Wednesday, 24 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Ένοπλες Δυνάμεις: προβολή ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο Ελλάδας και Ισπανίας

Ενώ ολόκληρη η χώρα πενθεί την οδυνηρή απώλεια των δύο πιλότων του Phantom, η Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται και πάλι στην πρώτη γραμμή κάνοντας προβολή ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο.

F-16 της 340 Πολεμικής Μοίρας «ΑΛΕΠΟΥ» από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας, «συναντήθηκαν» στον αέρα με τα AV-8B Harrier του αεροπλανοφόρου «Juan Carlos I» στα νοτιοδυτικά της Κρήτης, εκεί όπου βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η ναυαρχίδα του ισπανικού Ναυτικού. Μαχητικά των δύο χωρών εκπαιδεύονται από εχθές σε όλα τα σενάρια εναέριας μάχης ορθώνοντας «τείχος» αποτροπής στην περιοχή που παρανόμως διεκδικεί η Άγκυρα με το τουρκολιβυκό «μνημόνιο».

Σήμερα, ωστόσο, στο Μάλεμε της Κρήτης, είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί μια ιδιαίτερα σύνθετη άσκηση που στοχεύει στην αύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων καθώς εκτός από μαχητικά αεροσκάφη περιλαμβάνει Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, Ελικόπτερα αλλά και καταδρομείς της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

Πρόκειται για σενάριο «Slow Mover Protection» κατά το οποίο τέσσερα μαχητικά θα παρέχουν κάλυψη σε δύο ελικόπτερα ενώ δύο «εχθρικά» αεροσκάφη θα επιχειρήσουν να τα προσβάλλουν. Στην άσκηση, οι «Αλεπούδες» της 340 θα βρεθούν απέναντι από τα Harrier του «Juan Carlos I» ενώ θα εκτελεστούν και σενάρια κρούσης χερσαίων στόχων με τη συμμετοχή ομάδων τερματικής καθοδήγησης πυρών (JTAC) της ΔΕΠ.

Η συνεκπαίδευση με το ισπανικό Ναυτικό ξεκίνησε την Παρασκευή με ασκήσεις που περιλαμβάνουν όλες τις μορφές εναέριας μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων μαχητικών (Dissimilar Air Combat Training– DACT) με τους «κρητικούς» να εμπλέκονται με τα Harrier στα νοτιοδυτικά της Κρήτης. Παράλληλα, όσο το αεροπλανοφόρο «Juan Carlos I» πλέει εντός των ελληνικών θαλασσών, συνοδεύεται από Φρεγάτα και Υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού.

Η ταυτόχρονη παρουσία δύο αεροπλανοφόρων σε ελληνικά νερά αλλά και οι συχνές «επισκέψεις» της γαλλικής ναυαρχίδας, του «Charles de Gaulle» στη Σούδα, αντανακλούν τον αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και αποτελούν «ψήφο» εμπιστοσύνης στην Αθήνα από τους νατοϊκούς συμμάχους…

cnn.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου