Thursday, 25 April, 2024

Έφυγε από τη ζωή ένας από τους καλλιτέχνες του ποντιακού χώρου, ο Χρήστος Παπαδόπουλος

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης το 1947, με καταγωγή από τον Πόντο να κρατάει από το Καρς και τη Σάντα. Ξεκίνησε σε ηλικία 14 χρονών χορεύοντας ποντιακούς χορούς σε σύλλογο και έπειτα με το τραγούδι. Σε ηλικία 19 χρονών αρχίζει και ασχολείται με τη δισκογραφία όπου συνεργάζεται με το πατριάρχη της λύρας Γώγο Πετρίδη και το 1969 ηχογραφεί το πρώτο προσωπικό δίσκο με τίτλο “Σ’εναν γεφυρόπον” και καθιερώνεται σαν Πόντιος τραγουδιστής.

Έφυγε από τη ζωή ένας από τους καλλιτέχνες του Ποντιακού χώρου, ο Χρήστος Παπαδόπουλος

Έχει στο ενεργητικό του 34 προσωπικούς δίσκους (Σ’ έναν γεφυρόπον, Τραπεζούντα ρίζα μ`, Αχπαστόν, Διστράτ, Μια βραδιά στο Ξενιτέα μαζί με το Χρήστο Χρυσανθόπουλο, Ας σο Καρς κι αδά μερέα, Αετ`ς γλεντούν οι Πόντιοι, Ποντιακό γλέντι Νο 2 μαζί με τον Παναγιώτη Κογκαλίδη, Ποντιακή βραδιά μαζί με τον Κώστα Σιώπη, Του Πόντου τ` άγια χώματα, Ταμάμα και άλλους πολλούς).

Επίσης κάποια από τα σημαντικά τραγούδια που έχει ερμηνεύσει είναι: Αδέρφια είμες, Μάθα γράμματα Γιωρίκα, Το ’47, Αxπάσκουμε σο στρατόν, Πόντιος και ένα`ν ομάτ, καθώς και πολλά άλλα που τον καταξίωσαν στις καρδιές των Ποντίων.

Το 1995 παίρνει μέρος στη τηλεοπτική σειρά του ΜΕGA “Εμείς και εμείς” με απόλυτη επιτυχία πλάι στην αείμνηστη πόντια ηθοποιό Νατάσα Γερασιμίδου.

Από το 1969 ως σήμερα οι εμφανίσεις και οι συνεργασίες του είναι:

– 1969 Με το Γεωργούλη Κουγιουμτζίδη στο κέντρο “Τα κλαρίνα” του Γεωργούλη στα Μετέωρα Θεσσαλονίκης.

– 1974 Δημιουργεί δικό του μαγαζί με την ονομασία “Πανσέληνος” και το συνοδεύει στη λύρα ο Γεωργούλης Κουγιουμτζίδης.

– 1978 Στο κέντρο “Κορτσόπον” της Αθήνας με το Γώγο Πετρίδη.

– 1979 Με το Χρήστο Χρυσανθόπουλο στο κέντρο “Αστέρια του Πόντου”.

– 1980 – 1992 Η απόλυτη επιτυχία για πολλά χρόνια μαζί με το Χρήστο Χρυσανθόπουλο στο κέντρο “Ξενιτέας” και έπειτα “Μίθριο”.

– 1994 Με τον Κωστάκη Πετρίδη στο κέντρο “Λεμόνα”

– 1995 Με τον Φάνη Κουρουκλίδη στο κέντρο “Λεμόνα”.

– 1996 Με τον Φάνη Κουρουκλίδη στο κέντρο “Κοσμοκίνηση”.

– 1997 Επέστρεψε στο κέντρο “Μίθριο” και έκτοτε σε διάφορα μαγαζιά.

Τραγούδησε για την ομογένεια σε διάφορες χώρες (1974 Γερμανία, 1987 Σουηδία, 1988 Γερμανία, 1989 Αυστραλία, 2002 Αμερική, 2008 Ρωσία).

epontosblogspot.com

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου