Saturday, 20 April, 2024

Χαρδαλιάς: Μόνο καθήμενοι σε εστίαση και μπαρ – Λουκέτο με την 1η παράβαση

Την κατάργηση των όρθιων και τη λειτουργία μόνο με καθήμενους πελάτες σε καταστήματα εστίασης, μπαρ και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης

από την Πέμπτη 8 Ιουλίου, μετά τη σημερινή εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων στα 1.797,  ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς στην έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Ο ίδιος έκανε λόγο για αλματώδη άνοδο των κρουσμάτων, σχεδόν τριπλάσιο σε αριθμό σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα και σημείωσε ότι οι νέες μολύνσεις αφορούν σε πολύ νεαρές ηλικίες και σχετίζονται με δραστηριότητα διασκέδασης. Όπως είπε, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, το τελευταίο 10ημερο παρατηρήθηκε πτώση του μέσου όρου ηλικίας των κρουσμάτων στα 27 έτη προσθέτοντας ότι εκατοντάδες κρούσματα εντοπίστηκαν σε χώρους διασκέδασης. Ειδικά στον Νότιο τομέα, όπου σήμερα καταγράφηκαν 252 νέες μολύνσεις, το  66% ήταν ηλικίας 15-24 ετών. Υπογράμμισε δε ότι στους δήμους Αλίμου και Γλυφάδας η θετικότητα άγγιξε το 6,1% και 8,4% αντίστοιχα.

Παραβάσεις

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χαρδαλιάς προανήγγειλε λουκέτο και τσουχτερά πρόστιμα όπου διαπιστώνονται παραβάσεις των μέτρων.

«Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις, θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση και την αμέσως επόμενη μέρα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Για καταστήματα κάτω των 200 τ.μ, θα επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση από την επόμενη μέρα της παράβασης για διάστημα 7 ημερών. 
Για καταστήματα άνω των 200 τ.μ, προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση σφράγιση απο την επόμενη μέρα της παράβασης για 7 ημέρες. 
Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη μέρα και για 15 ημέρες. 
Σε τυχόν τρίτη παράβαση, θα αφαιρείται η άδεια. 
Μάλιστα, η επιβολή των κυρώσεων θα έχει αναδρομική ισχύ, καθώς όπως είπε, «στην ΚΥΑ που αναμένεται να εκδοθεί μέσα στις επόμενες ώρες, θα είναι δυνατή η επιβολή των παραπάνω κυρώσεων και εκ των υστέρων και βάσει υλικού, από το οποίο θα προκύπτει η παράβαση».

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ, προανήγγειλε «πολύ μεγάλα πρόστιμα» για τις επιχειρήσεις εστίασης οι οποίες θα δηλώσουν, όπως είπε ψευδώς, ότι είναι μεικτοί χώροι και αντίθετα υποδέχονται στο εσωτερικό τους, περισσότερους πελάτες από όσους προβλέπεται για τη συγκεκριμένη κατηγορία. Υπενθυμίζεται ότι η πληρότητα για τους μεικτούς εσωτερικούς χώρους εστίασης όπου οι ανεμβολίαστοι πελάτες θα πηγαίνουν με μοριακό ή ράπιντ τεστ φτάνει το 50% ενώ στους αμιγείς που θα πηγαίνουν μόνο εμβολιασμένοι φτάνει το 85%.
«Δεν θα θα επιτρέψουμε κάποιοι να αισθάνονται κορόιδα στην Ελλάδα επειδή τηρούν τον νόμο. Όσοι θέλουν μεγαλύτερη χωρητικότητα θα είναι αμιγείς χώροι,» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. Ερωτηθείς μάλιστα για περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από επιχειρηματίες του κλάδου σχετικά με την εφαρμογή του νέου πλαισίου λειτουργίας, υπογράμμισε ότι «ο νόμος ισχύει για όλο το ελληνικό κράτος».
Το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης αναφορικά με την επιτήρηση των μέτρων στην εστίαση του είχε δώσει έδωσε άλλωστε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη ου πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπουργών σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο κομμάτι της διασκέδασης, σε καταστάσεις που ξεφεύγουν σε αριθμό ατόμων και γεννούν εστίες κρουσμάτων». Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι εκτός από τα υψηλά πρόστιμα στις επιχειρήσεις, να επιβάλλεται ακόμη και αναστολή λειτουργίας από την πρώτη κιόλας παράβαση ενώ αντίθετα να υπάρχει ένα είδους «μπόνους» για τις επιχειρήσεις που τηρούν τα μέτρα.
Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στην περίπτωση που υπάρξει ένα σφοδρό τέταρτο κύμα της πανδημίας από το φθινόπωρο, επαναλαμβάνοντας ότι «μπορούμε να δούμε μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους εάν ξεφύγει η πανδημία» τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για προνόμια που δίνει η κυβέρνηση αλλά ο ίδιος ο ιός είναι εκείνος που κάνει «διαχωρισμό» ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου