Thursday, 25 April, 2024

Έρχονται μέτρα χαλάρωσης – Τι περιμένουμε

Ενστάσεις διατυπώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, μερίδα λοιμωξιολόγων στη διακηρυγμένη κυβερνητική πρόθεση για «βαλβίδες αποσυμπίεσης»

φοβούμενοι… υπερβολική χαλάρωση της βαλβίδας. 

Η κυβέρνηση επιθυμεί να «ξεκλειδώσουν» κάποιοι περιορισμοί, γνωρίζοντας την κόπωση των πολιτών. Αρκετοί λοιμωξιολόγοι, ωστόσο, προβληματίζονται, και στη συνεδρίαση της επιτροπής αυτή την ώρα εκτιμάται ότι θα συζητηθούν διαφορετικές θέσεις. 

Ειδικότερα, στις «βαθιά κόκκινες περιοχές» (Αττική, Θεσσαλονίκη κλπ)  η κυβέρνηση θέλει να αρθεί ο χιλιομετρικός περιορισμός για σούπερ μάρκετ-καταστήματα, αλλά και για τη διαδημοτική μετακίνηση. Ωστόσο, υπάρχει προβληματισμός σε αρκετούς επιστήμονες γιατί βλέπουμε τη συγκεκριμένη χαλάρωση ως «παράθυρο» για να συγχρωτισμό σε σπίτια. Όσον αφορά το λιανεμπόριο θα συζητηθεί την άλλη εβδομάδα για το πότε και πώς θα ανοίξει, και πάντοτε ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων. Η αρχική πρόθεση ήταν για τις 29 Μαρτίου, αλλά αν τα επιδημιολογικά δεδομένα παραμείνουν δυσμενή, δεν αποκλείεται να πάμε για τις 4 Απριλίου. Η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων παραπέμπεται πιο πίσω. 

Δεν υπάρχει πάντως ιδιαίτερη διαφωνία για να ανοίξουν οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ θα τεθεί στο τραπέζι να ανοίξουν κομμωτήρια/κέντρα περιποίησης άκρων/ινστιτούτα αισθητικής στις 22 Μαρτίου με ραντεβού, καθώς διαπιστώθηκε ότι η δραστηριότητα συνεχίζεται παράνομα κατ’ οίκον, επιβαρύνοντας την κατάσταση. Πάντως, και σε αυτό το ζήτημα εντός της επιτροπής προβληματίζονται έστω και με την ιδέα μιας μερικής χαλάρωσης περιορισμών. Επίσης, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αναμένεται να εισηγηθεί στην κυβέρνηση απαγόρευση έως τις 9 το βράδυ τα Σαββατοκύριακα όπως τις καθημερινές (από 7 το βράδυ τα Σαββατοκύριακα έως σήμερα). Η μέρα πλέον μεγαλώνει, οι πολίτες θέλουν να κάνουν μια βόλτα σε εξωτερικούς χώρους ενώ, ειδικά τα Σάββατα, έχει παρατηρηθεί συνωστισμός στα σούπερ μάρκετ. 

Τα σημερινά μέτρα δεν φαίνεται να αποδίδουν ιδιαίτερα, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος ενόψει της ανακοίνωσης του νέου μείγματος περιοριστικών μέτρων το απόγευμα. Οι αναλύσεις στα δείγματα των λυμάτων σοκάρουν, ανέφερε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, προβλέποντας υψηλό αριθμό κρουσμάτων στην Αττική και την επόμενη εβδομάδα.
skai.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου