Thursday, 28 March, 2024

Στη Γερμανία με τον ΦΟΔΣΑ Κ.Μακεδονίας ο Θεοφάνης Παπάς

Στη Γερμανία με τον ΦΟΔΣΑ Κ.Μακεδονίας ο Θεοφάνης Παπάς

Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας & Περιβάλλοντος Θεοφάνης Παπάς, συμμετείχε στην ελληνική αποστολή του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, που διοργάνωσε ενημερωτικό ταξίδι στην Γερμανία, στις εγκαταστάσεις της Δημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Απορριμμάτων Στουτγάρδης (AWS).

Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής επίσκεψης, ενδιαφέρουσα χαρακτηρίσθηκε από τον κ. Παπά η παρουσίαση του θέματος «Waste Management – current developments on the EU level» από τον προϊστάμενο της Μονάδας Πολιτικής Συνοχής και Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γεώργιο Κρεμλή, καθώς και οι σχετικές ομιλίες με θέματα:

Οικονομική Επιβάρυνση από τις χωματερές και
Ιδιαιτερότητες της ελληνικής διαχείρισης απορριμμάτων,
από τους Sorosh Hatami, Διπλ. Μηχανικό και Δήμητρα Ρουσβανίδου, Διευθύντρια της Ακαδημίας DEKRA, αντίστοιχα.

Ιδιαίτερης σημασίας για την ελληνική αποστολή, ήταν η ενημέρωση και οι επιμέρους συζητήσεις με τον διευθυντή Dr. Χες και τους συνεργάτες του, σχετικά με το Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων της ευρύτερης περιοχής της Στουτγάρδης οι οποίες αφορούσαν σε ειδικότερα ζητήματα, σχετικά με:

Συλλογή απορριμμάτων και διαχωρισμός τους.
Οργάνωση και Διοίκηση του Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων.
Χρηματοδότηση, φόροι και τέλη.
Τεχνολογία και χειρισμός εγκαταστάσεων.
Η ελληνική αποστολή επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης στις οποίες πραγματοποιείται η συλλογή και ο διαχωρισμός απορριμμάτων, ενώ παράλληλα ξεναγήθηκε στον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Στουτγάρδης-Μίνστερ και ενημερώθηκε για την ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων. Πραγματοποιήθηκε επίσης επίσκεψη και ξενάγηση σε Μονάδα Ζύμωσης Βιολογικών Αποβλήτων, καθώς και σε Μονάδα Μηχανικής και Βιολογικής Επεξεργασίας Απορριμμάτων.

Σημαντική χαρακτηρίσθηκε επίσης από τον κ. Παπά η συζήτηση της ελληνικής αντιπροσωπείας, που αποτελούνταν κυρίως από Δημάρχους και Αντιδημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, με τον Πρόεδρο του ομοσπονδιακού συνδέσμου διαχείρισης απορριμμάτων της Βάδης-Βυρτεμβέργης Ρέγκερ Κέλε, όπως σημαντικές ήταν και οι ειδικές συζητήσεις με σκοπό την εμβάθυνση σε θέματα τεχνικού περιεχομένου με τους τεχνικούς και το διοικητικό προσωπικό του ΦΟΔΣΑ και της AWS με συντονιστή τον διευθυντή Dr. Χες.

Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας & Περιβάλλοντος Θεοφάνης Παπάς, η εν λόγω πρωτοβουλία ενημέρωσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας αποκτά ειδικό ενδιαφέρον ενόψει της επικείμενης αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) Κεντρικής Μακεδονίας, με δεδομένο ότι για την αρτιότητά του απαιτείται κυρίως η σύμπνοια μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων (Περιφέρειας, ΦΟΔΣΑ, Δήμων και τοπικών κοινωνιών).

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου