Thursday, 28 March, 2024

Αιφνιδιαστική άσκηση στο κεντρικό Αιγαίο: Ενεργοποιήθηκε η «ατσάλινη γροθιά» του ΓΕΕΘΑ

Αιφνιδιαστική άσκηση στο Αιγαίο έλαβε χώρα τις προηγούμενες ώρες, κατόπιν εντολής του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), πτέραρχου Χρήστου Χριστοδούλου.
Το σενάριο της στρατιωτικής άσκησης προέβλεπε την ενεργοποίηση της «ατσάλινης γροθιάς» των Ενόπλων Δυνάμεων, γνωστής και ως «Δύναμης Δέλτα», με στόχο την ανακατάληψη νησίδας.
Τα γυμνάσια πραγματοποιήθηκαν σε μικρό νησί του κεντρικού Αιγαίου, με τη συμμετοχή φρεγατών, πυραυλάκατων, ελικοπτέρων Απάτσι, μαχητικών αεροσκαφών F-16, ελικοπτέρων Σινούκ κ.α.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Δύναμη Δέλτα» αποτελεί διακλαδική δύναμη, η οποία απαρτίζεται από διάφορες μονάδες, όπως η Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών, η Μονάδα Υποβρύχιων Καταστροφών, η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «newpost.gr», η άσκηση έλαβε την κωδική ονομασία «Πυρπολητής», με τη χρονική συγκυρία να κρίνεται ιδιαιτέρως κρίσιμη, δεδομένων των εντάσεων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Υπενθυμίζεται ότι το κλίμα στη «γειτονιά» της Ελλάδας είναι ιδιαιτέρως τεταμένο, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεννόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη.
Η εξέλιξη αυτή, μάλιστα, έχει προκάλεσε πολλαπλές αντιδράσεις, με την Ελλάδα να κάνει λόγο για μία «παράνομη συμφωνία», η οποία αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας.

SPUTNIK

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου