Friday, 19 April, 2024

Market Pass: Ποιοι ΑΦΜ «ανοίγουν» την Τετάρτη. Τι ισχύει για φιλοξενούμενους

Βάσει ΑΦΜ, σε διάστημα δύο ημερών, θα ξεκινήσουν οι πρώτες υποβολές αιτήσεων στην πλατφόρμα του Market Pass την Τετάρτη και την Πέμπτη 22 και 23 Φεβρουαρίου, αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προαναγγελίες του Σαββατοκύριακου, την πρώτη ημέρα η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη για τους πολίτες των οποίων οι ΑΦΜ λήγουν από 0 έως 4 (δηλαδή 0, 1, 2, 3, 4), ενώ την Πέμπτη 23/2 για τους ΑΦΜ με λήγοντα 5, 6, 7, 8, 9.

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο γενικός γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, μετά τη δεύτερη μέρα θα είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για το Market Pass από όλους τους φορολογούμενους, ανεξαρτήτως ΑΦΜ.

Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων παραμένει στις 15 Μαρτίου, ενώ οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν στις αρχές Μαρτίου.

Εάν ο πολίτης κάνει κάποιο λάθος στην αίτηση του και αυτή δεν εγκριθεί, τότε θα μπορέσει να ξανακάνει την αίτηση σε μεταγενέστερο χρόνο μέχρι τις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με τα όσα διευκρίνισε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Πώς θα γίνουν οι πληρωμές

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος όσοι κάνουν αίτηση για το Market Pass μέσα στον Φεβρουάριο και επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα στο κινητό τους θα πληρωθούν μέχρι τις 3 Μαρτίου για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, ενώ από τον Απρίλιο και μετά θα πληρώνονται μήνα – μήνα.

Όσοι υποβάλλουν αίτηση μέσα σε αυτό τον μήνα και επιλέξουν να πληρωθούν μέσω τραπέζης, θα λάβουν τα χρήματά τους μέχρι 3 Μαρτίου για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο. Εως 3 Μαΐου προπληρώνεται και το τρίμηνο Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου.

Σημειώνεται πως τα χρήματα καταβάλλονται τις τρεις πρώτες μέρες του μήνα, αλλά αν ο δικαιούχος δεν χρησιμοποιήσει τα χρήματα μέσα σε ένα μήνα, τότε τα χρήματα θα μείνουν εκεί ώστε να τα χρησιμοποιήσει μέχρι τη λήξη της περιόδου, η οποία είναι στις 31 Αυγούστου 2023.

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορές.

Σε περίπτωση που επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.

Σημαντικό είναι πως η ενίσχυση δίνεται σε επίπεδο νοικοκυριού, το οποίο ενδέχεται να αποτελείται από συζύγους ή μέλη με σύμφωνο συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα αυτών, τα λοιπά εξαρτώμενα μέλη και τα φιλοξενούμενα μέλη.

Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, κατά το άρθρο 67 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’167) ή ο ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται της ενίσχυσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

Κριτήριο εισοδήματος

Οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ.

Οι έγγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο

Κριτήριο περιουσίας

Το ύψος της ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους είναι έως 250.000 ευρώ και για τους έγγαμους έως 400.000 ευρώ.

Παραδείγματα

Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση

Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση

Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση

Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση

Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση

Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση

Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση

Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση

Τα ανωτέρα ποσά πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.

Τι λέει η απόφαση για τους φιλοξενούμενους

Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται της ενίσχυσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

α)Κριτήριο εισοδήματος 2021 (δεκτές μόνον δηλώσεις που έχουν υποβληθεί έως 31.12.2022):

για μεμονωμένο δικαιούχο (άγαμος ή χήρος κλπ): έως 16.000 ευρώ

ζευγάρι ή γονιό με 1 παιδί: έως 24.000 ευρώ + 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο, άλλο μέλος ή φιλοξενούμενο

Αν οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ του αριθμού τέκνων που έχει δηλωθεί σε μια εκ των δύο δηλώσεων.

Όπως έχει διευκρινίσει σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, η κάρτα αγορών «ισχύει και για φιλοξενούμενους». Στην αίτηση για το Market pass, συμπλήρωσε, συμπεριλαμβάνονται τα μέλη της οικογένειας και οι φιλοξενούμενοι.

Τι ισχύει για τον ΕΝΦΙΑ και το Market Pass

β) Κριτήριο ακίνητης περιουσίας

να μην υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει

να μην υπερβαίνει το ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες

Εξαιρούνται από τη χορήγηση της ενίσχυσης:

α) φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021 ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου ή σαν φιλοξενούμενα

β) όσοι εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2021 (ΙΧ 1929 κυβικά και άνω, πισίνες, σκάφη άνω των 5 μέτρων κλπ)

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου