Wednesday, 24 April, 2024

Έκκληση Τσιόδρα: Δεν θέλουμε να καταρρεύσουν τα νοσοκομεία μας

Περισσότερη υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση από το σύνολο των Ελλήνων πολιτών ζήτησε επιτακτικά ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ και καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας

υπογραμμίζοντας την απόλυτη ανάγκη να παραμείνει όρθιο το σύστημα υγείας και να μην υπάρχει μαζική και άσκοπη συρροή ατόμων στα νοσοκομεία.
Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής Τσιόδρας, «ένα από τα κύρια σημεία διασποράς της νόσου θα είναι και οι νοσοκομειακές δομές της χώρας. Δεν πρέπει οι πολίτες να συρρέουν μαζικά στις νοσοκομειακές δομές της χώρας.
Και πρόσθεσε: «Τα νοσοκομεία μας πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ως χώρους ιερούς, ως γιατρούς της ζωής και όχι του θανάτου, καθώς δίνουν μια σκληρή μάχη.
«Δεν θέλουμε να καταρρεύσουν τα νοσοκομεία μας, δεν θέλουμε εκατόμβες νεκρών», υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΕΟΔΥ, το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ελλάδα καταγράφηκαν συνολικά 35 νέα κρούσματα του κορονοϊού, γεγονός που ανεβάζει το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 530.
Σημειώνεται πως η τακτική ενημέρωση των πολιτών για τον κορονοϊό πραγματοποιήθηκε υπό καθεστώς έντονης συναισθηματικής φόρτισης, με τον κ. Τσιόδρα αλλά και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, να απευθύνουν δραματική έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν στο εξής τις άσκοπες μετακινήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, τα 98 από τα συνολικά 530 κρούσματα έχουν απροσδιόριστη πηγή προέλευσης. Συνολικά 8.000 δείγματα έχουν ελεγχθεί για τον κορονοϊό.
Συνολικά 100 ασθενείς νοσηλεύονται, από αυτούς 18 είναι διασωληνωμένοι.
Επιπλέον, μέχρι στιγμής, 19 άτομα έχουν λάβει εξιτήριο από τα νοσοκομεία αναφοράς.
«Είναι μια σοβαρή νόσος, μια σοβαρή πνευμονία. Η πλειονότητα των νοσηλευομένων το 79% έχει πολλά υποκείμενα νοσήματα. Οι συμπολίτες μας που έχουν καταλήξει από το νέο ιό είναι 13 (12 άνδρες και μία γυναίκα). Ο μέσος όρος ηλικίας των θανάτων είναι τα 76 έτη», σημείωσε.
«Λύγισε» ο καθηγητής Τσιόδρας
Ωστόσο, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτών, ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν μπόρεσε να κρύψει τι συγκίνησή του, με αφορμή ένα συγκεκριμένο περιστατικό. Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, σε μια ερώτηση που του έγινε από ένα φίλο του γιατρό, ο οποίος τον ρώτησε: «Γιατί κάνετε τόση φασαρία για τους ηλικιωμένους ανθρώπους, που έχουν, μάλιστα, χαμηλό προσδόκιμο ζωής»;
Τότε, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας απάντησε, ιδιαίτερα συγκινημένος:
«Είναι ένας εχθρός που δεν σέβεται ηλικίες, μανάδες, πατεράδες, παππούδες και γιαγιάδες. Το θαύμα της ιατρικής επιστήμης εν έτει 2020 είναι ο αγώνας για την παράταση της ζωής ,τη διάσωση και επιβίωση των μανάδων, των πατεράδων, των γιαγιάδων και των παππούδων μας. Χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να υπάρχουμε ούτε να έχουμε ταυτότητα».
Σημείωσε, εξάλλου, πως οι καπνιστές έχουν αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα και άρα περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον κορονοϊό.
Για την κατάσταση σε Ιταλία και Ισπανία
Ο καθηγήτης Τσιόδρας τόνισε πως η Ελλάδα έχει κατορθώσει να κερδίσει «πολύ σημαντικό χρόνο», με φόντο τα μέτρα αποτροπής για την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού, αντιπαραβάλλοντας τα όσα δραματικά συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα σε Ιταλία και Ισπανία.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, στην Ιταλία πριν από 24 ημέρες είχαμε μόλις 10 νεκρούς και περισσότερα από 300 κρούσματα, ενώ πλέον σήμερα, έχουμε πάνω από 4.000 νεκρούς.
Παράλληλα, περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην Ισπανία, λέγοντας ότι οι γιατροί πλέον πραγματοποιούν διαλογή ασθενών που είναι να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ, επιλέγοντας ασθενείς με προσδόκιμο ζωής μεγαλύτερο από δύο χρόνια.
Υπό τα δεδομένα αυτά, απηύθυνε εκ νέου δραματική έκκληση προς τους πολίτες να σταματήσουν τις άσκοπες μετακινήσεις, τις πολυάριθμες συναθροίσεις και να αποφύγουν πάση θυσία οποιαδήποτε εσωτερική μετακίνηση σε περιοχές της επαρχίας, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη διασπορά.
Για το θέμα της ανοσίας στον κορονοϊό
Αναφερόμενος στο ζήτημα της ανοσίας, ο Σωτήρης Τσιόδρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι ανοσία έχουν μόνον οι ασθενείς που έχουν λάβει εξιτήριο και πως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν έχουν και οι υπόλοιποι.
«Την τελευταία λέξη δεν θα την έχει ο θάνατος. Να μην επενδύουμε στο φόβο», επισήμανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.
Χαρδαλιάς: Οι στιγμές είναι κρίσιμες – Οφείλουμε να είμαστε υπεύθυνοι
«Οι επόμενες εβδομάδες είναι απολύτως κρίσιμες και αυτό πρέπει να το προσέξουμε όλοι μας. Όλοι βλέπετε καθημερινά τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία. Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μη γίνουμε Ιταλία. Είναι στο χέρι μας να δείξουμε τη δέουσα ευθύνη. Υπάρχουν και κάποιοι που εξακολουθούν και σήμερα να συμπεριφέρονται απερίσκεπτα. Τους καλούμε ακόμη και τώρα να αναλογιστούν τις ευθύνες τους», δηλωσε από την πλευρά του, ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Σε εξέλιξη ήδη επιχείρηση επαναπατρισμού συνανθρώπων μας από χώρες του εξωτερικού. Αύριο έχουν προγραμματιστεί πτήσεις από Μαδρίτη, Πράγα, Κίεβο και Τιφλίδα. Για τους επαναπατρισθέντες θα ισχύσει καραντίνα 14 ημερών.
Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Κάθε σκέψη και απόφασή μας έχει αντίκτυπο στη μάχη κατά του κορωνοϊού.
«Θα χρειαστεί να ξαναγεννηθούμε και μία και δύο και τρεις φορές», είπε σε δραματικό τόνο ο κ. Χαρδαλιάς, χρησιμοποιώντας λόγια του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές, σημειώνοντας πως «από αυτή τη μάχη δεν θα βγούμε αλώβητοι».
Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για «συναισθηματική φόρτιση και πίεση» και διέψευσε ότι υπάρχει δραματικότητα ως προς τον τόνο που γίνονται οι ανακοινώσεις.
«Έχουμε δύο εικόνες: από τη μια την ουρά των φορτηγών με τους νεκρούς στην Ιταλία και από την άλλη τις ουρές των αυτοκινήτων στα διόδια. Ας γίνει ξεκάθαρα αντιληπτό: Η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, εφόσον χρειαστεί», ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου