Friday, 29 March, 2024

Αποκαταστάθηκε η ιστορική οικία του Παύλου Μελά στην Κηφισιά

Ανήμερα της συμπλήρωσης 116 ετών από το θάνατο του Παύλου Μελά θα πραγματοποιηθεί η τελετή για την αποκατάσταση

της οικίας του εθνικού ήρωα, στην Κηφισιά.

Η τελετή, που διοργανώνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα γίνει την Τρίτη 13 Οκτωβρίου στις 20:30, το βράδυ. Η οικία του Παύλου Μελά, που πλέον έχει αποκατασταθεί, έχει μεταβιβαστεί στην κυριότητα του υπουργείου Εθνικής Αμύνης ύστερα από δωρεά που έκανε η κ. Ναταλία Ιωαννίδου. Στην τελετή θα παραβρεθούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, αλλά και εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Κατά τη διάρκεια της τελετής θα έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα του ΕΟΔΥ κατά της διασποράς του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια, οι πρώτες ενέργειες για την αποκατάσταση της οικίας του Παύλου Μελά έγιναν τον Αύγουστο του 2019 και οι διαδικασίες άρχισαν από τον Φεβρουάριο. Για την ολοκλήρωση του έργου υπήρξε συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και Πολιτισμού & Αθλητισμού ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η επικαιροποιημένη μελέτη αποκαταστάσεως από την ομάδα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Δράμας «Κύκλωψ», που κάλυψε με χορηγία της το κόστος των εργασιών αποκαταστάσεως του μνημείου. Η τελετή αποκαταστάσεως της οικίας Μελά και η λειτουργία της ως Εθνικού Μνημείου θα μεταδοθεί σε απευθείας σύνδεση από τη Διεύθυνση Ενημέρωσης του ΥΠΕΘΑ μέσα από την ιστοσελίδα www.mod.mil.gr, στο κανάλι του υπουργείου στο YouTube και στα κοινωνικά δίκτυα.

Σύμφωνα με την παλαιότερη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η οικία «ήταν η εξοχική κατοικία της οικογένειας Μελά στην Κηφισιά, που αποτελούσε δημοφιλές παραθεριστικό κέντρο της μεγαλοαστικής κοινωνίας των Αθηνών, τον 19ο αιώνα. Φιλοξένησε από το 1895 -τα τελευταία εννέα χρόνια της ζωή του-τον Παύλο Μελά, τη σύζυγό του Ναταλία–το γένος Δραγούμη- και τα δύο παιδιά τους, τον Μιχαήλ και τη Ζωή-μητέρα της κ. Ναταλίας Ιωαννίδη. Φωτογραφίες της εποχής, δείχνουν τον Παύλο Μελά να παίζει με τα παιδιά του, στην πίσω αυλή.

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου