Thursday, 28 March, 2024

Έξι χρόνια από τη θυσία του 15χρονου Τηλέμαχου για τα αδέρφια του – Κάηκαν και τα 3 παιδιά

Όλη η Ελλάδα είχε παγώσει από την ασύλληπτη τραγωδία που συνέβη τέτοιες μέρες το 2012 στο χωριό Μεσορόπη στην Καβάλα, όταν τρία αγόρια ηλικίας 5, 7 και 15 ετών

κάηκαν στη διάρκεια πυρκαγιάς που ξέσπασε στη διώροφη μονοκατοικία των παππούδων τους όπου είχαν πάει για το Σαββατοκύριακο με τους γονείς τους. Η φωτιά εκδηλώθηκε από ξυλόσομπα. Ακόμη πιο τραγικό είναι το γεγονός ότι ο 15χρονος γιος αρχικά είχε διαφύγει, βγαίνοντας έξω μαζί με την υπόλοιπη οικογένειά του, αλλά ξαναγύρισε μέσα στο φλεγόμενο σπίτι προκειμένου να σώσει τα δύο αδερφάκια του. Δυστυχώς, δεν τα κατάφερε, με αποτέλεσμα να βρουν και οι τρεις τραγικό θάνατο. Η οικογένεια των τριών παιδιών είναι πολύτεκνη, οι γονείς έχουν δέκα παιδιά και διαμένουν μόνιμα στην Καβάλα όπου εργάζονται, στη ΔΕΗ ο πατέρας και ως καθηγήτρια γαλλικών η μητέρα. Οι γονείς με τα μικρότερα παιδιά της οικογένειας συνήθιζαν να επισκέπτονται τον παππού και τη γιαγιά τα Σαββατοκύριακα και να διαμένουν στο πατρικό σπίτι του πατέρα.
Ο 15χρονος ήρωας που θυσιάστηκε για να σώσει τα αδέρφια του
Συγκίνηση για τον χαμό των τριών παιδιών αλλά και θαυμασμός για την αυτοθυσία του μεγαλύτερου παιδιού, του 15χρονου Τηλέμαχου, που έχασε τη ζωή του στην προσπάθεια να σώσει τα αδέρφια του.
Τα παιδιά. Δεν βγήκαν τα παιδιά. Η μητέρα ούρλιαζε, ο πατέρας έτρεξε στην πίσω πόρτα, ο παππούς συνέχισε να ρίχνει νερό με το λάστιχο, όλο το χωριό ήταν στο πόδι. Οι φλόγες άγγιζαν λες το Παγγαίο, οι καμπάνες χτυπούσαν και καλούσαν τον κόσμο να σπεύσει για βοήθεια στο σπίτι που καιγόταν.
Και ο Τηλέμαχος με το παιδικό ακόμα κορμάκι, φορώντας μόνο τις παντόφλες του, όρμηξε μέσα στις φλόγες. Κανείς δεν πρόλαβε να τον συγκρατήσει, μόνο ένα ξύλινο δοκάρι που έπεσε από τον οροφή της παλιάς διώροφης κατοικίας του έκοψε τη φόρα και το νήμα της ζωής. Λίγο αργότερα μαζί με τη δική του σορό οι πυροσβέστες ανέσυραν και τις σορούς των αδελφών του, του 5χρονου Ανδρέα και του 9χρονου Γεράσιμου.
Η Μεσορόπη Καβάλας έχει ντυθεί στα μαύρα, ένα ολόκληρο χωριό θρηνεί και το πανελλήνιο μιλά συγκλονισμένο για την αυτοθυσία του 15χρονου Τηλέμαχου, που αψήφησε τον κίνδυνο και ρίχτηκε στη μάχη με τις φλόγες για να σώσει τα δυο μικρότερα αδέλφια του. Δυστυχώς, δεν τα κατάφερε…
Η οικογένεια του Γιώργου Τ., που σπούδασε μαθηματικός και εργάζεται ως υπάλληλος της ΔΕΗ, και της Ειρήνης, καθηγήτριας Γαλλικών, έχασε τρία από τα δέκα της παιδιά, σε μία τραγωδία που συγκλόνισε όλη τη χώρα και ενέπνευσε ακόμη και τον ξένο Τύπο να κάνει αναφορές στην Ελλάδα που ζει τραγωδίες λόγω της οικονομικής δυσπραγίας.
“Ήταν το καλύτερο παιδί”
«Έτσι ήταν πάντα ο Τηλέμαχος. Έμπαινε μπροστά για όλους. Ήταν το καλύτερο παιδί της τάξης και του σχολείου, και δεν το λέμε επειδή χάθηκε. Και πριν έναν μήνα, και πέρσι και πρόπερσι το ίδιο λέγαμε».
Η Δήμητρα Κ., φίλη και συμμαθήτρια του Τηλέμαχου στην Γ’ τάξη του 6ου Γυμνασίου Καβάλας, τον αποχαιρέτησε με μία συγκινητική ανάρτηση στο Facebook, η οποία μέσα σε μία ώρα μετρούσε 80 «likes» και 120 σχόλια.
«Είσαι ένας άγγελος πλέον. Σε αγαπάμε», «Α, ρε Τηλέμαχε. Είσαι ο ήρωάς μας. Σε αγαπάμε πολύ. Καλό σου ταξίδι», «Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ», έγραψαν ο Νίκος, ο Ανδρέας, ο Πάνος και οι άλλοι κολλητοί του. Οι φίλοι του που μάλωναν στην αρχή κάθε χρονιά ποιος θα καθίσει δίπλα του πίσω και μπροστά του, γιατί ο Τηλέμαχος ήταν πάντα διαβασμένος και τους άφηνε να… κλέβουν στα διαγωνίσματα, δεν θέλουν να πιστέψουν ότι χάθηκε και δεν θα τον ξαναδούν.
«Την πρώτη φορά που ζήτησα κάποιον να πει την προσευχή, εκείνος ήρθε πρόθυμος. Τον ρώτησα πως τον λένε και όταν απάντησε “Τηλέμαχος”, του είπα “Τηλέμαχος εσύ, Θεμιστοκλής εγώ, θα τα πάμε πολύ καλά οι δυο μας”. Και πράγματι, ήταν ένα παιδί για το οποίο καμάρωνε το σχολείο μας», λέει συγκινημένος στο «Έθνος της Κυριακής», ο διευθυντής του 6ου Γυμνασίου Καβάλας, Θέμης Μισιρλίδης. Τις τρεις πρώτες μέρες της εβδομάδας η σημαία κυμάτιζε μεσίστια στο γυμνάσιο, που βρίσκεται στην περιοχή του νέου νοσοκομείου και οι καθηγητές μίλησαν στα παιδιά για τη θυσία του Τηλέμαχου και το μήνυμά της.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου