Friday, 29 March, 2024

Έρευνα, κορωνοϊός: 8 στους 10 Έλληνες ανησυχούν για την οικονομική τους κατάσταση

Μια μεγάλη, ανεξάρτητη έρευνα για τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού στον κοινωνικό ιστό, διενήργησε το Ινστιτούτο Επικοινωνίας

και Αλφαβητισμού στην Υγεία και στα ΜΜΕ.

Στην έρευνα του Ινστιτούτου (hit.org.gr), στην οποία συμμετείχαν 1.322 πολίτες, αποκαλύπτεται ότι το 80,3% (8 στους 10) ανησυχεί για την οικονομική του κατάσταση, με το 1/3 (31,2%)να φοβάται ότι θα μείνει άνεργος/η λόγω των παράπλευρων επιπτώσεων του κορωνοϊόυ. Ένα σημαντικό δείγμα των ερωτηθέτων (63,5%) θεωρεί ότι θα περιοριστούν οι ατομικές του ελευθερίες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Την ίδια στιγμή, σχεδόν 2 στους 3 πολίτες (65%) πιστεύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση ελέγχει την κατάσταση (το 15,5% έχει αντίθετη άποψη). Από την έρευνα εξάγονται πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το διάστημα της καραντίνας στην Ελλάδα, αλλά και για την επόμενη ημέρα της άρσης των μέτρων.

Μεταξύ άλλων, προκύπτει ότι το 18,4% (σχεδόν 1 στους 5 πολίτες) πέρασε την καραντίνα σε συνθήκες πραγματικής απομόνωσης, δίχως άλλον άνθρωπο στο ίδιο σπίτι:

Ποικίλες ήταν οι απαντήσεις που δόθηκαν στην έρευνα και στο ερώτημα «πώς νιώθετε τις τελευταίες 40 ημέρες», με αρκετούς να δηλώνουν ψύχραιμοι, άλλοι προβληματισμένοι και φοβισμένοι:


Με την έρευνα του Ινστιτούτου Επικοινωνίας και Αλφαβητισμού στην Υγεία και στα ΜΜΕ επιβεβαιώνεται η μεγάλη συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα και τους κανόνες προσωπικής υγιεινής, με 9 στους 10 να δηλώνουν ότι τηρούν αυστηρά τα πλαίσια. To 40,9% πιστεύει ότι οι επίσημες αρχές αποκρύπτουν δεδομένα αναφορικά με το Κορωνοϊό.
Ποσοστό 48,6% εμπιστεύεται λίγο έως καθόλου, όλα όσα αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Ποσοστό 59,5% εμπιστεύεται πολύ έως απόλυτα την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας.
Ποσοστό 35,3% πιστεύει πως ο Κορωνοϊός φτιάχτηκε από άνθρωπο
Το 61,2% δηλώνει ότι είναι απόλυτα δικαιολογημένη η αναστάτωση που έχει προκληθεί, αναφορικά με την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πηγή: Ινστιτούτο Επικοινωνίας και Αλφαβητισμού στην Υγεία και στα ΜΜΕ (hit.org.gr)
iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου