Saturday, 20 April, 2024

Αναβρασμός με το επίδομα 1.000 ευρώ. Τι θα γίνει τελικά με τις πληρωμές

Χιλιάδες άνεργοι συμμετείχαν σε προγράμματα της ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ για ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες. Ωστόσο, η πληρωμή του επιδόματος των 1.000 ευρώ δεν έχει ολοκληρωθεί. Αρκετοί είναι και αυτοί που βρίσκονται στην αναμονή για τις πληρωμές. Πληροφορίες αναφέρουν πως μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα θα ολοκληρωθούν οι πληρωμές, καθώς η ΔΥΠΑ, www.dypa.gov.gr, ολοκληρώνει τους ελέγχους των δικαιολογητικών των συμμετεχόντων. 

Ωστόσο, όπως φαίνεται ο προγραμματισμός της ΔΥΠΑ για τις πληρωμές έχει πάει λίγο πίσω, καθώς η τελευταία ενημέρωση ανέφερε πως θα ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, με τους ανέργους να παίρνουν και ακόμη ένα άτυπο «δώρο», εκτός από το Δώρο Πάσχα. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης, κάθε ωφελούμενος που συμμετείχε στα «Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες», δικαιούται να λάβει εκπαιδευτικό επίδομα, το οποίο ανέρχεται σε 5 ευρώ/ώρα κατάρτισης, μη συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών.

Η «παγίδα» που σας στερεί το επίδομα Υπάρχει, όμως, ένας όρος του προγράμματος, τον οποίο αν δεν ακολουθήσετε, δεν θα λάβετε το επίδομα. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να έχετε συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο της ΔΥΠΑ, αλλιώς η πληρωμή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί.

Πού συμπληρώνω το ερωτηματολόγιο για την πληρωμή Από τις 29 Μαρτίου, οι άνεργοι ωφελούμενοι μπαίνουν ήδη και συμπληρώνουν το ερωτηματολόγιο. Δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο για τη συμπλήρωσή του. Υπενθυμίζεται πως οι ερωτήσεις που περιέχονται αφορούν στην αξιολόγηση των προγραμμάτων κατάρτισης σε μια σειρά από τομείς όπως η οργάνωση, το περιεχόμενο και η αποτελεσματικότητα της κατάρτισης. Ειδικότερα, η καταβολή του εκπαιδευτικού επιδόματος στους ωφελούμενους γίνεται ως εξής: Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισης και τη συμμετοχή του ωφελούμενου σε εξετάσεις πιστοποίησης (ανεξαρτήτως του αποτελέσματος), ο ωφελούμενος δικαιούται ποσό που αντιστοιχεί στο 70% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος, αφαιρουμένων των απουσιών. Εφόσον επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης δικαιούται το 100% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος, αφαιρουμένων των απουσιών. Η πληρωμή γίνεται άπαξ, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάρτισης και της διαδικασίας πιστοποίησης και κατόπιν σχετικής ενημέρωσης, από τον Πάροχο Κατάρτισης, μέσω του πληροφοριακού συστήματος.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου