Tuesday, 19 March, 2024

“Έψαχναν Αρειανούς να τους σκοτώσουν” κατέθεσε φίλος του Άλκη που γλίτωσε

Τα όσα τραγικά έζησε το βράδυ της 1ης Φεβρουαρίου 2022, όταν και δολοφονήθηκε ο Άλκης Καμπανός από χούλιγκαν του ΠΑΟΚ

κλήθηκε να ανακαλέσει στην μνήμη του ένας από τους φίλους του θύματος, ο οποίος το μοιραίο βράδυ ήταν μαζί με τον Άλκη και γλίτωσε την τελευταία στιγμή από τη δολοφονική επίθεση.

Στην κατάθεσή του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, όπου συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, ο 20χρονος, ο οποίος είναι αδερφός ενός εκ των τραυματιών της φονικής επίθεσης, περιέγραψε αρχικά τη σχέση του με τον αδικοχαμένο 19χρονο.

Όπως είπε, είχε γνωρίσει τον Άλκη από άλλο άτομο και δεν είχαν πολύ στενή επαφή. «Δεν είχαμε πολύ στενή επαφή μια φορά τη βδομάδα μπορεί να κανονίζαμε». Στη συνέχεια, ο μάρτυρας ανέφερε πως το απόγευμα της 1ης Φεβρουαρίου βρισκόταν στον σύνδεσμο του Άρη. Στη συνέχεια πήγε για φαγητό και αργότερα συναντήθηκε με τον Άλκη και τους υπόλοιπους νεαρούς, και πήγαν να καθίσουν στα σκαλοπάτια της πολυκατοικίας όπου έμελλε να δολοφονηθεί ο Άλκης.

«Πήγαμε εκεί γιατί έκανε κρύο και εκεί έκοβε, είχαμε πάει άλλες μια δυο φορές», είπε ο 20χρονος.

«Μας ρώτησαν τι ομάδα είμαστε και ήρθαν κατά πάνω μας»

Συνεχίζοντας την κατάθεση του ο μάρτυρας ανέφερε πως ενώ ο ίδιος και η παρέα του βρίσκονταν στα σκαλοπάτια, είδαν ξαφνικά μια ομάδα ατόμων να τους πλησιάζει. Όπως είπε, ένας από αυτούς ρώτησε «τι ομάδα είστε» και ο 20χρονος απάντησε «Άρης».

«Μετά τα άτομα έκαναν ένα βήμα προς εμάς και κατάλαβα τι πάει να συμβεί» ανέφερε και περιέγραψε πώς κατάφερε ο ίδιος να γλιτώσει από τη δολοφονική επίθεση: «Εγώ πήδηξα αριστερά από ένα μαρμάρινο πεζούλι και πήγα προς Πλαστήρα και μετά βγήκα στην Παπαναστασίου. Πήγα όσο πιο μακριά για να νιώσω ασφαλής», κατέθεσε μεταξύ άλλων ενώπιον του ΜΟΔ.

Όπως είπε ο 20χρονος, οι δράστες της φονικής επίθεσης είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους και μάσκες και λαιμουδιέρες, ενώ ήταν όλοι ντυμένοι στα μαύρα. «Δεν είχα δει αν κρατάνε κάτι απλά επειδή μας όρμησαν ένιωσα φόβο», πρόσθεσε ενώ σε άλλο σημείο της κατάθεσής του και απαντώντας σε ερώτηση ενός εκ των συνηγόρων των κατηγορουμένων είπε ότι «ίσως να είχα δει ένα μαχαίρι αλλά δεν μπορώ να το πω με σιγουριά έχω μόνο εικόνες από το συμβάν».

«Μετά την ερώτηση σκέφτεσαι απλά να γλιτώσεις», σημείωσε επίσης αναφορικά με το γεγονός ότι έτρεχε να ξεφύγει από την οδό Γαζή όπου εκτυλίχθηκε η δολοφονική επίθεση.

Όπως είπε ο 20χρονος μάρτυρας, έτρεξε από τη Γαζή προς την οδό Πλαστήρα και στη συνέχεια βγήκε στην Παπαναστασίου, όπου ζήτησε από τα άτομα που βρίσκονταν σε παρακείμενη ταβέρνα να καλέσουν ασθενοφόρο ενώ συμπλήρωσε πως όσο έτρεχε, νόμιζε πως κάποιος από τους δράστες της επίθεσης τον ακολουθούσε. «Λειτούργησε το ένστικτο επιβίωσης», είπε σε άλλο σημείο της κατάθεσης του ο 20χρονος και πρόσθεσε πως όσο έτρεχε επί της Πλαστήρα άκουγε «κραυγές πόνου» αλλά και κάποιον να φωνάζει βοήθεια, γι’ αυτό και ζήτησε να κληθεί ασθενοφόρο στο σημείο.

«Επικρατούσε ένα χάος εκεί πέρα, το παλικαράκι δεν μπορώ να φανταστώ τι πέρασαν εκεί πέρα στα σκαλιά, και το παλικαράκι», είπε για τη δολοφονική επίθεση που στοίχισε τη ζωή στον Άλκη. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι υπήρχε κάποια άλλη σχέση του με οπαδικά επεισόδια ο 20χρονος απάντησε πως «όχι δεν υπήρχε. Εμείς πήγαμε γήπεδο. Ο Άλκης δεν πήγαινε γήπεδο, αν μαλώνανε μεταξύ μας καμία φορά θα μας έλεγε μη μαλώνετε, ήταν απίστευτο παιδί».

Ερωτηθείς για το ποιο εκτιμά πως ήταν το κίνητρο της επίθεσης ο μάρτυρας απάντησε πως «πιστεύω ότι ήθελαν να βρουν όσο το δυνατόν λιγότερους Αρειανούς για να τους σκοτώσουν», εννοώντας πως έψαχναν αριθμό ατόμων μικρότερο από εκείνο των 12 κατηγορουμένων. Αυτή την ώρα η διαδικασία συνεχίζεται με την εξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης των 12 κατηγορουμένων.

«Πόσους φόνους πρέπει να κάνουν»

Την αντίδραση των γονέων του Άλκη Καμπανού προκάλεσε η ερώτηση προς τον μάρτυρα μιας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του κατηγορουμένου. Συγκεκριμένα, κατά την εξέταση του μάρτυρα τον ρώτησε αν θεωρεί πως έπραξε σωστά που έφυγε από το σημείο και δεν έμεινε να βοηθήσει τους φίλους του.

Εκείνος αποκρίθηκε πως το έχει σκεφτεί πολλές φορές αυτό και πως το βράδυ της επίθεσης δεν μπόρεσε να σκεφτεί καθαρά. Η ερώτηση αυτή της συνηγόρου υπεράσπισης προκάλεσε την αντίδραση των γονέων του Άλκη Καμπανού.

Συγκεκριμένα, ο πατέρας του Άλκη φώναξε «πόσους φόνους πρέπει να κάνουν»; με τη μητέρα του αδικοχαμένου νεαρού να λέει «τι φταίει το παιδί»…

thestival.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου