Friday, 19 April, 2024

Αποχή των δικηγόρων έως τις 22 Ιανουαρίου

Ενα από τα πιο δυναμικά συλλαλητήρια με περισσότερα από 10.000 μέλη επιστημονικών φορέων, πραγματοποιήθηκε χθες κατά του Ασφαλιστικού, ενώ λίγο αργότερα η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αποφάσισε την αποχή από τα καθήκοντά τους έως την ερχόμενη Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, οπότε και θα αποφασίσουν εκ νέου τη στάση που θα τηρήσουν.

«Τα μέλη της Ολομέλειας επισφράγησαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, την ομόθυμη, καθολική και απόλυτη αντίθεση των δικηγόρων της χώρας στο κυβερνητικό σχέδιο για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το προσχέδιο του Ασφαλιστικού που παρουσίασε και ζητά να εκκινήσει καλόπιστα, νέος διάλογος από μηδενική βάση στο πλαίσιο τεκμηριωμένων προτάσεων», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους.

Χθες το μεσημέρι χιλιάδες δικηγόροι κατέβηκαν στους δρόμους της Αθήνας διατρανώνοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας αποτελεί ταφόπλακα για την επαγγελματική και οικονομική τους πορεία. Μαζί τους, στο πρώτο μεγάλο συλλαλητήριο για το ζήτημα, ήταν και οι γιατροί, οι μηχανικοί και οι φαρμακοποιοί.

Οι επιστημονικοί σύλλογοι ζήτησαν την απόσυρση του κυβερνητικού σχεδίου για το Ασφαλιστικό και την επανάληψη του κοινωνικού διαλόγου.

Οι επιστημονικοί φορείς επισημαίνουν ότι «η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.)».

Σήμερα αναμένεται νέα συνάντηση των φορέων στα γραφεία του ΤΕΕ (11 π.μ.) όπου θα επανεξετάσουν τη στάση τους με βάση τα δεδομένα που θα έχουν προκύψει.

Το Σάββατο, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, δημοσιογράφοι και συνταξιούχοι αποφάσισαν να διαδηλώσουν στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια με αίτημα την απόσυρση της πρότασης του υπουργείου Εργασίας και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου.

Η πορεία
Το συλλαλητήριο ξεκίνησε από τα γραφεία του Δικηγορικού Συμβουλίου Αθηνών στην οδό Σταδίου, και οι δικηγόροι κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου. Στη συνέχεια συνέχισαν την πορεία τους προς τη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία των δικηγόρων υπό τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας επισκέφθηκε την αντιπρόεδρο της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου και της εξέφρασαν τις αντιρρήσεις του επιστημονικού κλάδου.

Της επέδωσαν μάλιστα και σχετικό ψήφισμα, ζητώντας τη στήριξή της για να μην ψηφισθεί το σχετικό νομοσχέδιο στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Η κυρία Χριστοδουλοπούλου, από την πλευρά της, υποσχέθηκε ότι θα κάνει κάθε προσπάθεια για το καλύτερο.

Εν τω μεταξύ σε συμβολικό αποκλεισμό του δικαστικού μεγάρου της Πάτρας, για μία ώρα, προχώρησαν χθες οι δικηγόροι της πόλης, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας σχετικά με όσα προβλέπονται στο σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό.

ΝΑΤ
Νέα 48ωρη απεργία, την τέταρτη κατά σειρά, αποφάσισε η γενική συνέλευση του Συλλόγου Υπαλλήλων του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ).

Συγκεκριμένα, θα συμμετάσχουν στη νέα κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εμπορικού Ναυτικού, σήμερα και τη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, αντίστοιχα.

Δηλώνουν ότι προτίθενται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, με πορείες, καταλήψεις του ΝΑΤ, του ΕΛΟΕΝ και του υπουργείου Ναυτιλίας.

www.imerisia.gr

Αποχή των δικηγόρων έως τις 22 Ιανουαρίου

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου