Friday, 29 March, 2024

Χαμός στην πλατφόρμα του Κοινωνικού Μερίσματος – Πάνω από 700.000 αιτήσεις

Η ανάγκη των πολιτών ακόμη και για λίγα ευρώ τους οδηγεί στο να τρέξουν να κάνουν αιτήσεις για το μέρισμα. Έτσι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ, Αναστάσιο Τάγαρη

που μίλησε στον ΣΚΑΪ, επτακόσιες πέντε χιλιάδες αιτήσεις υπεβλήθησαν από το άνοιγμα της πλατφόρμας μέχρι το μεσημέρι Κυριακής περί τις 14:00.
Από αυτές 417.000 εγκρίθηκαν και 120.000 απερρίφθησαν ενώ περίπου άλλες τόσες είναι σε κατάσταση αναμονής.
Το θέμα της μόνιμης κατοικίας που έχει προκύψει ισχύει ως πρόβλημα για αρκετές περιπτώσεις αιτούντων και αναζητείται λύση. Επιδιώκεται να διορθωθεί πιθανότατα και μέχρι τη Δευτέρα.
Όσοι γνωρίζουν ότι πληρούν τα κριτήρια της μόνιμης κατοικίας και το σύστημα τούς δείχνει ότι απορρίπτονται θα πρέπει να ακυρώσουν την αίτηση που υπέβαλαν και να ξαναυποβάλουν από Δευτέρα.
Η ΗΔΙΚΑ προτρέπει τους αιτούντες να βάζουν τον αριθμό κινητού τους ώστε να υπάρχει δυνατό.
Το κοινωνικό μέρισμα, συνολικού ύψους τουλάχιστον 710 εκατ. ευρώ αναμένεται να κατατεθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 14 Δεκεμβρίου.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα, για να διαπιστώσουν αν είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος και να υποβάλουν αίτηση για την καταβολή του, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Για την υποστήριξη της εφαρμογής του κοινωνικού μερίσματος, οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην ακόλουθη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: info@koinonikomerisma.gr.
Η διαχείριση της διαδικασίας πραγματοποιείται από την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, και το τηλεφωνικό κέντρο 11131 λειτουργεί τις καθημερινές από τις 7 το πρωί, μέχρι τις 5 το απόγευμα.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση της κυβέρνησης για τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων διανομής του κοινωνικού μερίσματος έτους 2018, ύψους 710 εκατ. ευρώ.
Περίπου 1,4 εκατομμύριο νοικοκυριά θα εισπράξουν μέσα στο Δεκέμβριο με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια κοινωνικό μέρισμα που θα κυμαίνεται από 200 ευρώ (άγαμοι χωρίς παιδιά) έως 1.200 ευρώ (πολύτεκνες οικογένειες).
Με το ΦΕΚ 5456 (Τεύχος β’) οι αρμόδιοι υπουργοί Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, καθορίζουν τα κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας, διαμονής, καθώς και λοιπά κριτήρια για την εφάπαξ καταβολή του κοινωνικού μερίσματος έτους 2018, τις κατηγορίες των δικαιούχων, τη βάση, τον τρόπο υπολογισμού και το ύψος της παροχής ανά κατηγορία δικαιούχων, τις προϋποθέσεις, τον φορέα, τη διαδικασία, τον χρόνο και τρόπο καταβολής, τον χρόνο και τρόπο ελέγχου των εισοδηματικών, περιουσιακών και των λοιπών κριτηρίων για τη χορήγησή του, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου 26 του ν. 4579/2018 (Α’ 201), που αφορά στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.
Για τους άνω των 70 ετών που λαμβάνουν σύνταξη ή το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, η αίτηση θα δημιουργηθεί αυτόματα και το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί στο λογαριασμό στον οποίο καταβάλλεται η σύνταξη ή το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων.
Το παραπάνω αφορά νοικοκυριά που αποτελούνται από ένα μόνο άτομο ή από ένα ζευγάρι.
Δεν ισχύει όταν στο νοικοκυριό υπάρχουν και άλλα μέλη.
Για όποιον δεν επιθυμεί την αυτόματη καταβολή του μερίσματος, υπάρχει δυνατότητα ακύρωσης της αίτησης.
Προσοχή: Σε περίπτωση που πληρούσατε τις προϋποθέσεις της οίκοθεν καταβολής και για το μέρισμα του 2017 και δεν πραγματοποιήθηκε η πληρωμή, σημαίνει ότι υπήρξε κάποιο πρόβλημα με τη διασταύρωση των στοιχείων σας. Σας προτρέπουμε φέτος, να ακολουθήσετε κανονικά τη διαδικασία υποβολής αίτησης και να μην περιμένετε την αυτόματη υποβολή, προκειμένου να αποφευχθεί αντίστοιχο πρόβλημα με την περσινή καταβολή.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου