Friday, 19 April, 2024

Αναβαθμίζονται και επεκτείνονται οι έρευνες για το δυστύχημα στα Τέμπη

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισιδώρος Ντογιάκος ήδη μελετά την επιστολή του πρωθυπουργού Κυρίακου Μητσοτάκη

με την οποία του ζητά η έρευνα της Δικαιοσύνης για τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη να τεθεί σε απόλυτη προτεραιότητα και την ανάθεση των σχετικών ερευνών «στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο».

Παράλληλα, μετά την επιστολή του Πρωθυπουργού στον κ. Ντιογιάκο, αναμένεται να ξεκινήσει ανεξάρτητη έρευνα στην Αθήνα για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου, ενώ παράλληλα μελετάται το ενδεχόμενο, είτε να ανασυρθεί αρχειοθετημένη δικογραφία από την οικονομική εισαγγελία, είτε να ξεκινήσει νέα αυτοτελής έρευνα.

Πάντως, αναμένεται η γενική αναβάθμιση των ερευνών από τις δικαστικές αρχές για την υπόθεση των Τεμπών. Ειδικότερα, μετά την απολογία του σταθμάρχη της Λάρισας από τα στοιχεία που έχουν προκύψει μέχρι σήμερα οι έρευνες θα στραφούν στην αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών σε υπηρεσιακούς παράγοντες του ΟΣΕ που τοποθέτησαν τον εν λόγο σταθμάρχη στη θέση του αν και ήταν άπειρος καθώς και σε τυχόν ευθύνες του μηχανοδηγού του μοιραίου τρένου και άλλων προσώπων.

Την ίδια στιγμή, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα ζητηθεί η σύγκληση της Ολομέλεια των Εφετών Λάρισας (21 δικαστές) προκειμένου να αποφασίσει εάν θα ανατεθεί ή όχι η ανάκριση για την υπόθεση του πολύνεκρου σιδηροδρομικό δυστυχήματος στα Τέμπη σε εφέτη ανακριτή. Επίσης, αναμένεται λόγω της σπουδαιότητας και του κοινωνικού ενδιαφέροντος της υπόθεσης να οριστούν και επίκουροι εφέτες προκειμένου να συνδράμουν στο έργο του εφέτη ανακριτή.

Φυσικά η απόφαση για το ένα θα ανατεθεί ή όχι η υπόθεση σε εφέτη ανακριτή θα είναι των 21 προέδρων εφετών και εφετών που θα συμμετέχουν στην Ολομέλεια Εφετών της Λάρισας. Πάντως, έχουν υπάρξει και περιπτώσεις που αν και συγκλήθηκε η Ολομέλεια Εφετών για να ανατεθούν υποθέσεις σε εφέτη ανακριτή, οι Ολομέλειες αποφάσισαν αρνητικά. Όμως, όπως εκτιμούν δικαστές, αν όχι εκφράζουν βεβαιότητα η υπόθεση των Τεμπών θα ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή.

Η ανάθεση της υπόθεσης σε εφέτη ανακριτή έχει το προτέρημα ότι ο εφέτης που θα αναλάβει την ανάκριση, διαθέτει πολύ μεγαλύτερη εμπειρία από έναν πρωτοδίκη, στον οποίο με την φυσιολογική πορεία των πραγμάτων θα χρεωνόταν. Παράλληλα, η ανάθεση της έρευνας σε εφέτη ανακριτή συντομεύει το χρόνο ολοκλήρωσης της έρευνας, καθώς ο εφέτης που θα αναλάβει απαλλάσσεται των λοιπών καθηκόντων του και απασχολείται μόνο με την συγκεκριμένη υπόθεση.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου