Friday, 19 April, 2024

“Έφυγε” από τη ζωή ο ένας εκ των δύο Σαμψών – Που είναι ο 2ος από το Διαβατό Ημαθίας

Ο λαϊκός ήρωας, Γιάννης Κεσκιλίδης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών, περιστοιχισμένος από τα παιδιά του. Όπως είπαν στο Documento

η Κατερίνα και ο Χρήστος Κεσκιλίδης, o θρυλικός Σαμψών, άφησε την τελευταία του πνοή στις 6.15 τα ξημερώματα του Σαββάτου (25/5), από ανακοπή καρδιάς.
Δυστυχώς, ο θάνατος της αγαπηµένης του συζύγου, πριν από δύο χρόνια, του κόστισε τη µνήµη του και έτσι η επικοινωνία μαζί του δεν ήταν εύκολη.
Σύμφωνα με τα παιδιά του, «έφυγε, όπως το επιθυμούσε, γρήγορα και ανώδυνα».
Νοσηλευόταν από την περασμένη Δευτέρα (20/5) με πνευμονία στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα».
Ποιος ήταν;
Ο Σαμψών αναδείχθηκε σε “λαϊκό ήρωα” των περασμένων δεκαετιών, γυρίζοντας κάθε γωνιά της χώρας και επιδεικνύοντας με το μοναδικό ξεχωριστό του τρόμο την μεγάλη μυϊκή του δύναμη τις δεξιότητες με απίστευτες ατραξιόν που ενθουσίαζαν πάντα τα πλήθη.
Το όνομά του γράφτηκε με χρυσά γράμματα σε αυτό το είδος λαϊκής ψυχαγωγίας που συνάρπαζε το κοινό σε πλατείες και χωριά επί δεκαετίες, καθιστώντας τον μαζί με τον επίσης θρυλικό “Κουταλιανό” ως τους κορυφαίους μασίστες στη χώρα.
Ο Γιάννης Κεσκελίδης γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου 1929 στην Καλαμαριά. Προερχόταν από οικογένεια Ποντίων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και εντάχθηκε στο δυναμικό του Πειραϊκού Συνδέσμου ως αθλητής ελευθέρας πάλης. Ξεκίνησε τις υπαίθριες επιδείξεις από τη δεκαετία του ’50, κερδίζοντας γρήγορα το θαυμασμό και την αγάπη του κόσμου σε ένα είδος λαϊκής ψυχαγωγίας που υπηρέτησε άξια σχεδόν μέχρι το τέλος της ζωής του.
Ο δεύτερος Σαμψών “ο Παγκόσμιος” – Που είναι;
Ο έτερος ”ημίθεος” παλαιστής, Σαμψών Κωστογλίδης, από το Διαβατό Ημαθίας, βαφτισμένος μάλιστα ως Λέων, λόγω του βάρους του (γεννήθηκε πάνω από 8 κιλά! (αν εκείνα τα χρόνια ασχολούνταν με το Γκίνες θα ήταν σίγουρα μέσα) είναι σήμερα περίπου 90 ετών και ζει στην Αυστραλία τα τελευταία χρόνια, με την κόρη του. Θεωρούνταν “ανώτερος” του θανόντος Σαμψών, λόγω της φήμης του και στο εξωτερικό, καθώς έκανε ταξίδια για παραστάσεις σε Γερμανία και Αυστραλία, τη δεκαετία του ’70. Τον πατούσαν φορτηγά! Κατάπινε σίδερα και ξυράφια… και πολλά άλλα. Φωτογραφίες και υλικό ο “Λόγος” θα έχει σύντομα! Την πρώτη κόρη του την είχε βαφτίσει Δαλιδά για να ταιριάζουν τα ονόματα τους… δυστυχώς όμως σκοτώθηκε σε τροχαίο σε ηλικία μόλις 11 ετών.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου