Wednesday, 24 April, 2024

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Παράπονα για αστυνομικούς που πιάνουν τις βεβαιώσεις χωρίς γάντια

Αστυνομικός κάνει έλεγχο για την απαγόρευση κυκλοφορίας χωρίς να φοράει γάντια, ενώ η μάσκα είναι κάτω από τη μύτη
Σε εφαρμογή έχει τεθεί από τις 06:00 το πρωί η απαγόρευση κυκλοφορίας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα.

Από νωρίς το πρωί αστυνομικοί, λιμενικοί, αλλά και άνδρες της Δημοτικής Αστυνομίας πραγματοποιούν ελέγχους σε ολόκληρη τη χώρα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι πολίτες συμμορφώνονται με το νέο μέτρο. Σημειώνεται ότι οι μετακινήσεις θα γίνονται για τις επόμενες δύο εβδομάδες με τα απαραίτητα έγγραφα, σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται κυρώσεις στους παραβάτες.Παράπονα από τους πολίτες για τη διαδικασία ελέγχου
Ωστόσο η όλη διαδικασία προκάλεσε πολλά παράπονα από την πλευρά των οδηγών και των πολιτών, καθώς οι αστυνομικοί πιάνουν τις ταυτότητες και τις βεβαιώσεις. Συγκεκριμένα, πολλοί είναι οι πολίτες οι οποίοι τονίζουν πως εφόσον οι ειδικοί λένε ότι ο κορονοϊός παραμένει πάνω στις επιφάνειες, τότε οι αστυνομικοί δεν θα πρέπει να πιάνουν με τα χέρια τους τα έγγραφα. Μπορεί οι αστυνομικοί να φορούν γάντια, ωστόσο αν πιάσουν τα έγγραφα ενός δυνητικά φορέα και στη συνέχεια πιάσουν ενός άλλου πολίτη, τότε μπορεί να τον μεταφέρουν. Μάλιστα οι πολίτες τονίζουν πως θα πρέπει να μπορούν να δείχνουν στους αστυνομικούς τις βεβαιώσεις και τις ταυτότητες, χωρίς ωστόσο να τα πιάνουν.

Αστυνομικός με γυμνά χέρια πιάνει τα έγγραφα πολίτη κατά τη διάρκεια του ελέγχου

Οδηγοί και συνοδηγοί ΙΧ υποστηρίζουν πως αστυνομικοί σε αρκετές περιπτώσεις δεν κρατούν καμία απόσταση, μάλιστα σκύβουν στο ανοιχτό παράθυρο του αυτοκινήτου και σχεδόν έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τους πολίτες. Μόνο με μάσκα, αλλά χωρίς γάντια έκαναν οι αστυνομικοί.

Ενδεικτικές είναι και οι φωτογραφίες του πρακτορείου Eurokinissi από τη λεωφόρου Συγγρού στις οποίες εμφανίζονται αστυνομικοί χωρίς γάντια να κάνουν έλεγχο στα έγγραφα των πολιτών. Οι περισσότεροι πολίτες είχαν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα με αποτέλεσμα να συνεχίζουν κανονικά την πορεία τους, ενώ φαίνεται πως οι αστυνομικοί όντως πιάνουν στα χέρια τους τα έγγραφα και τις βεβαιώσεις των πολιτών.
Έλεγχοι και στη Θεσσαλονίκη για την κυκλοφορία των πολιτών
Από τις έξι το πρωί, κλιμάκια της αστυνομίας πραγματοποιούν ελέγχους και σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης. Δεκάδες πολίτες ελέγχθησαν ήδη στην παραλία της πόλης, με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν στην κατοχή τους τα απαραίτητα έγγραφα, εκτυπωμένα από την πλατφόρμα που ανακοινώθηκε χθες ή χειρόγραφες υπεύθυνες δηλώσεις. Δεν έλειψαν βέβαια και αυτοί -κυρίως νεαρής ηλικίας- που επέλεξαν να στείλουν μήνυμα (sms) στον αριθμό 13033, δηλώνοντας τον λόγο μετακίνησής τους.

iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου