Friday, 19 April, 2024

Γενικός Γραμματέας της Μόνιμης Διεθνούς Γραμματείας του ΟΣΕΠ εκλέχθηκε ο Μιχαήλ Β. Χριστίδης

Γενικός Γραμματέας της Μόνιμης Διεθνούς Γραμματείας του ΟΣΕΠ εκλέχθηκε  ο Μιχαήλ Β. Χριστίδης 

Η εκλογή Έλληνα στην θέση επικεφαλής της Μόνιμης Διεθνούς Γραμματείας ΟΣΕΠ, για δεύτερη φορά στην ιστορία του Οργανισμού – μετά την εκλογή του Πρέσβη ε.τ. κ. Λ. Χρυσανθόπουλου, το 2006 – αποτελεί αναγνώριση του ενδιαφέροντος της Ελλάδος για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου, καθώς και της σημαντικής συμβολής της στην προώθηση της ειρήνης, της ευημερίας και της συνεργασίας στην περιοχή.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) αποτελεί τον παλαιότερο, αντιπροσωπευτικότερο και θεσμικά περισσότερο αναπτυγμένο περιφερειακό οικονομικό οργανισμό στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Θάλασσας. Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Οργανισμού, με διαχρονικά σημαντική προσφορά στο έργο του. Φιλοξενεί μάλιστα δύο συνδεδεμένα σώματα του ΟΣΕΠ, την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, στην Θεσσαλονίκη, και το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου, στην Αθήνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η χώρα μας υπέβαλε την υποψηφιότητα του Πρέσβεως ε.τ. Μιχαήλ Β. Χριστίδη για την θέση του Γεν. Γραμματέως της Μόνιμης Διεθνούς Γραμματείας του Οργανισμού, με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Κατά την σχετική ψηφοφορία, στο πλαίσιο της πρόσφατης συνεδρίασης της Επιτροπής Υψηλών Αξιωματούχων του ΟΣΕΠ (Κωνσταντινούπολη, 28-29.4.2015), αποφασίσθηκε η εκλογή του Έλληνα υποψηφίου στην ανωτέρω θέση, με τριετή θητεία (1.7.2015 έως 30.6.2018).

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας πρόκειται να κυρωθεί, τυπικώς, από την προσεχή Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών των Κρατών – Μελών ΟΣΕΠ (Κισινάου, 18.6.2015).

Ο κ. Χριστίδης συμπλήρωσε 37ετή ευδόκιμο υπηρεσία στο Υπουργείο Εξωτερικών το 2014. Έχει υπηρετήσει στο Διπλωματικό Γραφείο Υπουργού Εξωτερικών, ως Επικεφαλής αρμόδιας Διεύθυνσης για χώρες Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ως Γεν. Διευθυντής Διεθνών Οργανισμών και Διεθνούς Ασφάλειας και Συνεργασίας και ως Γεν. Διευθυντής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, καθώς και σε σημαντικές θέσεις της Εξωτερικής Υπηρεσίας (Τρίπολη, Ζάγκρεμπ, Νάπολη, Σόφια, Μιλάνο). Ο κ. Χριστίδης διετέλεσε Πρέσβης της Ελλάδος στη Σόφια (2000-2002), στην Άγκυρα (2002-2005) και στο Μπουένος Άυρες (2008-2012).

Από το 2013, ο κ. Χριστίδης συμμετέχει στην Επιτροπή Υψηλών Αξιωματούχων του Οργανισμού ΟΣΕΠ και ορίσθηκε Συντονιστής της πρόσφατης Ελληνικής Προεδρίας σε αυτόν (1.7 έως 31.12.2014).

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου