Thursday, 28 March, 2024

Άγρια κόντρα Λινού-Βασιλακόπουλου στον «αέρα» για μετάλλαξη Δέλτα και εμβόλια

Η Αθηνά Λινού υποστήριξε ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι ο κύριος λόγος της πρόσφατης έξαρση του κοροναϊού, γεγονός με το οποίο διαφώνησε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ένταση επικράτησε μεταξύ της καθηγήτριας επιδημιολογίας, Αθηνάς Λινού, και του καθηγητή Πνευμονολογίας, Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, στον αέρα πρωινής εκπομπής.
Οι δύο καθηγητές βρέθηκαν καλεσμένοι στον τηλεοπτικό αέρα του OPEN και διαφώνησαν εντόνως σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα και τα εμβόλια.
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε πως μετά την άρση των μέτρων και μέσα σε λίγες μέρες φτάσαμε από τα 600 κρούσματα στα 1.800. «Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους» είπε.
Η κα Λινού του απάντησε πως αυτή η παρατήρηση είναι «επιδημιολογικά λάθος» καθώς δύο μέρες μετά την άρση των μέτρων είχαμε την επιβεβαίωση των πρώτων κρουσμάτων του στελέχους Δέλτα στη χώρα.
«Είναι εξαιρετικά μεταδοτικό και με πάνω από το 50% των πολιτών να είναι ανεμβολίαστοι, είναι σαν μην είχαμε κανέναν εμβολιασμένο. Καθυστερήσαμε να καταλάβουμε ότι έρχεται νέο κύμα και δεν πρέπει να είχαμε άρει μέτρα. Εκείνη την περίοδο αποφασίστηκε να εμβολιάσουμε τα παιδιά, τους δώσαμε τα 150 ευρώ μετά την πρώτη δόση, όμως. Αυτό ήταν λάθος επιδημιολογικά. Έπρεπε να δοθεί το κίνητρο, αλλά 15 μέρες μετά τη δεύτερη δόση» είπε.
Με τη σειρά του, ο κ. Βασιλακόπουλος κατήγγειλε πως αυτά που είπε η κα Λινού «επιδημιολογικά δεν στηρίζονται πουθενά. Το στέλεχος Δέλτα δεν έχει επικρατήσει στη χώρα».
Όταν η καθηγήτρια τόνισε πως «θα επικρατήσει», εκείνος τής απάντησε ως εξής: «Θα, θα. Αλλά, αυτό μου θυμίζει το θα, θα, θα των παλιών εποχών».
Η κα Λινού αντέδρασε, ωστόσο, εκείνος συνέχισε σε έντονο ύφος λέγοντας: «Θα με ακούσετε. Είπατε δημόσια ότι τα εμβόλια δεν είναι αποδοτικά (σ.σ. στο στέλεχος Δέλτα».
Εκείνη έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν είπε ποτέ κάτι τέτοιο και σημείωσε πως από τη στιγμή που η μετάλλαξη έχει διπλή μεταδοτικότητα από το αρχικό στέλεχος και από τη στιγμή που πάνω από το 50% δεν έχει κάνει το εμβόλιο είναι το ίδιο σαν να μην είχαμε καθόλου εμβολιασμένο πληθυσμό. Η πιθανότητα νόσησης είναι η ίδια. Περιμένουμε μεγάλη έκρηξη».
Στη συνέχεια υποστήριξε ότι τα κρούσματα της μετάλλαξη Δέλτα είναι πολλά. «Αν γίνει κανονική μελέτη στα 1.800 κρούσματα είναι πολύ πιθανό να δούμε ότι είναι μετάλλαξη Δέλτα. Έχουμε έξαρση λόγω της μετάλλαξης Δέλτα».
Συμφώνησαν για την εστίαση
Και οι δύο, πάντως, συμφώνησαν ότι το μέτρο του διαχωρισμού των καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας είναι λάθος, καθώς αντίστοιχο παράδειγμα είδαμε με το κάπνισμα στα μαγαζιά.
«Δεν συμφωνώ με τον διαχωρισμό των καταστημάτων. Το ίδιο έγινε και με τσιγάρο. Οι καταστηματάρχες μέσα στον πανικό να διατηρήσουν την επιχείρηση τους, είχαν ταμπελάκια κι ανάλογα με τη στιγμή τα μετέφεραν από τα τραπέζια. Το κάπνισμα πλήττει την ανθρωπότητα 40-50 χρόνια. Συμμετείχα και σε καμπάνιες στην Ελλάδα. Βλέπαμε ότι αν δεν είναι κάτι καθολικό που να επηρεάζει όλους, δεν μπορείς να μεταφέρεις την ευθύνη στον επιχειρηματία. Πιο εφαρμόσιμο μόνο οι εμβολιασμένοι στους εσωτερικούς χώρους. Δεν υπάρχει λόγος να λειτουργούν οι κλειστοί χώροι. Στους κλειστούς χώρους θα λειτουργήσουν τα κλιματιστικά, τα οποία υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι επιτείνουν τη μετάδοση του ιού» δήλωσε η κ. Λινού.
«Συμφωνώ απόλυτα με το παράδειγμα με το κάπνισμα. Αυτή η κυβέρνηση επέβαλλε την καθολική απαγόρευση καπνίσματος, αλλά σε ένα ποσοστό δεν τηρείται. Νομίζω ότι πρέπει να πάμε σε καθολική απαγόρευση μεικτών μαγαζιών σε κλειστούς χώρους. Να γίνει από τώρα για να το εμπεδώσουμε» επεσήμανε ο κ. Βασιλακόπουλος.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι οι εσωτερικοί χώροι, με εξαίρεση ίσως τα μπουζούκια, για τα οποία ακούστηκαν απίστευτες αστειότητες από καλλιτέχνες υγιεινολόγους και γιατρούς στην τηλεόραση, είναι τα μαγαζιά που θέλουν να διασκεδάσουν. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να διασκεδάσουμε έτσι» πρόσθεσε.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου