Saturday, 20 April, 2024

Αθηνά Λινού: Για τα παιδιά, άνω των 12 θα μπορούσε να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Συνέντευξη στη Γεωργία Μοσχονά από την Κυριακάτικη Kontranews
Μιλώντας στην Κυριακάτικη Kontranews, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepses, Αθηνά Λινού, τονίζει ότι το στέλεχος Δέλτα δεν έχει ηλικία και είναι πιο μεταδοτικό από όλα τα προηγούμενα. Ακόμη, επισημαίνει ότι θεωρεί λάθος το ότι πρέπει να γίνονται τα rapid tests μόνο σε ιδιωτικούς φορείς. Τέλος, αναφέρει ότι δεν γνωρίζουμε πότε θα επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς, ενώ υπερτονίζει την αναγκαιότητα της επιστροφής της μάσκας για όλους και παντού.
Έχει ηλικίες η μετάλλαξη Δέλτα; Κάνει διαχωρισμό ηλικιών που προσβάλλει;
Όχι, δεν έχουμε καμία τέτοια ένδειξη. Η μετάλλαξη Δέλτα, το στέλεχος Δέλτα, επειδή πρόκειται περί στελέχους, είναι πολύ μεταδοτικό, πολύ περισσότερο από όλα τα προηγούμενα. Αυτό δημιουργεί κατάσταση κρίσης σε όλους τους πληθυσμούς και εννοείται ότι μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα, από και προς τους ανεμβολίαστους. Το γεγονός ότι βλέπουμε πιο πολλούς νέους να νοσούν αυτή την περίοδο, οφείλεται στο ότι οι περισσότεροι νέοι δεν είναι εμβολιασμένοι. Επομένως, νοσούν πιο εύκολα και μεταδίδουν πιο εύκολα τον κορωνοϊό μεταξύ τους.
Πώς μπορούμε να πείσουμε τους νέους να εμβολιαστούν; Η δήλωση Τσιτσιπά έχει ανοίξει έναν μεγάλο διάλογο.
Είναι κρίμα το ότι υπήρξε αυτή η δήλωση. Φαίνεται ότι όλοι, ούτε η πολιτεία ούτε οι επιστήμονες, δεν καταφέραμε να ενημερώσουμε σωστά τον κόσμο, ούτε τον Τσιτσιπά που είναι εκτεθειμένος διεθνώς, είναι κοσμοπολίτης θα έλεγε κανείς. Είναι πολύ κρίμα επίσης για τον ίδιο, διότι κινδυνεύει, αν νοσήσει. Δεν είναι βέβαιο ότι θα το περάσει ελαφρά, αλλά και αν το περάσει ελαφρά ένα 10% των νέων ανθρώπων που νοσούν έχουν μετά το σύνδρομο μετά τον Covid, που μπορεί να του αφαιρέσει τη δυνατότητα ακόμα και μετά από ένα μεγάλο διάστημα, ακόμη και να αθλείται. Αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε με τους νέους, να δούμε τι είναι αυτό που τους οδηγεί στο να μην εμβολιαστούν, κατά πόσο είναι απλή άποψη ή φόβος, αλλά πρέπει να βρούμε και ποια επιχειρήματα θα τους έπειθαν. Αυτό γίνεται με ειδικού τύπου μελέτες, που πρέπει να γίνουν γρήγορα, για να μπορέσουμε να πείσουμε περισσότερους, αξιοποιώντας τους τρόπους που έχει η επιστήμη της επικοινωνίας και ειδικές έρευνες ώστε να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους.
Η άποψή σας για τα νέα μέτρα; Τα rapid tests αρκούν για τους ανεμβολίαστους;
Νομίζω ότι τα rapid tests είναι μία λύση, αναγκαία μεν, αλλά ο τρόπος που έχουν οργανωθεί, δηλαδή το ότι πρέπει να γίνονται μόνο σε ιδιωτικούς φορείς, θεωρώ ότι είναι λανθασμένος. Όσο καλοί και αν είναι οι ιδιωτικοί φορείς, στο σύνολό τους, δεν υποχρεούνται να εφαρμόσουν τα ίδια μέτρα που εφαρμόζουν οι δημόσιοι φορείς. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που αρνείται να εμβολιαστεί υποχρεούται σε 2 φορές την εβδομάδα τεστ και μπορεί αν είναι στον χώρο της Υγείας να τεθεί σε αναστολή. Στον ιδιωτικό τομέα αυτό δεν ισχύει. Επομένως σε μικρά διαγνωστικά κέντρα μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι και θα είναι λήπτες του δείγματος για τα rapid tests. Θα έπρεπε να έχει υπάρξει μία λύση, ώστε τα χρήματα αυτά, αν αποφασίζαμε ότι πρέπει να πληρώσουν κάποιοι άνθρωποι για τα rapid tests, να πληρώνουν, αλλά να είναι σε ένα ειδικό ταμείο των δημοσίων οργανισμών, ώστε να μπορείς να το κάνεις και σε δημόσιο νοσοκομείο και σε Κέντρο Υγείας και τα χρήματα αυτά να μαζευτούν για να πάνε και προς ενημέρωση, που θα ήταν και το πιο λογικό, υπέρ του εμβολιασμού και των μέτρων προστασίας και προς άλλες ανάγκες που δημιουργούνται στο Σύστημα Υγείας λόγω του Covid.
Πιστεύετε ότι πρέπει να προχωρήσει και σε άλλους κλάδους η υποχρεωτικότητα;
Εάν σε κάποιους κλάδους υπάρχει μεγάλη επαφή με το κοινό, πιθανόν θα πρέπει να μελετηθεί και εφόσον το μέτρο φανεί αποδοτικό, είναι θέμα της πολιτείας να πάρει και αυτή την απόφαση. Στα ΜΜΜ, παραμένει ο κίνδυνος. Θα πρέπει να λάβει μέτρα η πολιτεία, με την αραίωση των επιβατών, με την αύξηση των δρομολογίων, ή με άλλους τρόπους.
Προβλέπεται το Ε.Σ.Υ. να βρεθεί ξανά στα όριά του;
Ο δείκτης θετικότητας είναι σχεδόν στο 3,8. Αν είχαμε λιγότερα τεστ θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος ο δείκτης αυτός. Δεν ξέρουμε ακόμη αν θα έχουμε τόσα κρούσματα ώστε να τεθεί σε συναγερμό το Σύστημα Υγείας. Είναι πιθανό, αν δεν ληφθούν επιπλέον μέτρα από την πολιτεία. Πρέπει να βάλουμε ξανά μπροστά την τηλεργασία, πρέπει να ληφθούν μέτρα για τους παιδικούς σταθμούς, τα σχολεία, προπαντώς των μικρών παιδιών που δε θα εμβολιαστούν, ώστε να αραιώσουν
Πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τα παιδιά στα σχολεία;
Για τα παιδιά άνω των 12 ετών υπάρχει ήδη η δυνατότητα εμβολιασμού. Για τα μικρότερα τώρα γίνεται έρευνα για τη δόση που θα είναι κατάλληλη. Επομένως, για τα μεγαλύτερα παιδιά, άνω των 12 θα μπορούσε να γίνει υποχρεωτικός, αλλά πριν από αυτό πρέπει να γίνει σοβαρή ενημέρωση στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς.
Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να διασωληνωθεί ένας εμβολιασμένος σε σχέση με κάποιον ανεμβολίαστο;
Λιγότερο από το 1 προς 50. Είναι κοντά ίσως στο 1-2% να διασωληνωθεί ένας εμβολιασμένος σε σχέση με κάποιον ανεμβολίαστο.
Τώρα που επιστρέφουν οι εκδρομείς περιμένουμε έξαρση κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα;
Επειδή δε λαμβάνονται πολλά μέτρα στον τρόπο που επιστρέφουν, παρότι θα τεθούν θέματα όπως το αρνητικό τεστ, αυτή τη στιγμή, είναι πολλοί αυτοί που είναι θετικοί και ασυμπτωματικοί και χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς, από αεροπλάνα μέχρι πλοία, και τα μέτρα θα ισχύσουν μετά τις 13.09, όπου θα έχουν ήδη επιστρέψει όλοι. Οπότε, κανονικά θα έπρεπε να τεθεί όριο στο πόσοι επιβάτες μπαίνουν σε κάθε μέσο μεταφοράς για να επιστρέψουν.
Πότε υπολογίζετε ότι θα επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς;
Δεν το γνωρίζουμε αυτό.
Πρέπει να επιστρέψει η μάσκα;
Η μάσκα πρέπει να επιστρέψει για όλους και στους εξωτερικούς χώρους για να έχουμε επαρκή προστασία.
Θα χρειαστεί τρίτη δόση εμβολίου και σε άλλες ομάδες πληθυσμού;
Πρέπει να είμαστε πολλοί προσεκτικοί στο να μην επεκτείνουμε χωρίς μελέτες για άλλες ομάδες αυτή τη στιγμή. Πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι υπάρχει έκκληση από τον Π.Ο.Υ., οι πλούσιες χώρες να μην προχωρήσουμε σε 3η δόση αν δεν εμβολιαστεί το 10% του πληθυσμού σε κάθε χώρα του κόσμου. Υπάρχει λογική ότι δεν θα σωθούμε από την πανδημία καθώς θα δημιουργούνται συνεχώς νέες μεταλλάξεις στις χώρες που δεν γίνονται εμβόλια.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου