Friday, 29 March, 2024

Ακριβότερη η λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα

Ακριβότερη η λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα

Στα δύο ευρώ θα πωλείται η λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα στους φούρνους της Θεσσαλονίκης και ο λόγος για την υψηλότερη τιμή της σε σχέση με τις υπόλοιπες μέρες του έτους -οπότε και πωλείται προς ένα ευρώ- είναι το αυξημένο εργατικό κόστος, σύμφωνα με τους αρτοποιούς.

Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Θεσσαλονίκης Έλσα Κουκουμέρια, «την Καθαρά Δευτέρα θα πρέπει ο κάθε φούρνος να δουλέψει από τις 10 το βράδυ της Κυριακής μέχρι τις 2 το μεσημέρι της επομένης» προκειμένου να ανταποκριθεί στη μεγάλη ζήτηση. «Όπως γίνεται αντιληπτό», προσθέτει, «για να ψηθούν οι ποσότητες που απαιτούνται (ως και 700 η μέση κατανάλωση ανά μαγαζί), θα πρέπει ο φούρναρης να πληρώσει τριπλό μεροκάματο».

Σύμφωνα με την κ. Κουκουμέρια, η κίνηση στα είδη ζαχαροπλαστικής καταγράφηκε πεσμένη ως και 50% στους φούρνους και 30% στο ψωμί το 2014 συγκριτικά με το 2013, τάση που συνεχίζεται, όπως είπε, και φέτος.

Η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Θεσσαλονίκης εκτιμά ότι οι καταναλωτές δεν είναι «εκπαιδευμένοι» στην αγορά ψωμιού, αφού συχνά αγοράζουν κατεψυγμένο χωρίς να το γνωρίζουν.

Συνολικά, στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 144.000 οικογενειακού τύπου φούρνοι, ενώ στον νομό Θεσσαλονίκης τα αρτοποιία ανέρχονται σε 646, από τα οποία τα 460 βρίσκονται εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος και ο αριθμός εργαζομένων σε αυτά υπολογίζεται σε 2.500 με 3.000 άτομα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου