Friday, 19 April, 2024

Ακρως επικίνδυνη η Τουρκία – Τεντώνει το σχοινί της έντασης

Απομονωμένη διεθνώς η Τουρκία γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνη και επίφοβη να προκαλέσει μείζον πολεμικό επεισόδιο στο Αιγαίο ή στην κυπριακή ΑΟΖ Χθες, πέραν του ναυαγίου που όπως όλα δείχνουν προκαλεί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Κράνς Μοντάνα η Άγκυρα προέβη σε δύο προκλήσεις που δείχνουν ότι ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα και μπορεί να φτάσει την κατάσταση στα άκρα ανά πάσα στιγμή.

Έσπευσε η Τουρκία να κάνει το άσπρο μαύρο, όπως συνηθίζει με τις παραβιάσεις και εξέδωσε αγγελία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο Αιγαίο διότι το ελληνικό Λιμενικό Σώμα βάλει εναντίον πολιτικών και εμπορικών πλοίων.

Αφορμή στάθηκε βεβαίως τα προειδοποιητικά πυρά στο τουρκικό πλοίο «ACT» το οποίο μετέφερε ναρκωτικά. Ακόμη και αυτό να μην συνέβη έπρεπε ο καπετάνιος να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των Λιμενικών από την στιγμή που έπλεε σε εθνικά χωρικά ύδατα και όχι να κινηθεί προς τα τουρκικά για να διαφύγει του ελέγχου. Συγκεκριμένα με τη NAVTEX 43754 προειδοποιεί άπαντες όσους πλέουν ή θα πλεύσουν στο Αιγαίο ότι η Ελλάδα… πυροβολεί εμπορικά πλοία. Η Άγκυρα προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να παρουσιάσει ως επίθεση την επιχείρηση νηοψίας στο ύποπτο για μεταφορά ναρκωτικών φορτηγό πλοίο τουρκικών συμφερόντων.

Επρόκειτο για νηοψία που επιχειρήθηκε μετά από πληροφορία που έδωσε η αμερικανική DEA κι αυτό που δεν μπορεί να χωνέψει η Τουρκία είναι ότι οι ΗΠΑ ήταν αυτές που ειδοποίησαν τις ελληνικές αρχές ή κατέδωσαν το τουρκικό πλοίο το οποίο μάλιστα συνδέεται ευθέως με το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν και τις αναταραχές στην ανατολική Μεσόγειο, αφού η πλοιοκτήτρια εταιρεία ανήκει σε αδελφό βουλευτή του AKP και ο καπετάνιος του «ACT» συμμετείχε στην επιχείρηση του «Mavi Marmara» κατά των Ισραηλινών.

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να λάβει σοβαρά υπόψη του την τουρκική NAVTEX και είναι προφανές πώς η Τουρκία επιχειρεί αν δημιουργήσει κλίμα σε βάρος της Ελλάδας, κάτι που δείχνει και πανικό. Το ίδιο προκύπτει και από το απίστευτα προκλητικό δημοσίευμα στην τουρκική εφημερίδα Sözcü.

Μία από τις εφημερίδες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Τουρκία προέβαλε άρθρο κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χρησιμοποιώντας όμως την Ελλάδα ως στόχο. «Στέλνουμε στρατεύματα χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά στην αραβική χερσόνησο για να προστατέψουμε τον σεΐχη του Κατάρ αλλά δεν είμαστε ικανοί να προστατέψουμε τα νησιά μας στο Αιγαίο και τα πλοία μας από τους Έλληνες λήσταρχους», έγραψε μεταξύ άλλων.

Η συγκεκριμένη εφημερίδα, η οποία στέκεται συνήθως απέναντι στον Ερντογάν, τον κατηγορεί με το συγκεκριμένο άρθρο για μαλθακότητα απέναντι στους Έλληνες και για ανοχή στις προκλήσεις από ελληνικής πλευράς, που ξεπερνούν τα όρια… Οι χαρακτηρισμοί, που επικαλείται ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Rahmi Turan, αλλά και η κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι με αναχρονιστικό τρόπο και στοχεύσουν στο να προκαλέσουν. Στο άρθρο οι Έλληνες παρουσιάζονται ως κατακτητές των νησιών του Αιγαίου, ως ληστές, ως πειρατές.

Θα μπορούσε εύκολα κανείς να θεωρήσει πώς στρώνει το χαλί στον Τούρκο πρόεδρο για να προκαλέσει ένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο για την αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των νησιών του Αιγαίο και γιατί όχι και την κατάληψη τους. Τόσο η προκλητική NAVTEX όσο και στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, αλλά και πολλές ακόμη προκλητικές ενέργειες από την Τουρκία δείχνουν έναν πανικό και μια κινητικότητα η οποία κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί. Κι αυτό γιατί αφενός οι ΗΠΑ προσεγγίζουν την Ελλάδα και απομακρύνονται από την Τουρκία και την ίδια στιγμή η εξόρυξη του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ πλησιάζει ακόμη περισσότερο.

Η Λευκωσία χθες έδειξε πώς αντιστέκεται στις απειλές της Τουρκίας σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ και εξέδωσε NAVTEX για τη διεξαγωγή νέων σεισμικών ερευνών. Συγκεκριμένα, ο σταθμός της Λάρνακας ανήγγειλε τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών από τις 7 Ιουλίου μέχρι τις 22 Ιουλίου εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή των Οικοπέδων 6, 10 και 11.

Στην περιοχή αυτή θα πλεύσει τις επόμενες ημέρες το υπερσύγχρονο πλωτό γεωτρύπανο «West Capella» προκειμένου να πραγματοποιήσει την πρώτη γεώτρηση στο οικόπεδο 11 για λογαριασμό της Total. Οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις αναμένονται να ξεκινήσουν στις 13 Ιουλίου.

Η Τουρκία λοιπόν τρώει τα χαστούκια το ένα μετά το άλλο και μοιάζει με αγρίμι μέσα στο κλουβί που κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσεις όταν βρει χώρο.

PENTAPOSTAGMA

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου