Ραχώνας, Σεβαστιανών Δημου Σκυδρας, Τριφυλλίου Γιαννιτσων, Φλαμουριάς
-δεν λειτουργούν εδώ και 2 μήνες με αποτέλεσμα τον πλήρη αποκλεισμό των ασθενών από την ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
-Το γεγονός αυτό πέρα από σαφή παραβίαση της ισότητας των πολιτών αφού η πρόσβαση τους στο σύστημα υγείας είναι πρακτικά απαγορευτική, αποτελεί και μέγιστο κίνδυνο διασποράς του ιού αφού η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αποτελεί ανελαστική ανάγκη.
-Ως αποτέλεσμα αυξάνεται υπέρμετρα η κινητικότητα για ανάγκες που θα μπορούσαν να καλυφθούν αποκεντρωμένα και περιφερειακά
-Ως φαρμακοποιοί καλύψαμε ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος μέχρι σήμερα αλλά πλέον το φορτίο γίνεται δυσανάλογο και σε κάθε περίπτωση η περαιτέρω διανομή και δανεισμός προς τους πολίτες δεν θα μπορεί να καλυφθεί από την διαδικασία συνταγογράφησης αφού το δικαίωμα περιορίζεται στις μηνιαίες ανάγκες.
-Αυτό σημαίνει ότι κάθε ασθενής δικαιούται το σύνολο των μηνιαίων αναγκών του οπότε αν σωρευτούν μεγαλύτερες ποσότητες το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν θα επιτρέψει την κάλυψή τους.
-Οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές για τους ασθενείς αφού σε συνθήκες κλειστής αγοράς θα αναγκαστούν να επιβαρύνουν το εισόδημά τους με έκτακτες και άδικες out of pochet δαπάνες υγείας που θα μπορούσαν να προβλεφθούν.
-Η πολιτεία και πιο συγκεκριμένα η 3η ΥΠΕ οφείλει να μεριμνήσει άμεσα για την ομαλοποίηση της κατάστασης με την άμεση επιστροφή των ιατρών στα Περιφερειακά ιατρεία οι οποίοι μαζί με τους φαρμακοποιούς αποτελούν και το ουσιαστικότερο ανάχωμα στην διασπορά της Νόσου Covid19.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου