Saturday, 20 April, 2024

Απόφαση εκκένωσης του χωριού της Δαδιάς. Οι φλόγες δίπλα στα σπίτια

Στην απόφαση να προχωρήσουν άμεσα στην εκκένωση του χωριού της Δαδιάς κατέληξαν, αργά το βράδυ του Σαββάτου, οι αρχές καθώς οι φλόγες που κατακαίουν

εδώ και τρεις μέρες τον εθνικό δρυμό, πλησιάζουν απειλητικά στο χωριό.

Ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, ύστερα από μία σύσκεψη που έγινε στο Συντονιστικό, δέχθηκε την εισήγηση της Πυροσβεστικής να προχωρήσουν σε εκκένωση του χωριού καθώς οι πυκνοί καπνοί έκαναν την ατμόσφαιρα στον οικισμό αποπνικτική. Αμέσως ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για να καταφέρουν να απομακρύνουν με ασφάλεια τους κατοίκους του χωριού.

Οι αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους να κατευθυνθούν οργανωμένα και με ψυχραιμία είτε  σε συγγενικά σπίτια είτε σε ξενοδοχεία στο Σουφλί και τη Γιαννούλη. Κάποιοι απομακρύνθηκαν με τα ΙΧ τους, ωστόσο τους ηλικιωμένους φρόντισαν να τους μεταφέρουν με τουριστικά λεωφορεία.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr σε ετοιμότητα βρίσκονταν εξαρχής στην περιοχή της Δαδιάς λεωφορεία προκειμένου να απομακρύνουν τους κατοίκους με ασφάλεια. Στην επιχείρηση συμμετέχουν και αστυνομικές δυνάμεις ώστε να πραγματοποιηθεί οργανωμένα η εκκένωση και να μετακινηθούν σε ασφαλές σημείο. Οι νέοι κάτοικοι, όμως, αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το χωριό τους και παρέμειναν εκεί για να προστατεύσουν- αν χρειασθεί- τις περιουσίες τους.

Το σενάριο της εκκένωσης υπήρχε από νωρίς το απόγευμα όπως είχε γράψει το ThessToday.gr με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν τιτάνια μάχη να μην απειληθούν οι περιουσίες των κατοίκων όπως και να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.

Στην περιοχή έφτασε κυβερνητικό κλιμάκιο, τα ξημερώματα της Κυριακής, υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη.. Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και επιτελικά στελέχη των δύο Υπουργείων και του Πυροσβεστικού Σώματος. Αργά το βράδυ μάλιστα εστάλη και μήνυμα από το 112 που ενημέρωνε για την ανάγκη να απομακρυνθούν όλοι από το χωριό για προληπτικούς λόγους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΒΡΟΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΙΝΑ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου