Tuesday, 16 April, 2024

Χρηματοδότηση μέσω του νέου ΕΣΠΑ για τις κοινωνικές δομές των 38 Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας

Με ένα σύνολο 27 εκ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ ενισχύει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τις κοινωνικές δομές των 38 δήμων προκειμένου να συνεχίσουν

απρόσκοπτα τη λειτουργία τους τα επόμενα χρόνια. Ανήμποροι, ανάπηροι, άστεγοι, ηλικιωμένοι και άποροι, που είναι και τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης, θα μπορούν να βρουν βοήθεια από τις δημοτικές δομές χάρη στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από την Περιφέρεια.

Ήδη στις συγκεκριμένες δομές εκτελούνται έργα άνω των 50 εκ. ευρώ, ενώ διαρκώς εντάσσονται νέα έργα στο νέο ΕΣΠΑ, προκειμένου η αυτοδιοίκηση να αποτελέσει το ανάχωμα στην επιδείνωση της κρίσης. Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία και συσσίτια, που πλέον διαθέτουν σχεδόν όλοι οι δήμοι, ενώ συνεχίζεται η λειτουργία κέντρων για άτομα με αναπηρίας, για τη φροντίδα των ηλικιωμένων κτλ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Περιφέρεια, οι χρηματοδοτήσεις των κοινωνικών δομών από το νέο ΕΣΠΑ μέχρι στιγμής είναι οι εξής:

-Κέντρα Κοινότητας και στους 38 Δήμους με 8,1 εκ. ευρώ. Στόχος η δημιουργία  και λειτουργία ενός Κέντρου Κοινότητας σε κάθε Δήμο.

-Δομές παροχής βασικών αγαθών (Κοινωνικά Παντοπωλεία, Συσσίτια, Κοινωνικά Φαρμακεία) ενίσχυση με 4,4 εκ. ευρώ.

-Δομές αστέγων (Ανοιχτά Κέντρα Ημέρας Αστέγων και Υπνωτήρια) διασφάλιση λειτουργίας τους για τρία χρόνια με 2,5 εκ. ευρώ.

-Κέντρα Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία ενίσχυση με 11 εκ. ευρώ, για συνέχιση της λειτουργίας τους.

-Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων επιχορήγηση για τη συνέχιση της λειτουργίας τους με 1,2 εκ. ευρώ.

-Για το πρόγραμμα φροντίδας και φιλοξενίας μελών οικογενειών με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και για το τρέχον σχολικό έτος διατέθηκαν στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ΑΕ συνολικά 8,5 εκ. ευρώ.

Όπως δηλώνει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη»: «Στόχος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι να ενισχύσει με όλους τους διαθέσιμους πόρους τους 38 Δήμους της περιοχής, ώστε να αποκτήσουν αναγκαίες δομές και υποδομές και να συνεχίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποτελεί τον εγγυητή της κοινωνικής συνοχής σε μια χώρα και μια κοινωνία που μαστίζεται από την πολυετή κρίση. Γι’ αυτό στη νέα Προγραμματική Περίοδο ‘τρέξαμε’ ταχύτερα από κάθε άλλη δράση τις παρεμβάσεις κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, τις παρεμβάσεις ενάντια στη φτώχεια και τις ενισχύσεις των προνοιακών δομών. Μόνο για τις δομές των Δήμων, που αφορούν σε άστεγους, άπορους, ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρία και ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες διαθέτουμε ήδη, μέσω του νέου ΕΣΠΑ, πάνω από 27 εκ. ευρώ. Πρόθεσή μας είναι καμιά δημοτική δομή βοήθειας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων της Κεντρικής Μακεδονίας να μη σταματήσει το έργο της, λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης. Τα χρόνια της κρίσης τα κονδύλια της κεντρικής διοίκησης προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν μειωθεί έως και 70%».

Η συνεργασία Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμων έχει αποδώσει καρπούς και σε άλλους δυο τομείς στο νέο ΕΣΠΑ:

-Στα αθλητικά έργα των Δήμων της Θεσσαλονίκης που χρηματοδοτούνται με 3,3 εκ. ευρώ.

-Στις κτιριακές υποδομές εκπαίδευσης και κυρίως νέα σχολεία, για τα οποία διατίθενται συνολικά 18 εκ. ευρώ, ενώ παράλληλα για την αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού και των ψηφιακών υποδομών των σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας διατίθενται επιπλέον 1,8 εκ. ευρώ.

voria.gr

Χρηματοδότηση μέσω του νέου ΕΣΠΑ για τις κοινωνικές δομές των 38 Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου