Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανάσταση που φέρνει ελπίδες και φως για την πατρίδα μας

Η Ανάσταση του Θεανθρώπου ελπίζουμε να δώσει ένα τέλος στο δράμα που ζούμε τα χρόνια των μνημονίων.Η επιχειρηματικότητα στο ναδίρ, η ανεργία στα ύψη και ο ποιοτικός τουρισμός όνειρο απατηλό. Τα έσοδα στάσιμα και οι φόροι δυσβάσταχτοι.

Οι φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης εξαντλούνται στην έλλειψη οράματος και στρατηγικής για τη προσέλκυση των επενδύσεων.

Οι περισσότεροι υπουργοί δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους δανειστές και οι εκκρεμότητες συσσωρεύονται αντί να επιλύονται.

Είναι η στιγμή της σύνθεσης και της συνεργασίας. Δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για λάθη και αστοχίες. Η Ευρώπη έχει εντάσεις και καλείται να βρει το προσανατολισμό της ταχύτατα.

Τα ευρωπαϊκά αξιόγραφα, με την εξαίρεση των γερμανικών προϊόντων σταθερού εισοδήματος, αυτή τη στιγμή χαρακτηρίζονται από μικρή ή μεγαλύτερη έκπτωση εξαιτίας του εκνευρισμού για τις Γαλλικές και τις Γερμανικές εκλογές και το τελικό αποτέλεσμα του Brexit.

Κάποιες από αυτές τις ανησυχίες είναι βάσιμες. Άλλες έχουν βάση αλλά είναι υπερβολικές. Οι περισσότερες, ωστόσο, βασίζονται αποκλειστικά στον φόβο. Υπάρχει πεποίθηση στους
οικονομικούς κύκλους ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα παρουσιάσει υπεραποδόσεις έναντι των ΗΠΑ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αυτό που δε πρέπει να ξεχνούν ποτέ όσοι δεν συμπαθούν την Ευρώπη, είναι το τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο που έχει επενδυθεί στην Ευρώπη και το ευρώ. Η ηγεσία της Ευρώπης συνεχίζει να υποστηρίζει με σθένος την Ένωση, πολύ περισσότερο από ότι στο παρελθόν. Όπως σχολίασε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην ομιλία που πραγματοποίησε το 2015 για την κατάσταση της Ένωσης:

«Δεν υπάρχει αρκετή Ευρώπη σε αυτή την Ένωση. Και δεν υπάρχει αρκετή ένωση σε αυτή την Ένωση».

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος συνεχίζει να είναι μια νέα μαζική εισροή μεταναστών. Όπως μας έδειξαν οι εκλογές στην Ολλανδία, η στήριξη προς τα κόμματα που λαϊκίζουνε συσχετίζεται θετικά με τα επίπεδα μετανάστευσης. Δεν είναι ευχάριστο αλλά είναι γεγονός, και από εκεί πηγάζει ο κίνδυνος τόσο μιας πολιτικής αναταραχής, όσο και μιας επιβεβαίωσης της αρνητικής ευρωπαϊκής προοπτικής στην περίπτωση που ο Πρόεδρος της Τουρκίας αποφασίσει να ανοίξει ξανά τα σύνορα στους μετανάστες που επιθυμούν να μπουν στην Ευρώπη.

Του δημοσιογράφου, Κωνσταντίνου Σ. Μαργαρίτη

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου