Thursday, 28 March, 2024

Φωτιά σε καμινάδα οικίας τώρα στα Γιαννιτσά!

Λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Παρασκευής, 28 Δεκεμβρίου ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Γιαννιτσών για φωτιά που ξέσπασε σε καμινάδα μονοκατοικίας στην οδό Εγνατίας στα Γιαννιτσά.

Ευτυχώς, χάρη στην άμεση επέμβαση των αντρών της Πυροσβεστικής, η φωτιά που είχε αρχίσει να επεκτείνεται, κατασβέστηκε  γρήγορα, χωρίς να κινδυνέψει ανθρώπινη ζωή ή να προκληθεί κάποια ιδιαίτερη ζημία στην οικία.

Η Πυροσβεστική εφιστά την προσοχή των πολιτών, με αφορμή την έλευση του Χειμώνα και την αυξανόμενη χρήση τζακιών και σομπών ξύλων καθώς και τα αυξανόμενα περιστατικά πυρκαγιών σε οικίες, που προκαλούνται από τζάκια και σόμπες.

Συγκεκριμένα:

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΑΠΟ ΤΖΑΚΙΑ ΚΑΙ ΞΥΛΟΣΟΜΠΕΣ

α) Μην ανάβετε φωτιά με τη χρήση βενζίνης, πετρελαίου ή οινοπνεύματος καθώς, λόγω της μεγάλης αναφλεξιμότητας των αερίων που εκλύουν, δημιουργούν απότομα μεγάλη έκταση φωτιάς, με σοβαρό ενδεχόμενο τραυματισμού.

β) Απομακρύνετε αντικείμενα που είναι τοποθετημένα κοντά στα τζάκια και τις ξυλόσομπες, όπως χαλιά και είδη ρουχισμού (απλώστρες με ρούχα), καθώς είναι πιθανό να αναφλεγούν από την υπερθέρμανσή τους.

γ) Τοποθετείτε πάντα προστατευτικό πλέγμα-τζάμι μπροστά από την εστία του τζακιού, καθώς προφυλάσσει από τις εκτινασσόμενες καύτρες και σιγουρευτείτε ότι η πόρτα της ξυλόσομπας είναι κλεισμένη σωστά.

δ) Σιγουρευτείτε ότι η στάχτη κατά την αφαίρεσή της δεν έχει στο εσωτερικό της αναμμένες καύτρες. Προτιμότερα ψεκάστε με νερό και ποτέ μην τη ρίχνετε μέσα σε πλαστικούς κάδους.

ε) Μην αφήνετε τα τζάκια και τις σόμπες να καίνε όταν εσείς δεν βρίσκεστε στο σπίτι.

Στ) Σιγουρευτείτε ότι οι σωλήνες απαγωγής καπνού (μπουριά) δεν εφάπτονται σε άλλα εύφλεκτα αντικείμενα.

ζ) Καθαρίστε τις καμινάδες και τα μπουριά. Έχει αποδειχτεί ότι είναι από τις πιο συχνές και ύπουλες αιτίες πυρκαγιών, καθώς συχνά δε γίνεται άμεσα αντιληπτή, με καταστροφικά αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, τα συσσωρευμένα λίπη και κυρίως η αιθάλη που είναι κολλημένα στα τοιχώματα των καμινάδων/ μπουριών αναφλέγονται και εκτοξεύουν καύτρες τόσο στο εσωτερικό του σπιτιού όσο και σε διπλανές οικίες, με δυσάρεστα τις πιο πολλές φορές αποτελέσματα.

η) Τέλος, τώρα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα πρέπει όταν λείπετε από το σπίτι να μην αφήνετε αναμμένα κεριά ή τα λαμπάκια στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, διότι, λόγω αστοχίας υλικού, μπορεί να υπάρξει βραχυκύκλωμα και έναρξη πυρκαγιάς, με καταστροφικές συνέπειες.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου