Thursday, 28 March, 2024

Αβραμόπουλος: Μέσα στον Μάρτιο έως 100.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα

To κλείσιμο συνόρων οδηγεί σε ξενοφοβία

Μόνο το Μάρτιο αναμένεται να φθάσουν στην Ελλάδα 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ανέφερε ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του ινστιτούτου δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και του ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ, στην Αθήνα. Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι οι μονομερείς κινήσεις χωρών που κλείνουν τα σύνορά τους, όπως οι χώρες που ανήκουν στην ομάδα του Βίσεγκραντ, ή η ΠΓΔΜ, οδηγούν στο λαϊκισμό και την ξενοφοβία.
«Όταν κλείνουν τα σύνορα, συχνά κλείνει και το μυαλό πολλών» επισήμανε ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι τέτοιες μονομερείς προσεγγίσεις υπονομεύουν τη δημοκρατία αλλά και συνολικά το ευρωπαϊκό εγχείρημα.
«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, καθώς η Ευρώπη είναι στο πλευρό της» δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση. Ο κ. Αβραμόπουλος σχολίασε ότι το ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών «βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση και στο ίδιο πνεύμα που θα κινηθεί τη Δευτέρα και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ». Η Σύνοδος αυτή είναι «εξαιρετικά σημαντική και καθοριστική για τους μήνες που έρχονται» παρατήρησε ο Ευρωπαίος επίτροπος. Ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση ή κίνδυνος για καμία χώρα μέλος της Σένγκεν να εκδιωχτεί».
«Εκείνο που οι χώρες όμως οφείλουν να κάνουν είναι να τηρούν με ευλάβεια όσα προβλέπει ο συνοριακός κώδικας της Σένγκεν», συνέχισε, και συμπλήρωσε : «Πρέπει να διαφυλάξουμε το μεγαλύτερο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τη ζώνη Σένγκεν. Προϋπόθεση για τη διατήρησή της είναι η τήρηση των κανόνων που υπάρχουν», ενώ στόχος, όπως είπε, είναι ως το τέλος του χρόνου «να επιστρέψουμε στην αποκατάσταση της πλήρους εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν».
Σε συνέντευξή του στο ιταλικό κανάλι Skytg24 ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία λειτουργούν όλα τα hotspots.
«Το 100% των ανθρώπων που φτάνει στις δυο αυτές χώρες, πλέον, καταγράφεται και πραγματοποιείται διαδικασία ταυτοποίησης. Λαμβάνονται τα δακτυλικά αποτυπώματα όλων, αυτές είναι ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις. Το σχέδιο κατανομής των προσφύγων, τώρα, μπορεί να βρει πλήρη εφαρμογή» πρόσθεσε ο κ.Αβραμόπουλος.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος τονίζει ότι με το κλείσιμο της βαλκανικής διαδρομής για τους πρόσφυγες, «υπάρχει η δυνατότητα οι ροές να μετακινηθούν προς την Ιταλία, αλλά και προς άλλες κατευθύνσεις» και για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι «πρέπει να εφαρμοσθεί το σχέδιό της για τους πρόσφυγες και να καταπολεμηθούν, παράλληλα, οι δουλέμποροι που εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους αυτούς». Εξηγεί, δε, ότι «για τον λόγο αυτό είναι σαφώς σημαντική η συνεργασία με την Τουρκία, έχοντας επίγνωση ότι απομονωμένες, εθνικές λύσεις, δεν αποτελούν λύσεις». Ο κ.Αβραμόπουλος καταλήγει τονίζοντας ότι «η Ευρώπη, για να απαντήσει σε αυτή την κρίση, θα δράσει σύμφωνα με τις αξίες της και το επίπεδο του πολιτισμού της».

Αβραμόπουλος: Μέσα στον Μάρτιο έως 100.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου