Thursday, 28 March, 2024

Εικόνες βιβλικής καταστροφής σε Ηπειρο και Ευρυτανία από την κακοκαιρία

Εικόνες βιβλικής καταστροφής σε Ηπειρο και Ευρυτανία από την κακοκαιρία

Τις πληγές τους μετρούν πολλές περιοχές της χώρας λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν εκκενώσεις χωριών, κατολισθήσεις και διακοπές κυκλοφορίας στα οδικά δίκτυα.

Την ίδια ώρα, η μισή Ελλάδα «πνίγηκε» από την αφρικανική σκόνη, λόγω των θυελλωδών νότιων ανέμων. Οι μετεωρολόγοι ωστόσο εκτιμούν ότι μέχρι το μεσημέρι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα υποχωρήσουν σημαντικά.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες καταγραφής των τεράστιων ζημιών που έχουν προκληθεί από τις ισχυρές και πρωτοφανείς σε ένταση καταιγίδες που πλήττουν, από το πρωί του Σαββάτου, το σύνολο της Ηπείρου. Στην ‘Αρτα βρίσκονται, από χθες το απόγευμα, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης καθώς και κλιμάκια ειδικών από τα υπουργεία Πολιτισμού και Υποδομών.

Για τα προβλήματα που έχουν προκληθεί ως τώρα, υπήρξε επικοινωνία του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Κουρουμπλή και τους αναπληρωτές υπουργούς ‘Αμυνας Κώστα Ήσυχο, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρίστο Σπίρτζη, τους οποίους και ενημέρωσε για την κατάσταση που διαμορφώνεται και την ανάγκη κήρυξης της περιοχών Περιφέρειας Ηπείρου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, πράγμα που έγινε.

Ζημιές διαπιστώνονται στο 60% και πλέον του οδικού δικτύου της Ηπείρου, ενώ έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες, καταστήματα, σπίτια, εμπορικές επιχειρήσεις και καλλιέργειες. Στην εθνική οδός Ιωαννίνων- ‘Αρτας υποχώρησε το οδόστρωμα στο ύψος του Τερόβου και η κυκλοφορία των οχημάτων, γίνεται από παρακαμπτήριους επαρχιακούς δρόμους.

Στην ‘Αρτα, από το απόγευμα του Σαββάτου, βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας και χθες τα ξημερώματα τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο της ΔΕΗ για παροχέτευση υδάτων από τα υδροηλεκτρικά φράγματα Πουρναρίου, στο πλαίσιο του οποίου προχώρησε η εκκένωση οικισμών. Έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Νεοχώρι, Ακροποταμιά, Ανθότοπος και τμήμα της πόλης της ‘Αρτας. Οι κάτοικοί τους μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς χώρους για διαμονή και διανυκτέρευση. Από τον όγκο των νερών του Άραχθου καταστράφηκε, επίσης, το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, καθώς από την άνοδο της στάθμης δεν άντεξαν οι θυρίδες εκτόνωσης.

Στα Ιωάννινα, εξαιτίας της αύξησης της στάθμης των νερών σε ποταμούς έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες. Ιδιαίτερα έντονα είναι τα φαινόμενα στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, εξαιτίας της επικίνδυνης αύξησης της λίμνης Παμβώτιδας. Σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα των δήμων της Περιφερειακής Ενότητας, υπάρχουν μεγάλης έκτασης, κατολισθήσεις, καθιζήσεις και καταπτώσεις σε όλο το οδικό δίκτυο. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα χτύπησαν με μανία την περιοχή του δήμου Δωδώνης προκαλώντας τεράστιες ζημιές, από τη μία άκρη μέχρι την άλλη. Από το Επισκοπικό, κοντά την πόλη των Ιωαννίνων μέχρι το Ζωτικό και από τη Μπεστιά μέχρι τα χωριά κοντά στο Λούρο. Η κατάσταση είναι δραματική. Δρόμοι κατέρρευσαν, σταβλικές εγκαταστάσεις πλημμύρισαν, τα ιχθυοτροφεία στις πηγές Λούρου έχουν γεμίσει με θολά νερά…

Στη Θεσπρωτία, έχουν προκληθεί μεγάλες καταστροφές στους δήμους Φιλιατών και Ηγουμενίτσας λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά. Στον δήμο Σουλίου προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα κυρίως λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Αχέροντα, στις κοινότητες Γλυκής, Παγκρατίου, Καρυωτίου, Πετουσίου, επ. οδός Μίχλας- Πολύδροσου.

Στην Πρέβεζα, έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές στον δήμο Ζηρού και στον δήμο Πάργας, λόγω υπερχείλισης των ποταμών Λούρου και Αχέροντα, οι οποίες περιορίστηκαν ως ένα βαθμό εξαιτίας των καθαρισμών στους οποίους είχε προβεί τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Ηπείρου. Τα σοβαρότερα προβλήματα- ως τώρα- καταγράφονται σε Αμμουδιά, Βουβοπόταμο, Κυψέλη και γενικά στα παραποτάμια χωριά του Αχέροντα και μέχρι τη Γλυκή. Και οι δύο δήμοι κηρύχτηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, έχει ήδη ζητήσει από δημάρχους της Ηπείρου να υπάρξει λεπτομερής καταγραφή των ζημιών όπου υπάρχουν και οι οποίες συνεχώς διευρύνονται, ενώ επέστησε την προσοχή όλων για τα επόμενα 24ωρα καθώς είναι αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας.

Τα σημεία στη Βόρεια Ελλάδα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβήματα σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ είναι :

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΤΟΛ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

Δ.Α. ΡΟΔΟΠΗΣ

Λόγω υπερχείλισης των υδάτων, διεκόπη η κυκλοφορία στις υδάτινες διαβάσεις Ποντικόρεμα, Λίσσος, Εβρίνος, Ιάσιο, Αεροκορυφή, Διώνη, Ιμέρου, Σκαλώματος, Δοκού, Κάλχα, Γρατίνη και Ηφαίστου.

Δ.Α. ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Επ. Ο. Πάλλης –Πενταλόφου, λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων διεκόπη η κυκλοφορία.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ KENΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δ.Α. ΚΙΛΚΙΣ

Επ. Ο. Λειψυδρίου – Φαναρίου (διάβαση Ξηρόμερου), λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.

(Το σημείο θα παραμείνει κλειστό επί μακρόν χρονικό διάστημα)

Λόγω υπερχείλισης των υδάτων του Γαλλικού ποταμού, διεκόπη η κυκλοφορία στις ισόπεδες διαβάσεις:

Επ. Ο. Άνω Ποταμιάς – Κάτω Ποταμιάς.

Επ. Ο. Αργυρουπόλεως – Σεβαστού.

Επ. Ο. Μανδρών – Γαλλικού.

[Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς]

Λόγω υπερχείλισης ποταμού Γαλλικού, διεκόπη η κυκλοφορία για όλα τα οχήματα στην ισόπεδη διάβαση παραποτάμου Γαλλικού ποταμού επί της Επ. Ο. Ακροποταμιάς – Μελάνθιου – Λαοδικηνού, ενώ η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς .

Π.Ε.Ο. Πολυκάστρου Θεσσαλονίκης, από Λιμνότοπο (διασταύρωση κολιός) έως διασταύρωση Αξιοχωρίου εξαιτίας υπερκάλυψης οδοστρώματος από όμβρια ύδατα και φερτά αδρανή υλικά (λάσπη), διεκόπη η κυκλοφορία και διεξάγεται από παρακαμπτήριους.

Δ.Α. ΠΕΛΛΑΣ

Επ. Ο. Άρνισσας – Χ/Κ Βόρρας, από το 9ο έως 25ο χλμ. (λόγω θυελλωδών ανέμων και χιονόπτωσης).

Οδικό δίκτυο Τ.Κ. Κερασιάς – Χ/Κ Βόρρας.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δ.A. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Λόγω κατολίσθησης διεκόπη η κυκλοφορία στα εξής σημεία:

Επ. Ο. Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου) από 40ο έως 44ο χλμ.

Επ. Ο. Καστοριάς – Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας, από 10ο έως 23ο χλμ.

Δ.A. ΚΟΖΑΝΗΣ

Στο 200ο χλμ. της Εγνατίας Οδού (Βόρειος Κλάδος), λόγω έντονης βροχόπτωσης συσσωρεύτηκαν όμβρια ύδατα στο ρεύμα προς Ηγουμενίτσα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία από Α/Κ Κοίλων έως Α/Κ Καλαμιάς και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, προκειμένου να γίνει η άντληση των υδάτων από σταθμούς της Π.Υ. Κοζάνης. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων οδών.

Β’ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ KENΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δ.Α. ΠΕΛΛΑΣ

Επ. Ο. Κερασιάς – Χ/Κ Βόρρας, από 20ο έως 25ο χλμ.

Δ.Α. ΗΜΑΘΙΑΣ

Δ.Ο. Νάουσας – 3-5 πηγάδια από 7ο έως 17ο χλμ. (χιονοδρομικό κέντρο).

Δ.Ο. Νάουσας – Σελίου από 10ο έως 17ο χλμ. (χιονοδρομικό κέντρο).

Δ.Ο. Νάουσας – Ροδοχωρίου.

Επ. Ο. Βέροιας – Σελίου, από 20ο χλμ. έως 26ο χλμ. (χιονοδρομικό κέντρο).

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δ.A. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Επ. Ο. Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από 20ο έως 30ο χλμ.

Δ.A. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Επ. Ο. Καστοριάς – Φλώρινας, (μέσω Βιτσίου), από 14ο έως 28ο χλμ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου