Friday, 29 March, 2024

Έβρος: Νύχτα έντασης στις Καστανιές – Απόπειρες εισβολής και δακρυγόνα

Να εισβάλουν σε ελληνικό έδαφος επιχείρησαν τα ξημερώματα της Τετάρτης πρόσφυγες και μετανάστες στις Καστανιές Έβρου.
Ειδικότερα, μεταξύ 02:30 και 04:00 τα ξημερώματα, σημειώθηκαν επανειλημμένες προσπάθειες εισβολής, με την υποστήριξη από άνδρες των τουρκικών Αρχών, οι οποίοι εκτόξευαν δακρυγόνα. Όλες οι προσπάθειες αποκρούστηκαν.
Στην επιχείρηση αντιμετώπισης της νέας εισβολής έλαβαν μέρος και στελέχη της FRONTEX από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η επίθεση είχε ως στόχο να δοκιμαστούν τα αντανακλαστικά των δυνάμεων εκείνη την ώρα, στην περιοχή των Καστανέων. Παράλληλα, εκτιμάται ότι η επίθεση ήταν βεβαίως προσχεδιασμένη.
Η επίθεση καταγράφηκε λίγες ώρες μετά και την αδυναμία συμφωνίας για το προσφυγικό στην τηλεδιάσκεψη Ερντογάν με τους ηγέτες Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλλίας.
Ειδικότερα, χωρίς συγκεκριμένες αποφάσεις για το προσφυγικό σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε νωρίτερα απόψε με τηλεδιάσκεψη.
Στην τηλεδιάσκεψη που είχε σήμερα η Μέρκελ, με τους προέδρους της Γαλλίας και Τουρκίας και τον Βρετανό πρωθυπουργό, ανακοινώθηκε η πρόθεση του Βερολίνου να διαθέσει ανθρωπιστική βοήθεια για την Ιντλίμπ, ενώ τονίστηκε η προσήλωση στην συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας για το προσφυγικό.
Όπως δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, ενώ ανάλογη ενημέρωση έκανε και ο πρωθυπουργός της Μάλτας.
Τηλεδιάσκεψη για προσφυγικό: Δεν ελήφθη καμία απόφαση, τονίζει η Μέρκελ
«Συγκεκριμένα αποτελέσματα δεν υπήρξαν, δεν ελήφθησαν αποφάσεις για το θέμα. Πρέπει, πιστεύω, να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία εάν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις», δήλωσε η καγκελάριος, προσθέτοντας ωστόσο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αρκετές χώρες, η διαδικασία υποδοχής ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων και σοβαρά ασθενών ανηλίκων που φιλοξενούνται στην Ελλάδα.
cnn.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου