Thursday, 28 March, 2024

Χάθηκαν ευκαιρίες, παραγωγές και 500.000 θέσεις εργασίας από τη βιομηχανία της κλωστοϋφαντουργίας. Μήπως ήρθε η ώρα να αντιστραφεί το κλίμα;

Ημερίδα για την ενίσχυση της βαμβακοκαλλιέργειας

all

Στοιχεία που πρέπει να ταρακουνήσουν κυβέρνηση, κοινωνία και παραγωγούς παρουσιάστηκαν στην ημερίδα για την «Ενίσχυση της βαμβακοκαλλιέργειας μέσω της σύνδεσης με τη Βιομηχανία» που διοργανώθηκε το πρωί της Κυριακής 12 Ιουνίου 2016, με πρωτοβουλία της Υφυπουργού Οικονομίας, και βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Πέλλας.

hmerida

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες στήριξης της βαμβακοκαλλιέργειας και δικτύωσης με τη βιομηχανία, για τη δημιουργία ποιοτικών προϊόντων αξίας.

Από τον κύκλο που ‘’δένει και δημιουργεί’’ την αλυσίδα, την καλλιέργεια, παραγωγή, μεχρι την επεξεργασία, τη βαφή, το φινίρισμα, όλα τα στάδια αναλύθηκαν από τους προσκεκλημένους ομιλητές. Ο Γενικός Διευθυντής ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε. Ανδρέας Καλαντζής μίλησε για το βαμβάκι ως αγροτικό προϊόν και τη βιομηχανική πρώτη ύλη, ο Διευθυντής Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Νικόλαος Μανέτας για τις “Ομάδες παραγωγών βαμβακιού”, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος «Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία ΑΕ» Απόστολος Δοντάς για την “Ενίσχυση της βαμβακοκαλλιέργειας μέσω της δικτύωσης με τη βιομηχανία”, ο Γενικός Διευθυντής Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ένδυσης Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ) και Διευθ. σύμβουλος στην κλωστοϋφαντουργία, Θεόφιλος Ασλανίδης για το “Ελληνικό Βαμβάκι: η βάση για την παραγωγή και εξαγωγή ποιοτικών ενδυμάτων” και ο Προϊστάμενος των Περιφερειακών Κέντρων Βάμβακος Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Δρ. Μωχάμεντ Νταράουσε για το «βαμβάκι σαν πρώτη ύλη και το σημερινό καθεστώς παραγωγής».

panel

Η υφυπουργός Βιομηχανίας θ. Τζάκρη άνοιξε την εκδήλωση, με την εισήγηση της τονίζοντας την ανάγκη στήριξης του προϊόντος.

Μερικά από τα στοιχεία που δόθηκαν και συγκλονίζουν!

Οι στολές των Ελλήνων στρατιωτών προέρχονται από την Τουρκία! Το 2000 η χώρα είχε 60 νηματουργεία και παρήγαγε νήμα από βαμβάκι το οποίο το έκανε ρούχα. Σήμερα υπάρχει μόνο ένα μεγάλο νηματουργείο, στα Φάρσαλα. Το βαμβάκι μας εξάγεται στην Τουρκία κυρίως, παίρνουν οι αγρότες 350 εκατ. ευρώ, γίνεται εκεί νήμα και το εισάγουμε πληρώνοντας 1,5 δις! Και τα ρούχα του Ελληνικού Στρατού φτιάχνονται στα Άδανα της Τουρκίας! Η πρώτη ύλη πάει στην Τουρκία και μάλιστα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως γίνεται ‘’σφαγή’’ για την εξασφάλιση πρώτων υλών, εφόσον η διαθεσιμότητα είναι βασικό ζητούμενο και ουσιαστικό πλεονέκτημα.

Τρία σημαντικά στοιχεία, που αναφέρθηκαν από τους ομιλητές είναι: – Η πιστοποίηση στη σήμανση, – Η αξιοποίηση της τεχνολογίας και – η στοχεύση σε υψηλά τμήματα της παγκόσμιας αγοράς

Ειπώθηκε ακόμη πως η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την παραγωγική διαδικασία που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, χρειάζεται όμως συνεργασία ενώ η παγκόσμια ζήτηση σε φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ είναι από τα πρώτα δεδομένα.

imeris

Χωρίς ομάδες παραγωγών δεν υπάρχει μέλλον για την καλλιέργεια

Τονίστηκε ότι η σύσταση ομάδων παραγώγων είναι πλέον απαραίτητη προϋπόθεση, διαφορετικά όσο ο κάθε παραγωγός κινείται μόνος του υπάρχει χαμηλή ανταγωνιστικότητα και αξία χρήσης, έλλειψη στοχεύσης χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι ανάγκες απαιτήσεων της αγοράς. Δεν έχει δύναμη διαπραγμάτευσης ούτε στην αγορά, ούτε στην πώληση.

Η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη κατά20-30% και όλα αυτά συμβαίνουν γιατί δεν υπάρχει οργάνωση. Από την άλλη, δεν μπορούν να στηριχθούν οι μικρές καλλιέργειες των 20-30 στρεμμάτων.

Επισημάνθηκε ότι χρειάζεται τεχνική υποστήριξη από ερευνητικά και τεχνολογικά κέντρα και ενημέρωση των ομάδων για την κατεύθυνση της παραγωγής και τη διαχείριση του γεννητικού υλικού (ποικιλιών).

Ο διευθύνων σύμβουλος στην κλωστοϋφαντουργία Θεόφιλος Ασλανίδης, δήλωσε ότι: «Η συνάντηση αυτή εύχομαι να αποτελέσει την αρχή ενός κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου για την καλλιέργεια και όλη την πρωτογενή παραγωγή γιατί η χώρα έχει φτάσει στα όρια της», θέτοντας τα ιστορικά χαμηλά που βρίσκεται η καλλιέργεια βάμβακος, στα πλαίσια της δεκαετίας του ’80, υποστηρίζοντας πως: «Τα επόμενα δύο χρόνια θα παρουσιάσει περαιτέρω κάμψη μέχρι να προκύψει ουσιαστική ανάκαμψη αν υιοθετηθεί σωστή πρακτική».

«Η βιομηχανία της κλωστοϋφαντουργίας έδινε δουλειά σε 500.000 Έλληνες»

Στο βίντεο ο κ. Ασλανίδης τα λέει όλα. Οι αριθμοί και η ‘’μετανάστευση του βαμβακιού και της πρώτης ύλης’’ σε άλλες χώρες από τις αρχές του 2000 έδειχνε τα πρώτα σημάδια της  κάμψης που πήρε μεγάλες διαστάσεις από το 2005, όταν απελευθερώθηκαν οι περιορισμοί στις εισαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πλημμύρισε η αγορά με κινεζικά φθηνά ενδύματα, αλλά και η ζημία που έγινε από τις γείτονες βαλκανικές χώρες με τα φθηνότερα εργατικά χέρια, με συνέπεια τον εν Ελλάδι κλάδο να βρίσκεται υπό κατάρρευση. Η βιομηχανία της κλωστοϋφαντουργίας έδινε δουλειά σε 500.000 ανθρώπους και η χώρα με τη μείωση της παραγωγής και επεξεργασίας έχασε τον προσανατολισμό της. «Αφήσαμε την Τουρκία να γίνει ο γίγαντας της επεξεργασίας της πρώτης ύλης και χάρη σε αυτόν τον κλάδο να γίνει μέλος των G20» είπε ο κ. Ασλανίδης. Ήρθε η ώρα να αντιστραφούν και πάλι οι όροι για την Ελλάδα; Μπορούμε να τα καταφέρουμε;

Χ.Π.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου