Wednesday, 24 April, 2024

Χρήστος Τανάσκος, υπ. Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών: Γνήσια διάθεση προσφοράς

Ο Χρήστος Τανάσκος, υποψήφιος Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών δηλώνει στον “Λόγο της Πέλλας” ότι πρόθεσή του είναι να προσπαθήσει να πετύχει

με βάση την εμπειρία του και να συνεχίσει το έργο των προηγούμενων Προέδρων, πηγαίνοντάς το ένα επίπεδο παραπάνω:

Ασκώ μαχόμενη δικηγορία από το 2004 διατηρώντας γραφείο στα Γιαννιτσά και γνωρίζω πολύ καλά πώς είναι να αγωνίζεσαι καθημερινά για την επιβίωση ως δικηγόρος και ελεύθερος επαγγελματίας.

Σε πολύ μικρή δικηγορική ηλικία αποφάσισα να ασχοληθώ ενεργά με τα κοινά του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών και έθεσα υποψηφιότητα ως μέλος του ΔΣ για πρώτη φορά στις εκλογές του 2008. Στη συνέχεια, οι συνάδελφοί μου με τίμησαν με την ψήφο τους σε τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, με ψήφους που αυξάνονταν από αναμέτρηση σε αναμέτρηση, ώστε στην τελευταία να αναδειχθώ πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος. Έτσι, διετέλεσα μέλος του ΔΣ του ΔΣΓ την θητεία 2008-2011 και Γενικός Γραμματέας αυτού τις θητείες 2011-2013 και 2013-2017. Από τις θητείες μου αυτές αποκόμισα την απαραίτητη εμπειρία και τα αναγκαία εφόδια, ώστε να έχω τη δύναμη σήμερα να στέκομαι μπροστά στους συναδέλφους μου και να ζητώ την ψήφο τους ως υποψήφιος πρόεδρος.

Η υποψηφιότητά μου στις αρχαιρεσίες της 28-07-2019 για την ανάδειξη Προέδρου στον Δικηγορικό Σύλλογο Γιαννιτσών δεν αποτέλεσε προϊόν προσωπικής φιλοδοξίας, ούτε ήταν αυτοσκοπός μου. Στη ζωή μου εξάλλου, δεν πορεύθηκα ποτέ με γνώμονα την προσωπική φιλοδοξία. Πάντοτε υπερτερούσαν άλλα κίνητρα για την εμπλοκή μου με τα κοινά, όπως η γνήσια διάθεση προσφοράς, η αυξημένη αίσθηση καθήκοντος και κυρίως η βαθιά πεποίθηση, ότι μόνον μέσω της ενεργής συμμετοχής είναι δυνατή η πρόοδος.

Από την πρώτη λοιπόν στιγμή της επιλογής μου, είχα επίγνωση του βάρους της ευθύνης που αναλάμβανα. Ενός βάρους που πολλαπλασιαζόταν από το γεγονός ότι θα έπρεπε ευθέως να μετρηθώ, να τεθώ σε σύγκριση και να φανώ αντάξιος των οξύτατων προβλημάτων, που ταλανίζουν το δικηγορικό σώμα τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και κυρίως σε τοπικό.

Η επιβολή στα χρόνια της κρίσης φορολογικών βαρών και ασφαλιστικών εισφορών, που έχουν δημευτικό χαρακτήρα, καθώς μπορούν να φθάνουν αθροιστικά το 80% του εισοδήματος του δικηγόρου, κυριολεκτικά εξόντωσαν τον κλάδο μας, μαζί με τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες, και εξώθησαν μεγάλο αριθμό συναδέλφων εκτός επαγγέλματος. Όσοι δε παραμένουμε,  ασφυκτιούμε από τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις και αδυνατούμε να ανταποκριθούμε. Κοντά σε όλα τα παραπάνω, οι σχεδόν καθημερινές αλλαγές και τροποποιήσεις νόμων, τα ακριβά παράβολα υπέρ Δημοσίου, οι αυξημένες επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων στα διπλότυπα και τα υπόλοιπα δικαστικά έξοδα κατέστησαν την πρόσβαση του πολίτη στη δικαιοσύνη πολυτέλεια και αποδυνάμωσαν τον θεσμικό ρόλο του δικηγόρου. Και όλα αυτά σε ένα σύστημα απονομής δικαιοσύνης, που κάθε άλλο παρά φιλικό είναι προς τον πολίτη και τον δικηγόρο, που ταλανίζεται από οξύτατα προβλήματα, που αδυνατεί να παράσχει δικαιοσύνη γρήγορα και απλά. Κάθε δικηγόρος της χώρας, κάθε δικηγόρος των Γιαννιτσών, εκτός των θλιβερών αυτών διαπιστώσεων, έχει επιπλέον να αντιμετωπίσει και μια σειρά καθημερινών προβλημάτων που δημιουργούν ασφυξία και τον οδηγούν σε αδιέξοδο.

Απέναντι σε όλα αυτά, οφείλουμε όλοι οι συνάδελφοι να σταθούμε όρθιοι και μαχητικοί, διεκδικώντας τα αυτονόητα. Πρώτοι εμείς πρέπει να πιστέψουμε ότι το λειτούργημα του δικηγόρου αποτελεί θεμέλιο του κράτους δικαίου. Πρώτοι εμείς πρέπει να κατανοήσουμε ότι είμαστε συλλειτουργοί της δικαιοσύνης και η θέση μας είναι θεμελιώδης, ισότιμη, ανεξάρτητη και αναγκαία για την απονομή της. Πρώτοι εμείς πρέπει να αγωνιστούμε για τα μικρά και τα μεγάλα της δικηγορίας, για τα μικρά και τα μεγάλα της δικαιοσύνης, για όλη την κοινωνία. Πρώτοι εμείς πρέπει να προασπίσουμε το κύρος της ιδιότητάς μας και να σταθούμε απέναντι στην κοινωνία με αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση.

Στον ΔΣΓ τα τελευταία χρόνια επιτελέστηκε τεράστιο και πολυσχιδές έργο, που έγινε αποδεκτό ευρέως τόσο από τα μέλη του, όσο κυρίως από την τοπική κοινωνία.

Πλέον όμως βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής και ο ΔΣΓ ενωμένος και δυνατός πρέπει να κοιτάξει προς το μέλλον με αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Πρέπει να μεριμνήσει για την περαιτέρω εξέλιξη και αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει προς τα μέλη του. Οφείλει να σταθεί δίπλα στον μαχόμενο δικηγόρο και να είναι αρωγός στον αγώνα του για την καθημερινή επιβίωση παρέχοντας του υπηρεσίες, που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά του. Πρέπει να φροντίσει για την διαρκή επιμόρφωση των μελών του Συλλόγου με τη διενέργεια συνεδρίων και σεμιναρίων. Πρέπει να μεριμνήσει για τον νέο δικηγόρο και να διευκολύνει την ένταξή του στην αγορά εργασίας. Πρέπει να μεταβεί πλήρως στη νέα ηλεκτρονική εποχή, να εξορθολογήσει τις δαπάνες του και να λειτουργήσει σε καθεστώς διαφάνειας και δημοκρατίας. Πρέπει να απαιτήσει, να δημιουργήσει τις απαραίτητες τοπικές συμμαχίες και εν τέλει να πετύχει την κατασκευή επιτέλους ενός σύγχρονου και λειτουργικού δικαστικού μεγάρου, που θα είναι ένα τεράστιο έργο για την τοπική κοινωνία, ώστε να πάψουν οι δικαστικές υπηρεσίες της πόλης να είναι διάσπαρτες και οι δικηγόροι και οι πολίτες να στοιβάζονται σε αίθουσες και κτίρια απαρχαιωμένα, ακατάλληλα και επικίνδυνα. Πρέπει στην πράξη να επιβεβαιώσει τον τίτλο του πρώτου επιστημονικού συλλόγου της πόλης μέσα από την εντονότερη κοινωνική παρουσία, τις παρεμβάσεις σε τοπικά ζητήματα, την συνεργασία με όλους τους υπόλοιπους κοινωνικούς φορείς για την επίλυση ζητημάτων και χρόνιων προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας, την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών, την συνέχιση του φιλανθρωπικού έργου, στο οποίο εδώ και χρόνια επιδίδεται δίχως τυμπανοκρουσίες και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Τέλος, πρέπει να μείνει μακριά από κομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες και να έχει ως πρωτεύοντα σκοπό την προάσπιση των συμφερόντων των μελών του και των πολιτών της τοπικής κοινωνίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους θέτω τον εαυτόν μου στη διάθεση των συναδέλφων μου, ζητώντας τη στήριξη και τη συνδρομή όλων, όχι απλά στο πρόσωπό μου, αλλά σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα λύσεων και προτάσεων για όλα τα προβλήματα του Δικηγόρου των Γιαννιτσών, και δηλώνω, ότι είμαι αποφασισμένος να εργαστώ σκληρά για την περαιτέρω βελτίωση της δικηγορικής καθημερινότητας, για την εμπέδωση του σεβασμού απέναντι στον Συνήγορο, για την ανάκτηση της χαμένης αίγλης του δικηγορικού λειτουργήματος. Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι εύκολο. Απαιτείται επιμονή, συνέπεια και αποφασιστικότητα. Θα απαιτηθούν ρήξεις και συγκρούσεις. Κατά την προσωπική και συνδικαλιστική μου πορεία όμως, έχω αποδείξει, ότι δεν φείδομαι προσπαθειών, χρόνου και θυσιών, προκειμένου να επιτύχω το έργο που κάθε φορά μου ανατίθεται. Διαθέτω πλέον τη γνώση και την εμπειρία που απαιτούνται, προκειμένου να συμβάλλω στη συνέχιση του έργου των προηγούμενων Προέδρων, πηγαίνοντάς το ένα επίπεδο παραπάνω.

Χρήστος Τανάσκος, Υποψήφιος Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών 

Δείτε εδώ τι δήλωσε ο συνυποψήφιος για την προεδρεία, Μηνάς Γρηγοριάδης

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου