Thursday, 28 March, 2024

Έβρος: Αποχώρησε ο υπεργολάβος που πραγματοποιούσε τις εργασίες στη δομή μεταναστών στο Φυλάκιο

Την αποχώρηση του από το έργο αποφάσισε ο τοπικός υπεργολάβος που ξεκίνησε χωματουργικές εργασίες για την επέκταση της δομής φιλοξενίας μεταναστών στο Φυλάκιο του Έβρου

με τον ίδιο να μαζεύει τα μηχανήματά του και να αποσύρεται χωρίς να εξυπηρετεί πλέον την εταιρεία.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ThessToday.gr, πήρε την απόφαση μετά τις συνεχείς αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, και όπως φαίνεται για αυτό έχουν σταματήσει οι εργασίες τις τελευταίες δυο ημέρες.

Το έργο έχει κατοχυρωθεί στην ΤΕΡΝΑ, όπου δεν είναι γνωστό ακόμη αν θα αναζητήσει άλλον εργολάβο ή αν θα συνεχίσει το έργο με δικά της μηχανήματα.

Οι πολίτες κάνουν λόγο για την «πρώτη μεγάλη νίκη», ενώ ο πρόεδρος της κοινότητας Φυλακίου, Χρήστος Τυρμπάκης, μιλώντας στο ThessToday.gr ανέφερε «υπάρχει μια συγκροτημένη αισιοδοξία και μερική ανακούφιση. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα, δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα, κι βρισκόμαστε στην αρχή. Έχουμε σκοπό να μιλήσουμε με όλους τους προέδρους κοινοτήτων του Έβρου, ώστε να οργανωθούμε κατάλληλα». Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Τυρμπάκη, στόχος των πολιτών πλέον είναι να πληροφορηθούν για την εξέλιξη της δομής και ζητούν απαντήσεις από αρμόδιους της κυβέρνησης. «Σχετικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες θα ήθελα να τονίσω πως δεν ευθύνεται κανένας και δεν είναι τίποτα οργανωμένο. Εμείς καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας από όπου κι αν προέρχεται, αλλά δεν μπορούμε να ελέγξουμε και την αγανάκτηση των κατοίκων».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικακος, που βρέθηκε στην Κομοτηνή πριν δύο ημέρες, για την έναρξη εκπαίδευσης των νέων αστυνομικών που θα αναλάβουν στη συνέχεια υπηρεσία ως Πανεπιστημιακή Αστυνομία, ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις που υπάρχουν στον Έβρο, κόντρα στην κατασκευή της νέας δομής που ξεκίνησε. «Τα έχουμε ξεκαθαρίσει αυτά εδώ και βδομάδες. Το μήνυμα που στέλνω στους φίλους στον βόρειο Έβρο, είναι η δέσμευση μας την οποία επαναλαμβάνω και σήμερα, ότι το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ το οποίο εκσυγχρονίζεται, γιατί είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνει αυτό δεν θα υπερβαίνει τον αρχικό αριθμό των 375 ατόμων. Η δέσμευση είναι σαφέστατη». Μάλιστα ο κ.Θεοδωρικάκος τόνισε ότι το θέμα αυτό το διαχειρίζεται το υπουργείο του σε στενή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, δηλαδή με τον δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη. Σημειώνεται πως το υπάρχον ΚΥΤ Φυλακίου έχει σήμερα χωρητικότητα 330 ατόμων, ενώ το ΠΡΟΚΕΚΑ 370. Η υφιστάμενη εγκατάσταση εκτείνεται σε περίπου 25 στρέμματα, ενώ συμπεριλαμβάνει χώρους διοίκησης, χώρους για το γραφείο ασύλου και χώρους για την καταγραφή και την ταυτοποίηση. Η αναβάθμιση αφορά σε έκταση επιφάνειας 33.718 m2 η οποία γειτνιάζει με το υφιστάμενο ΚΥΤ. Θα περιβληθεί από περιμετρική οδό πλάτους 8 μέτρων με ασφαλτοστρωμένο δρόμο με περίφραξη.

Η επέκταση της δομής αφορά χώρους δυναμικότητας 240 ατόμων σε Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης (ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ) και 20 ατόμων σε χώρους καραντίνας. Τα κτίρια θα καταλαμβάνουν έκταση 6.400 m2 περίπου (δόμηση), ενώ προβλέπονται και επτά μεταλλικά στέγαστρα των 300 m2 έκαστο και τρία γήπεδα. Θα υπάρχουν επιμέρους τμήματα με ξεχωριστές περιφράξεις και περιμετρικούς δρόμους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΪΝΑ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου