Thursday, 28 March, 2024

Ψυχρολουσία! Νίπτει τας χείρας της η Ευρώπη για τους πρόσφυγες! Τι γίνεται στην Πέλλα

Εάν οι πληροφορίες της αυστριακής εφημερίδας DerStandard επιβεβαιωθούν, τότε η Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρας για το προσφυγικό θα αποτελέσει μια “γκρίζα” στιγμή για την ιστορία της Ευρώπης

Η αυστριακή εφημερίδα υποστηρίζει πως έχει ήδη δει το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που θα βγει μετά την Σύνοδο!
Λουκέτο!
Η DerStandard αποκαλύπτει πως στο κοινό ανακοινωθέν θα αναφέρεται ότι η “Οδός των Δυτικών Βαλκανίων” θα κλείσει άμεσα κι ότι θα δοθεί η απαραίτητη ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα για τον αριθμό των μεταναστών που θα εγκλωβιστούν στη χώρα!
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας, θα υπάρξει συμφωνία επαναπροώθησης με την Τουρκία, για τους μετανάστες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για λήψη ασύλου. Παράλληλα, θα ζητηθεί από την Τουρκία η άμεση και εποικοδομητική συμμετοχή της στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. στο Αιγαίο.”Στην Ελλάδα θα δοθεί η μέγιστη βοήθεια σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, με γρήγορη κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων από τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη”, αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο.

prosfyges
Η συμφωνία αυτή, που θα έχει τη μορφή συμφωνητικού μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου του 2016. Μέχρι τότε ο συντονισμός θα γίνεται σε διμερές επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Το επίμαχο δημοσίευμα της DerStandard
Τέλος, το προσχέδιο αναφέρει πως θα ενισχυθεί η παρουσία της Frontex στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.
Τι θα κάνει η Frontex
Μεταξύ των αρμοδιοτήτων της Frontex θα είναι ο έλεγχος της εύρυθμης λειτουργίας των hotspots, όπου οι πρόσφυγες θα καταγράφονται και στη συνέχεια θα προετοιμάζονται για την μετεγκατάσταση στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Για αυτές, αναφέρεται πως μέχρι την 1η Απριλίου θα πρέπει να κάνουν περισσότερα απ’ όσα έχουν δεσμευτεί αυτή τη στιγμή.
Συμμετοχή στη διαδικασία θα έχει και η Europol, η οποία θα αναλάβει την εξάρθρωση του λαθρεμπορίου, ενώ η πρόοδος του σχεδίου θα εξεταστεί ξανά στην επόμενη Σύνοδο του Μαρτίου.
1.018 πρόσφυγες χθες στην Πειραιά
Παράλληλα, δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία με 1.018 μετανάστες και πρόσφυγες κατέπλευσαν χθες βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά.
Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Αριάνδη” κατέπλευσε στις 10:25 το βράδυ μεταφέροντας 325 άτομα από τη Μυτιλήνη και 276 από τη Χίο και το επιβατηγό οχηματαγωγό “Εξπρές Πήγασος” στις 11:15 το βράδυ με 417 άτομα από Αγ.Κήρυκο Βαθύ.
Στο λιμάνι του Πειραιά έχει προγραμματιστεί να καταπλεύσει σήμερα στις 23:50 το βράδυ επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Νήσος Μύκονος” χωρίς να έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής πόσους μετανάστες και πρόσφυγες θα μεταφέρει από Χίο,Μυτιλήνη και Σάμο.
Πηγή: derstandard.at, με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Στην Πέλλα
Το κλίμα για το νομό μόνο θερμό ως προς την υποδοχή προσφύγων δε μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς είδαμε ότι μέσα σε ένα δεκαήμερο υπήρξαν αντιδράσεις από τους κατοίκους του δήμου Πέλλας και με έκτροπα, όπως οι φωτιές στα δύο στρατόπεδα των Γιαννιτσών, αλλά και η αχαρακτήριστη αντίδραση κάποιων στο στρατόπεδο της Σκύδρας να πετάξουν κεφάλια γουρουνιών. Όλα αυτά δικαιολογημένα μέχρις ενός σημείου λόγω άγνοιας και φόβου.

Οι κάτοικοι των Αθύρων χθες το βράδυ διανυκτέρευσαν στον χώρο που έχει οριστεί για φιλοξενία των προσφύγων και είναι άγνωστο ακόμη αν θα προχωρήσει το σχέδιο του Υπουργείου ή θα παρθεί πίσω η απόφαση ώστε να γίνει αναζήτηση σε άλλο πιο κατάλληλο μέρος ή περιοχή.

athira

Να σημειώσουμε για άλλη μία φορά ότι οι όποιες φωνές διαμαρτυρίας είναι φυσικό να υπάρχουν και βλέπουμε παρόμοιες αντιδράσεις σε όλη την επικράτεια. Δε συμβαίνει ξαφνικά στην Πέλλα και χαρακτηρίζεται έτσι άστοχα ένας νομός, ούτε να μπαίνουμε στα πιο άκυρα επιχειρήματα ότι και μεις πρόσφυγες ήρθαμε ή πήγαν οι πρόγονοι μας π.χ. στη Συρία. Δεν υπήρχε Συρία την εποχή εκείνη. Αλλά γαλλική κατοχή σε πρώην εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που τα έχασε στον 1ο Παγκόσμιο πόλεμο. Για να ξέρουμε τι λέμε και να διαχωρίζουμε το πως και το γιατί, έχοντας γνώση της ιστορίας και των γεγονότων. Άλλα είναι τα ζητήματα και είναι πιο σοβαρά. Απ΄ότι φαίνεται δεν μπορούν να τα λύσουν οι κυβερνώντες και αφήνουν τους πολίτες να βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά, και να δημιουργείται κλίμα εχθρότητας μεταξύ των δήθεν αλληλέγγυων και των μη…

Ψυχρολουσία! Νίπτει τας χείρας της η Ευρώπη για τους πρόσφυγες! Τι γίνεται στην Πέλλα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου