Thursday, 28 March, 2024

«Έφυγε» ο θρυλικός πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας Κωνσταντίνος Χατζηλάκος, τελευταίος επιζών του Β’ ΠΠ

Την τελευταία του πνοή άφησε ο Κωνσταντίνος Χατζηλάκος, θρύλος της Πολεμικής Αεροπορίας και βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Έλληνας πιλότος «έφυγε» σε ηλικία 102 ετών, όπως ανακοίνωσε χθες η Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο Κώστας Χατζηλάκος πέταξε εκπληρώνοντας περισσότερες από 200 πολεμικές αποστολές και έλαβε 10 παράσημα για το πολύτιμο έργο του. ​

​​Κωνσταντίνος Χατζηλάκος: Ο θρύλος της Πολεμικής Αεροπορίας

Με μια συγκινητική ανακοίνωσή της η Ένωση των Αποστράτων Αξιωματικών αποχαιρέτησε μία από τις πιο θρυλικές μορφές που πέρασαν από τις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας. «Ο αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Κωνσταντίνος Χατζηλάκος γεννήθηκε στη Λάρισα το 1920. Κατετάγη στη Σχολή Ικάρων το 1940. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (1940-1945) ως μάχιμος πιλότος της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας, έδρασε στα πεδία των μαχών της Βορείου Αφρικής, της Μεσογείου, της Ιταλίας, της Γιουγκοσλαβίας και του Αιγαίου. Είχε στο ενεργητικό του πάνω από 200 πολεμικές αποστολές με αεροσκάφη “Hurricane” και “Spitfire”. Για τη δράση του αυτή του απονεμήθηκαν δέκα πολεμικά παράσημα.

Την περίοδο 1945-1967 διετέλεσε εκπαιδευτής σε στρατιωτικές σχολές και των τριών Όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και διοικητής μεγάλων αεροπορικών μονάδων και διευθυντής επιχειρήσεων σε στρατηγεία του ΝΑΤΟ. Το 1964-1967 ήταν ακόλουθος άμυνας στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον. Αποστρατεύτηκε τον Απρίλιο του 1967. Στη συνέχεια εργάστηκε για εννέα χρόνια ως διευθυντικό στέλεχος στη Χαλυβουργική και από το 1978-1997 ήταν τεχνικός σύμβουλος της Mc Donnell Douglas Corporation. Ως βετεράνος πολεμικός πιλότος ήταν πρόεδρος του συνδέσμου παλαιμάχων αεροπόρων της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας, κλάδος Αθηνών». Σε μια συγκλονιστική μαρτυρία-καταγραφή της πολυτάραχης ζωής του, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ο Κ. Χατζηλάκος το πέρασε στους αιθέρες, ο βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έγραψε ένα βιβλίο, το δικό του πολεμικό ημερολόγιο.

«Είμαι παλαίμαχος πιλότος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. (…) Είχα πάντα την επιθυμία να γράψω αυτό το βιβλίο, ως μια καταγραφή γεγονότων που καλύπτουν ένα πολύ μικρό μέρος της ιστορίας του τελευταίου πολέμου», είχε γράψει χαρακτηριστικά, ενώ παλιότερα σε επέτειο για τα 50 χρόνια από τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου είχε δηλώσει: «Δυστυχώς, οι πόλεμοι θα εξακολουθήσουν να γίνονται και δεν θα σταματήσουν, παρά μονάχα αν γίνει ποτέ και κυβερνήσουν τον κόσμο οι μάνες».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου