Tuesday, 23 April, 2024

Ένα Mirage F1 για τον αδικοχαμένο Ήρωα πιλότο, Γιώργο Μπαλταδώρο

Ένα αεροσκάφος Mirage F1,… προσγειώθηκε μόνιμα στο Μορφοβούνι Καρδίτσας προκειμένου να τοποθετηθεί από την Πολεμική Αεροπορία

στο μνημείο που έχει στηθεί στο χωριό καταγωγής του αδικοχαμένου Σμηναγού (Αντιπτέραρχος μετά θάνατον), Γιώργου Μπαλταδώρου. Ο πιλότος σκοτώθηκε στις 12 Απριλίου 2018, σε ηλικία 34 ετών, όταν το Mirage 2000-5 με το οποίο πετούσε συνετρίβη ανοικτά της Σκύρου, επιστρέφοντας από αναχαίτιση τουρκικών μαχητικών που είχαν παραβιάσει το FIR Αθηνών.
Την Παρασκευή, 26 Μαρτίου, ολοκληρώθηκε η μεταφορά στο Μορφοβούνι του αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας και άρχισαν οι εργασίες για την τοποθέτησή του. Το αεροσκάφος έφτασε στο Μορφοβούνι με ειδικό γερανοφόρο όχημα,της Π.Α με επικεφαλής τον Σμήναρχο Θεόφιλο Κοτσίδη.
Ο Γιώργος Μπαλταδώρος, κηδεύτηκε με τιμές ήρωα στο χωριό του, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Αργότερα η ηγεσία της πολεμικής αεροπορίας αποφάσισε να στήσει ένα μνημείο στο χωριό του το Μορφοβούνι Καρδίτσας, ενώ ήδη φιλοτεχνείται και η προτομή του για να στηθεί στον ίδιο χώρο.
Το αεροσκάφος που επιλέγει για να τιμήσει τον Καρδιτσιώτη πιλότου είναι το Mirage F-1CG με Serial Number (s/n) “113”. Το αεροσκάφος αυτό, ανήκε στην δύναμη της 334 Μοίρας Παντός Καιρού με έδρα της 126 Σμηναρχία Μάχης του Ηρακλείου. Με το συγκεκριμένο Mirage, είχε πραγματοποιήσει την τελευταία του πτήση ο αείμνηστος Στέλιος Δεμένεγας, λίγο πριν αποχωρήσει από την Διοίκηση της 126 ΣΜ και ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα έχασε τη ζωή του στην Κύπρο, σε πτώση ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς. Το Mirage F-1CG s/n “113”, μετά την αναστολή λειτουργίας της 334 ΜΠΚ, είχε ενταχθεί στη δύναμη της 342 ΜΠΚ στην 114 ΠΜ, έως την οριστική απόσυρση των αεροσκαφών.
Τον Αύγουστο τα αποκαλυπτήρια
Στόχος του δήμου είναι, αν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου να γίνουν στις 8 Αυγούστου και ο χώρος να ονομαστεί «πλατεία Γιώργου Μπαλταδώρου».
Πηγή: alithianews.gr

 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου