Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Έκλεβαν μετασχηματιστές της ΔΕΗ: Στο 1 εκατ. ευρώ η ζημιά!

Δυο μεγάλες εγκληματικές οργανώσεις, που δραστηριοποιούνταν στην κλοπή μετασχηματιστών της ΔΕΗ σε Αττική και Βοιωτία

εξάρθρωσε η Ασφάλεια Δυτικής Αττικής.
Συνολικά συνελήφθησαν 35 άτομα ενώ ταυτοποιήθηκαν αλλά 9 πρόσωπα, τα οποία με τον έναν η τον άλλο τρόπο ενέχονται στις δύο εγκληματικές οργανώσεις.
Οι κατηγορούμενοι εδώ και ενάμιση χρόνο είχαν πραγματοποιήσει 119 κλοπές μετασχηματιστών υψηλής τάσης της ΔΕΗ, βυθίζοντας ολόκληρες περιοχές στο σκοτάδι.
Σκοπός των κατηγορουμένων ήταν η κλοπή του χαλκού που περιέχουν οι μετασχηματιστές, προκειμένου στη συνέχεια να τον πουλήσουν σε μάντρες αποκομίζοντας έτσι μεγάλα χρηματικά ποσά.


Τις 35 συλλήψεις έφτασε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, όπου τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο.
Για την υπόθεση, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (20.07.2020) στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρουσίαση από τον Διοικητή της Ασφάλειας Αττικής υποστράτηγο Πέτρο Τσεφέρη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, εξιστόρησε και τον τρόπο δράσης της σπείρας:
“…Η μεθοδολογία δράσης, το modus operandi των μελών του εγκληματικού δικτύου προσδιορίζεται-συνοπτικά-ως εξής: Αρχικά κατόπτευαν αγροτικές δυσπρόσιτες περιοχές και εντόπιζαν υποσταθμούς του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., με μετασχηματιστές πρόσφορους για αφαίρεση, δρούσαν και αφαιρούσαν τους μετασχηματιστές κυρίως νυχτερινές και μεταμεσονύχτιες ώρες, χρησιμοποιούσαν γάντια προκειμένου να μην ανιχνεύονται αποτυπώματα ή γενετικό υλικό (DNA), προκαλούσαν βραχυκύκλωμα, με ειδικά διαμορφωμένο εργαλείο κοντάρι για τη διακοπή παροχής ρεύματος, με ειδικά εργαλεία έκοβαν τα σύρματα-καλώδια που ενώνουν τον μετασχηματιστή του υποσταθμού με τις κολόνες, αποσυνέδεαν τον μετασχηματιστή από τις βάσεις του και εξουδετέρωναν τις ασφάλειες, έριχναν στο έδαφος τον μετασχηματιστή, έλκοντάς τον και αφαιρούσαν από το εσωτερικό του τα χάλκινα πηνία του, μετέφεραν τα αφαιρεθέντα χάλκινα πηνία, κυρίως σε παράνομες επιχειρήσεις (SCRAP) του εγκληματικού δικτύου, όπου με διάφορες μεθόδους επεξεργάζονταν το χαλκό και τον προωθούσαν στο εμπόριο, αποκομίζοντας παράνομα μεγάλα χρηματικά ποσά”.
H οικονομική ζημιά που προκάλεσαν στα ταμεία της ΔΕΗ οι δυο συμμορίες ήταν μεγάλη, καθώς κάθε μετασχηματιστής που έκλεβαν κόστιζε παραπάνω από 5.000 ευρώ, με αποτέλεσμα η συνολική οικονομική ζημιά για την επιχειρήσει να αγγίζει σχεδόν το ένα εκατομμύριο Ευρώ.
Με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος των κατηγορουμένων οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα, με βαρύτατες κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου